Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περικοπές και στα... φάρμακα!

Φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που πλήττει ανελέητα τα λαϊκά εισοδήματα, αναγκάζει πολλούς να κάνουν οικονομίες ακόμη και στα φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Αυτό, τουλάχιστον, συμβαίνει στις ΗΠΑ, που εκτός από μητρόπολη του ιμπεριαλισμού, είναι - ή ήταν μέχρι πρόσφατα - και η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παρόμοια φαινόμενα δε θα ζήσει και η Ευρώπη ή άλλες χώρες.

Αδιάψευστος μάρτυρας, η παρακάτω είδηση που φιλοξενήθηκε στις σελίδες της εφημερίδας New York Times. Στο εν λόγω δημοσίευμα - μεταξύ άλλων - αναφέρεται: «Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, οι Αμερικανοί καταναλωτές προσπαθούν να "κόψουν" τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Αυτή η αντίδραση είναι αποτέλεσμα των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος διαβίωσης, περιορίζοντας την κατανάλωση αγαθών πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης, ενώ στο "ψυγείο" μπαίνουν και τα φάρμακα».

Σχολιάζοντας το φαινόμενο στην ίδια εφημερίδα, ο Δρ. Τζέιμς Κινγκ - πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών ο οποίος εργάζεται ως οικογενειακός ιατρός και ο ίδιος - σημειώνει: «Ο κόσμος πρέπει να διαλέξει μεταξύ θέρμανσης, φαγητού και φαρμάκων. Σήμερα συναντώ ασθενείς που δηλώνουν ότι θα σταματήσουν το Lipitor για τη μείωση της χοληστερόλης, γιατί δεν τους φτάνουν τα χρήματα. Εχω ασθενείς που σταμάτησαν την αγωγή κατά της οστεοπόρωσης»!

Εννοείται, πως η είδηση για τις περικοπές και στα φάρμακα, αφορά πρωτίστως τα αμερικανικά - και όχι μόνο - λαϊκά νοικοκυριά, καθώς πρόκειται για την τελευταία δαπάνη που θα «κόψει» κάποιος για «να τα φέρει βόλτα». Σ' αυτό συνηγορεί και η μακροοικονομική θεωρία, που χαρακτηρίζει τις φαρμακευτικές δαπάνες ως «ανελαστικές»! Μα πάνω απ' όλα δείχνει το πού μπορεί να οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα ο πλήρως εμπορευματοποιημένος τομέας Υγείας και η ανυπαρξία δημοσίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ