Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο κατώφλι της ύφεσης

Ο πανικός για την επερχόμενη ύφεση, που εντάθηκε μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τη βρετανική οικονομία, καταποντίζει και άλλο τα Χρηματιστήρια, που σημείωσαν μεγάλη πτώση με ποσοστά έως και 13%.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η Βρετανία «με ασφάλεια» βαδίζει στο δρόμο της οικονομικής ύφεσης, καθώς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μειώθηκε κατά 0,5% το 3ο τρίμηνο του έτους, ακολουθώντας ένα τρίμηνο με μηδενική ανάπτυξη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στη συνδρομή των χωρών που έχουν δεχτεί το βαρύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση, όπως η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Ισλανδία και το Πακιστάν. Κατά το ΒΒC, ήδη, η Ισλανδία ζήτησε βοήθεια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καταφεύγει στο ΔΝΤ από το 1976.

Το σημαντικότερο: Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την πορεία της απασχόλησης, καθώς εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα καταργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο δρόμο που άνοιξαν οι γερμανικές και αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η GM, η «Opel» και η ΒΜW, οι οποίες στις αρχές του μήνα δήλωσαν πως θα περιορίσουν την παραγωγή τους, οδεύουν και οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η «Volvo» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε 850 απολύσεις, ενώ χθες η γαλλική «Renault» δήλωσε ότι από την επόμενη βδομάδα θα κλείσει όλα τα εργοστάσιά της στη Γαλλία «για μία ως δύο βδομάδες», ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει μέτρα «τεχνικής ανεργίας» για σχεδόν 5.500 εργάτες του εργοστασίου της στο Βαγιαδολίδ, στη βόρεια Ισπανία με πρώτη την «Nissan». Ο όμιλος «Renault» («Renault», «Dacia», «Samsung»), με 80.000 εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσε πρόσφατα την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 4.900 στη Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Chrysler» ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 5.000 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του έτους.

Ευρωασιατική Σύνοδος

Ξεκίνησαν χθες στο Πεκίνο οι εργασίες της Ευρω- Ασιατικής Συνόδου Κορυφής (ASEAM) στο Πεκίνο, με τη συμμετοχή 43 χωρών της Ευρώπης και της Ασίας και με κύριο θέμα την παγκόσμια χρηματο-οικονομική κρίση, με τις συζητήσεις να χαρακτηρίζονται «έντονες». Ευρωπαίοι και Ασιάτες ηγέτες κάλεσαν να υπάρξει μία συντονισμένη αντιμετώπιση όλων των χωρών της παρούσας κρίσης, ζητώντας, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, από το ΔΝΤ να «αναλάβει ενεργό δράση αναφορικά με την παροχή βοήθειας στις χώρες που πλήττονται περισσότερο και να στηρίξει τα χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα», ενώ στο σχέδιο συμπερασμάτων προβλέπεται και η λήψη «μέτρων από τους ηγέτες των χωρών - μελών της ASEAM για μεταρρυθμίσεις των διεθνών χρηματο-οικονομικών συστημάτων».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστήριξε ότι η «Ευρώπη και η Κίνα πρέπει να κολυμπήσουν μαζί», λέγοντας ότι πρέπει «να επιτευχθεί συνεργασία με την Ασία, αν θέλουμε να επιλύσουμε την κρίση».

Στα σοβαρά προβλήματα αποσταθεροποίησης που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χου Τζιντάο, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης, η γαλλική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 4 Νοέμβρη ως προετοιμασία της Διεθνούς Διάσκεψης που θα γίνει στις 15 Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα, η απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών να προχωρήσει στη μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια για να μπορέσει να συγκρατηθεί η τιμή του πετρελαίου, που έχει φτάσει στα 63 δολάρια το βαρέλι, δεν έχει αποτέλεσμα έως τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ