Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Αναντικατάστατο όπλο της εργατικής τάξης και όλου του λαού

Εκδήλωση για τη λαμπρή αγωνιστική διαδρομή του «Ρ» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στον Κορυδαλλό

Η 90χρονη λαμπρή διαδρομή του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ως όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, ως έπαλξη της επαναστατικής σκέψης και δράσης, ο σπουδαίος ρόλος του, αυτός του αναντικατάστατου όπλου της εργατικής τάξης και όλου του λαού για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, τιμήθηκαν την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα σε μία εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κορυδαλλού του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ρ».

Το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού, κατακλύστηκε από συντρόφους και φίλους του Κόμματος όλων των ηλικιών. Εξω από το χώρο της εκδήλωσης είχε στηθεί έκθεση τριών θεματικών ενοτήτων με αντιπροσωπευτικά φύλλα που έδειχναν τη συμβολή του «Ρ» «σε κάθε κοινωνικό και ιδεολογικό αγώνα», «τις πολυάριθμες θυσίες του στους πολύχρονους αγώνες για τα λαϊκά συμφέροντα», «την ανυποχώρητη πάλη του ενάντια στο φασισμό, την αμερικανοκρατία, τον ιμπεριαλισμό».

Την εκδήλωσε «άνοιξε» ένας νεολαίος που «εισέβαλε» στο αμφιθέατρο κρατώντας στο ένα του χέρι κόκκινο χωνί και στο άλλο τον «Ρ» βροντοφωνάζοντας «Ο Ριζοσπάστης! Η φωνή της εργατιάς, η φωνή του ΚΚΕ. Ενισχύστε τη φωνή σας, ενισχύστε τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», φορτίζοντας συγκινησιακά την ατμόσφαιρα.

Από την έκθεση για τον «Ρ»
Από την έκθεση για τον «Ρ»
Αμέσως μετά στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε η Κάτια Κρόκου, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κορυδαλλού. Ανέφερε ότι στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 90χρονα του ΚΚΕ, αλλά και της προετοιμασίας της κορυφαίας διαδικασίας του Κόμματος, του 18ου Συνεδρίου του, κρίθηκε αναγκαία η διοργάνωση της εκδήλωσης για «την ιστορική εφημερίδα της εργατικής τάξης», για το «όργανο στα χέρια μας» τον «Ριζοσπάστη». «Είναι μια ευκαιρία, σημείωσε, να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι την ιστορική διαδρομή του, τα τεράστια εμπόδια και διώξεις που συνάντησε στο διάβα του, όπως και το Κόμμα μας, το ΚΚΕ. Είναι μια προσπάθεια για τη διάδοση του "Ριζοσπάστη" σε πλατύτερες λαϊκές δυνάμεις για να αυξήσουμε την κυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο και σε συνδρομητές. Να φτάσουμε σε κάθε σπίτι άνεργου, νέου, αυτοαπασχολούμενου που ανησυχεί και προβληματίζεται για το πού οδηγούνται τα πράγματα».

Ζωντανή Ιστορία

Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι συντρόφισσες Μαρία Τσική και Πόπη Ξενικουδάκη, όπου μέσα από τις ζεστές φωνές τους και τα καλογραμμένα κείμενα, με φόντο τα σλάιτς από ιστορικά φύλλα του «Ρ», ζωντάνεψαν οι πιο σημαντικοί σταθμοί της 90χρονης πορείας της εφημερίδας. Οπως αυτός του ανταμώματος του «Ρ» με το ΚΚΕ «δένοντας τις τύχες τους σε μία κοινή υπόσχεση ζωής: Να επιχειρήσουν μαζί την έφοδο στους ουρανούς του μέλλοντος», ώστε «σήμερα, 90 χρόνια μετά, να αφήνουν πίσω τους μία διαδρομή ανείπωτου ηρωισμού και μεγαλείου, μια διαδρομή συνυφασμένη με ό,τι πιο φωτεινό και άξιο γέννησε στο διάβα της η Ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα».


Παρουσίασαν αποσπάσματα από το άρθρο του Λένιν: «Από πού να αρχίσουμε», για το ρόλο της εφημερίδας ως όργανο του Κόμματος, αυτόν του συλλογικού προπαγανδιστή, διαφωτιστή και οργανωτή. Από τον Μαρξ, τον Ενγκελς και τον Γκόργκι, για το ρόλο της εφημερίδας του εργατικού κόμματος και του Τύπου.

Ανέφεραν χρονογραφήματα του «Ρ», όπως αυτό που δημοσιεύτηκε στις 23 Φλεβάρη του 1993 με τίτλο «Η γριά συντρόφισσα», το οποίο αναφερόταν στη μάνα του Γούναρη - του παλικαριού που σκότωσαν σε κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη -, η οποία ζήτησε στα 68 της χρόνια να γίνει μέλος του Κόμματος για να πάρει τη θέση του σκοτωμένου γιου της.

Πως σε κάθε δύσκολη στιγμή του «Ρ» έσπευδαν οι εργάτες να τον ενισχύσουν για να συνεχίσει την έκδοσή του, όπως το 1934 που μετά από την αιματηρή επίθεση των φασιστών καταστράφηκαν ολοκληρωτικά τα γραφεία του και μέσα σε 40 μέρες οι εργάτες συγκέντρωσαν 100.000 δραχμές, τα διπλάσια από αυτά που είχε ζητήσει στην έκκλησή της η διεύθυνση της εφημερίδας.

Ειδική ήταν η στιγμή όταν μίλησαν για τους «μάρτυρες του «Ρ»». «Τους συντάκτες, αρχισυντάκτες, τυπογράφους, διακινητές, αλλά και τους πνευματικούς ανθρώπους που πάλεψαν από τα χαρακώματα της εφημερίδας του ΚΚΕ και μάτωσαν σε αυτά, θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους». Και εκεί ζωντάνεψαν οι μορφές των Κώστα Βιδάλη, Ηλέκτρας Αποστόλου, Τάκη Φίτσιου, Πάνου Κορνάρου και δεκάδων ακόμα. Αλλά και όταν αναφέρθηκαν στους μεγάλους διανοητές της χώρας «που λάμπριναν με τις συνεργασίες τους τις σελίδες του «Ρ»» όπως οι Βάρναλης, Βουτυράς, Γληνός, Αλεξίου, Ρίτσος και πολλοί άλλοι...

Για να γίνει πράξη το σύνθημα της «Αντεπίθεσης»

Μέσα σε αυτό το φορτισμένο κλίμα ο Στέφανος Λουκάς, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε αρχικά: «Σε ολόκληρη την ηρωική πορεία του Κόμματος, άξιος μαχητής πορεύεται δίπλα του, μαζί του ο "Ριζοσπάστης". Οι ακατάλυτοι δεσμοί αίματος του ΚΚΕ με το λαό, είναι και ακατάλυτοι δεσμοί της εφημερίδας μας, που συνεχίζει, ως όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ και με την ολόπλευρη βοήθεια του Κόμματος, τον ενημερωτικό, διαφωτιστικό και οργανωτικό ρόλο του για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».

Αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του «Ρ» και στη συνέχεια τόνισε:

«Η καθημερινή δράση μέσα στο λαό με τη στρατηγική μας, δεν μπορεί να γίνεται σωστά και ολοκληρωμένα χωρίς τη μελέτη, τη διάδοση του καθημερινού προπαγανδιστή, διαφωτιστή, οργανωτή στην πάλη, του "Ριζοσπάστη", των άλλων κομματικών εντύπων, του μαρξιστικού βιβλίου. Για να μπορούμε να αντιπαρατεθούμε αποτελεσματικά στη σαπίλα της προπαγάνδας των αστικών ΜΜΕ, αλλά και να προβάλλουμε, να ζυμώσουμε σωστά ολοκληρωμένα την πολιτική του ΚΚΕ, για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στην καθημερινή ιδεολογική διαπάλη, αξεχώριστος σύντροφος είναι ο "Ριζοσπάστης".

Η ενημέρωση, ο σχολιασμός δεν είναι έννοιες αταξικές όπως δεν είναι αταξικός και ο πολιτικός λόγος. Εκφράζουν αντίθετα ταξικά συμφέροντα. Γι' αυτό και όλη η προπαγάνδα περί πλουραλισμού, αντικειμενικής ενημέρωσης, είναι κάλπικη και επικίνδυνη. Και στο ζήτημα της ενημέρωσης εμφανίζονται δύο πλευρές και δύο αλήθειες: της αστικής τάξης και των συμφερόντων της και της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της και όλου του λαού.

Οι εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα, η σύνδεση της τρέχουσας πραγματικότητας με τη γενική πολιτική μας, οι στόχοι πάλης και οι άλλες επεξεργασίες που παίρνουν υπόψη τις εξελίξεις, η ταχτική του αντιπάλου, αναλύονται καθημερινά στην εφημερίδα, με σχόλια, με αρθρογραφία, δίνοντας επιχειρήματα, εξοπλίζοντάς μας για τις ανάγκες της καθημερινής δράσης. Γεγονός που συμβάλλει να δίνουμε τέτοιες μάχες πιο ολοκληρωμένα, πιο αποφασιστικά και με καλύτερα αποτελέσματα.

Συνεπώς είναι αξεχώριστη η καθημερινή μας σχέση με το "Ριζοσπάστη", ως το βασικό καθημερινό μας όπλο. Χωρίς την αγορά, τη μελέτη, τη διάδοση του "Ριζοσπάστη" καθημερινά, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη δράση αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δίνουμε τα πάντα χωρίς να σκεφτόμαστε κόπο και κούραση.

Μπροστά στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, συνεχίζουμε οργανωμένα την πορεία προς την εργατική τάξη, το λαό. Με στόχο να κάνουμε πράξη το σύνθημα: "Ισχυρό ΚΚΕ - 18ο Συνέδριο Αντεπίθεσης". Και σε αυτή την πορεία, ανάμεσα σε όλους τους στόχους που συνθέτουν το καθήκον ολόπλευρης ισχυροποίησης του ΚΚΕ ξεχωριστός στόχος είναι η άνοδος της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη". Να δώσουμε και αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε. Στο χέρι μας είναι».

Η Κομματική Οργάνωση Κορυδαλλού τιμώντας τον «Ρ» παρέδωσε μέσω της Κ. Κρόκου στον Στέφανο Λουκά ένα μπρούτζινο στεφάνι, το οποίο το συνόδευαν οι εξής φράσεις: «Τιμάμε την 90χρονη ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ και του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"». «Τιμάμε τον μαχόμενο, στρατευμένο δημοσιογράφο του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"». «Σ' όλους εκείνους που έθεσαν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, που με την πένα τους, την καρδιά τους και το αίμα τους, έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν την Ιστορία της Ελλάδας και του λαού μας, μέχρι η Γη να γίνει Κόκκινη».

Παραβρέθηκαν η Β. Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Κορυδαλλού Μ. Φίλης και Ν. Χουρσαλάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ