Νέες συμφύσεις κράτους και τραπεζών για την κατά το δυνατό αναίμακτη έξοδό τους από την κρίση
Μέσα από πλέγμα στοχευμένων κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων θα προσδιοριστεί η μοιρασιά του πακέτου κρατικής ενίσχυσης (28 δισ. ευρώ) στις επιμέρους μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Κεντρικός στόχος και με αυτό το μποναμά της κυβέρνησης στο τραπεζικό κεφάλαιο, είναι η αποκατάσταση της απρόσκοπτης λειτουργίας τόσο για το χρηματοπιστωτικό όσο και γενικότερα το εκμεταλλευτικό σύστημα.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα ξεδιπλώσουν την τακτική τους, ανάλογα με τα μερίδια αγοράς της κάθε μιας από αυτές και τα ειδικότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν με τα χαρτοφυλάκιά τους.
Οπως στις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της ΕΕ έτσι και στην Ελλάδα ο κεντρικός συντονιστικός ρόλος- σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή - ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στην «εποπτεύουσα αρχή» την Τράπεζα της Ελλάδας, που θα προσδιορίσουν τους επιμέρους όρους (ύψος κρατικής ενίσχυσης για κάθε τράπεζα, επιτόκια κ.ά.).
Σύμφωνα με διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομίας, η ένταξη των τραπεζών σε οποιαδήποτε από τις (προκλητικότατες και χαριστικές) ρυθμίσεις έχει αναγκαίο όρο και προϋπόθεση την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης τους, όπως αυτή προβλέπεται, δηλαδή με ζεστό κρατικό χρήμα και την πρόσκαιρη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Από την πλευρά της η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας έχει δρομολογημένες τις αποφάσεις για αύξηση των δεικτών επάρκειας κεφαλαίων των τραπεζών. Η όλη μεθόδευση αναμένεται να οδηγήσει το σύνολο των τραπεζών κατευθείαν στον κρατικό κορβανά, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιμέρους αντιδικίες και διενέξεις για το ποια από αυτές έχει ή δεν έχει πρόβλημα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μάζα των καταθέσεων της κάθε μιας, τις χρηματιστηριακές τιμές, τις όποιες παρενέργειες στη συνολική λειτουργία του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Με το ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή το κράτος αναλαμβάνει ρόλο «εξυγιαντή» του τραπεζικού συστήματος ακόμη και για τα ύποπτα «δομημένα» και άλλα χρηματιστηριακά παράγωγα υψηλού ρίσκου (και σήμερα μηδαμινής αξίας). Το κράτος, επίσης, με το ειδικό κύρος του, έρχεται να μεσολοβήσει και εγγυηθεί τις δοσοληψίες ανάμεσα στις τράπεζες για όσο καιρό διαρκεί η κρίση και κριθεί αναγκαίο. Είναι φανερό ότι τυχόν κανόνια θα φορτωθούν και αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό...
Ενδοσυνεδριακά, χτες, η πτώση του γενικού δείκτη τιμών μετοχών ξεπέρασε το 16%, ενώ από την αρχή του έτους οι σωρευτικές απώλειες έφτασαν 67%
Με ένταση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη, τουλάχιστον για τη σημερινή φάση της κρίσης, συνεχίστηκε και χτες η βύθιση των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο γενικός δείκτης των τιμών που ενδοσυνεδριακά κατρακύλησε και πάνω από 16%, έκλεισε τελικά με χασούρα 9,7% - η μεγαλύτερη για την τελευταία 20ετία - στις 1.728,4 μονάδες.
Οι εξελίξεις αποδείχνονται καταστροφικές και για τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν ρίξει τα αποθεματικά τους σε μετοχές, οι οποίες ακόμη και οι μέχρι τώρα θεωρούμενες ασφαλείς συνεχίζουν την κατρακύλα χωρίς τελειωμό. Σημειωτέον ότι η χασούρα του γενικού δείκτη μέσα στη βδομάδα ξεπέρασε το 18% ενώ από την αρχή του έτους η πτώση πλησιάζει σε 67%.
Η κατάσταση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το μαζικό ξεπούλημα μετοχών από μεγάλα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς μεγαλορεντιέρηδες του εξωτερικού που είχαν τοποθετήσει σε τράπεζες και ισχυρές επιχειρήσεις. Στόχος τους πρώτα και κύρια είναι η αναζήτηση ρευστότητας για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων τους αλλά και η αναζήτηση άλλων ευκαιριών κέρδους. Ιδιαίτερα μεγάλος ήταν και ο χτεσινός τζίρος με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 333 εκατ. ευρώ. Πίσω από τις εξελίξεις βρίσκεται και η εκτεταμένη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων αλλά και το ενδεχόμενο επαναγοράς των μετοχών, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, από τα ίδια τα χαρτοφυλάκια που ξεφορτώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, τράπεζες και άλλοι περιμένουν με ειδικό ενδιαφέρον τα νεότερα στοιχεία του χρηματιστηρίου για τη συμμετοχή που έχουν πλέον οι λεγόμενοι «ξένοι επενδυτές».
Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών έχανε στη χτεσινή συνεδρίαση πάνω από 16% για να κλείσει με απώλειες 9,8%. Στο χρηματοπιστωτικό κλάδο τις μεγαλύτερες απώλειες δέχτηκε η Proton (-18,75%). H Εθνική Τράπεζα - στην οποία έχουν τοποθετήσει και ασφαλιστικά ταμεία - έχασε ακόμη 16,1%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 15,4%, η Eurobank 9% κ.ά.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νωρίτερα τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννιάμηνο του 2008 σε μια προσπάθεια στήριξης της μετοχής τους.
Ο πανικός για την επερχόμενη ύφεση, που εντάθηκε μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τη βρετανική οικονομία, καταποντίζει και άλλο τα Χρηματιστήρια, που σημείωσαν μεγάλη πτώση με ποσοστά έως και 13%.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η Βρετανία «με ασφάλεια» βαδίζει στο δρόμο της οικονομικής ύφεσης, καθώς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μειώθηκε κατά 0,5% το 3ο τρίμηνο του έτους, ακολουθώντας ένα τρίμηνο με μηδενική ανάπτυξη.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στη συνδρομή των χωρών που έχουν δεχτεί το βαρύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση, όπως η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Ισλανδία και το Πακιστάν. Κατά το ΒΒC, ήδη, η Ισλανδία ζήτησε βοήθεια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καταφεύγει στο ΔΝΤ από το 1976.
Το σημαντικότερο: Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την πορεία της απασχόλησης, καθώς εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα καταργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο δρόμο που άνοιξαν οι γερμανικές και αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η GM, η «Opel» και η ΒΜW, οι οποίες στις αρχές του μήνα δήλωσαν πως θα περιορίσουν την παραγωγή τους, οδεύουν και οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η «Volvo» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε 850 απολύσεις, ενώ χθες η γαλλική «Renault» δήλωσε ότι από την επόμενη βδομάδα θα κλείσει όλα τα εργοστάσιά της στη Γαλλία «για μία ως δύο βδομάδες», ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει μέτρα «τεχνικής ανεργίας» για σχεδόν 5.500 εργάτες του εργοστασίου της στο Βαγιαδολίδ, στη βόρεια Ισπανία με πρώτη την «Nissan». Ο όμιλος «Renault» («Renault», «Dacia», «Samsung»), με 80.000 εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσε πρόσφατα την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 4.900 στη Γαλλία.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Chrysler» ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 5.000 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του έτους.
Ξεκίνησαν χθες στο Πεκίνο οι εργασίες της Ευρω- Ασιατικής Συνόδου Κορυφής (ASEAM) στο Πεκίνο, με τη συμμετοχή 43 χωρών της Ευρώπης και της Ασίας και με κύριο θέμα την παγκόσμια χρηματο-οικονομική κρίση, με τις συζητήσεις να χαρακτηρίζονται «έντονες». Ευρωπαίοι και Ασιάτες ηγέτες κάλεσαν να υπάρξει μία συντονισμένη αντιμετώπιση όλων των χωρών της παρούσας κρίσης, ζητώντας, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, από το ΔΝΤ να «αναλάβει ενεργό δράση αναφορικά με την παροχή βοήθειας στις χώρες που πλήττονται περισσότερο και να στηρίξει τα χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα», ενώ στο σχέδιο συμπερασμάτων προβλέπεται και η λήψη «μέτρων από τους ηγέτες των χωρών - μελών της ASEAM για μεταρρυθμίσεις των διεθνών χρηματο-οικονομικών συστημάτων».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστήριξε ότι η «Ευρώπη και η Κίνα πρέπει να κολυμπήσουν μαζί», λέγοντας ότι πρέπει «να επιτευχθεί συνεργασία με την Ασία, αν θέλουμε να επιλύσουμε την κρίση».
Στα σοβαρά προβλήματα αποσταθεροποίησης που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χου Τζιντάο, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Επίσης, η γαλλική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 4 Νοέμβρη ως προετοιμασία της Διεθνούς Διάσκεψης που θα γίνει στις 15 Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον.
Ταυτόχρονα, η απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών να προχωρήσει στη μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια για να μπορέσει να συγκρατηθεί η τιμή του πετρελαίου, που έχει φτάσει στα 63 δολάρια το βαρέλι, δεν έχει αποτέλεσμα έως τώρα.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα κάνει δηλώσεις για την οικονομική κρίση, σήμερα Σάββατο, στις 11.30 το πρωί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.