ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το πολύπαθο Θεατρικό Μουσείο

Αμέτρητα κειμήλια του νεοελληνικού θεάτρου στριμώχνονται σε μια σταλιά τόπο
Αμέτρητα κειμήλια του νεοελληνικού θεάτρου στριμώχνονται σε μια σταλιά τόπο
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος, Κώστας Καζάκος, για τα άλυτα χρόνια προβλήματα του Θεατρικού Μουσείου.

Η Ερώτηση επισημαίνει: «Το 1938 η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, αξιοποιώντας τον προσωπικό μόχθο δεκαετιών του αξέχαστου ιστορικού του Νεοελληνικού Θεάτρου, Γιάννη Σιδέρη, ίδρυσε το Θεατρικό Μουσείο, που είναι ο καθρέφτης ολόκληρης της ιστορίας του θεάτρου μας. Το 1974, ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε το υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου, στην οδό Ακαδημίας, για προσωρινή στέγαση του μουσείου. Από τότε πέρασαν οχτώ υπουργοί και άλλοι τόσοι δήμαρχοι, "ψάχνοντας" 35 χρόνια τώρα να βρουν κατάλληλο χώρο για τη μεταστέγαση του Μουσείου.

Το Θεατρικό Μουσείο εξακολουθεί να παραμένει πεταμένο στους πρώην νεκροθαλάμους του νοσοκομείου "Ελπίς", σε ένα λαβυρινθώδη χώρο στενών διαδρόμων και μικρών κελιών, πνιγμένο κυριολεκτικά στην υγρασία, στις κατσαρίδες, σε σμήνη παντός είδους εντόμων και στους αρουραίους, οι οποίοι ανενόχλητοι ροκανίζουν τα πάντα.

Η σπάνια Βιβλιοθήκη του είναι πεταμένη στην οδό Καραμανλάκη, γεγονός που την καθιστά απρόσιτη για το κοινό και παντελώς άχρηστη.

Σε 3 αποθήκες έχει συσσωρευτεί σπάνιο υλικό αμπαλαρισμένο σε ...παπουτσοκούτια!

Τα 16 άτομα που αποτελούν το προσωπικό του Μουσείου, μένουν 4-6 μήνες απλήρωτοι και, παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν με αυταπάρνηση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ο σημερινός πρόεδρός του, Κώστας Γεωργουσόπουλος, εξακολουθεί να προσφέρει αμισθί τις καλές του υπηρεσίες, προσφεύγοντας ακόμα και σε προσωπικό δανεισμό, προκειμένου να περισώσει τα πολύτιμα εκθέματα».

Και η Ερώτηση σημειώνοντας τη «βαθιά πικρία και θλίψη που διακατέχει τον καλλιτεχνικό κόσμο» γι' αυτό το γεγονός, ρωτά τον υπουργό ποια μέτρα, επιτέλους, θα πάρει η κυβέρνηση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων του Θεατρικού Μουσείου.

Μοναδικό προϊστορικό εύρημα στην Πέλλα

Προϊστορική κατοικία της 4ης χιλιετίας π.Χ. αποκάλυψε η επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην Αριδαία Πέλλας. Το εύρημα θεωρείται μοναδικό για την έρευνα της Υστερης Νεολιθικής Εποχής, αφού σπανίως βρίσκονται αρχαιότητες ανέπαφες επί 6.000 χρόνια!

Στη Σωσάνδρα, οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν οικοδομικά λείψανα που αποκάλυψε η διάνοιξη κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τη Σωσάνδρα προς την Αριδαία και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για στρώμα καταστροφής από την ανωδομή των τοίχων προϊστορικής κατοικίας.

Η πεντάμηνη ανασκαφή αποκάλυψε ένα σχεδόν πλήρες πλέγμα από πασσαλότρυπες και οικιακό εξοπλισμό σε άριστη κατάσταση (πολλά πήλινα αγγεία, λίθινα εργαλεία και δύο οικιακούς φούρνους), αποκομίζοντας σημαντικές πληροφορίες για τη μορφή, την εσωτερική διαρρύθμιση και την οργάνωση του νοικοκυριού.

Το ορθογώνιο κτίριο, 58 τ.μ, χωριζόταν σε τρία μέρη. Ο ξύλινος σκελετός ήταν κατασκευασμένος με πασσάλους, πλέγμα κλαδιών και καλαμιών, καλυμμένων με πηλό. Δύο χώροι χρησίμευαν για παρασκευή τροφής. Ο τρίτος, μάλλον, για επεξεργασία και αποθήκευση αγροτικών προϊόντων. Εκεί βρέθηκαν αρκετά εργαλεία (μυλόπετρες, τριπτήρες και ένας από τους δύο αποθηκευτικούς λάκκους). Από αποτυπώματα στις βάσεις των πήλινων σκευών, διαπιστώθηκε ότι τα δάπεδα ήταν καλυμμένα με ψάθες.

Το κτίριο καταστράφηκε από φωτιά. Οι ένοικοι έφυγαν παίρνοντας λεπίδες και πελέκεις, που η κατασκευή τους ήταν χρονοβόρα. Τα εγκαταλειμμένα μεγάλα και βαριά εργαλεία υποδηλώνουν την καλλιέργεια και επεξεργασία σιτηρών, μία από τις κύριες τροφές των προϊστορικών κατοίκων της Σωσάνδρας και της οικονομίας τους.

Επίσης εντοπίστηκε κτίριο ιστορικών χρόνων στο Λυκόστομο (4ος-5ος αι. μ.Χ.), έκτασης 340 τ.μ.

Θεσσαλονίκης ... έργα

Στο θέατρο Μονής Λαζαριστών το ΚΘΒΕ παρουσιάζει (μέχρι 16/11) μια διαφορετική προσέγγιση της αριστοφανικής κωμωδίας, με τίτλο «ΑριστοFUΝης». Πρόκειται για αποσπάσματα αριστοφανικών κωμωδιών, που συνθέτουν το μύθο αναζήτησης μιας ιδεατής κοινωνίας. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής. Δραματουργική επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη, Στέλλα Παπαδημητρίου. Σκηνικά - Κοστούμια: Σάκης Κολαλάς. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Κίνηση: Κωνσταντίνα Καστέλου. Παίζουν: Φούλης Μπουντούρογλου, Δημήτρης Κολοβός, Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Νίκος Καπέλιος, Αργυρώ Ανανιάδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, κ.ά.

  • Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει και τον «Ιουλιανό τον Παραβάτη» του Νίκου Καζαντζάκη, στο «Βασιλικό Θέατρο». Σκηνοθεσία Νικήτα Τσακίρογλου, σκηνικά Λαλούλας Χρυσικοπούλου. Παίζουν: Εύη Σαρμή, Μαρίζα Τσάρη, Αστέρης Πελτέκης, Χρήστος Παπαστεργίου, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Θανάσης Κεραμίδας, Χρήστος Σουγάρης, Διονύσης Μπουλάς, κ.ά. (μέχρι 16/11).
  • Συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου του Σάκη Σερέφα «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο» από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο θέατρο «Αμαλία». Σκηνοθεσία Κορίνας Χαρίτου, σκηνικά - κοστούμια Μαρίνας Κελίδου, φωτισμοί Στράτου Κουτράκη, μουσική Κώστα Βόμβολου (συμμετέχει στην παράσταση). Παίζουν: Ελένη Δημοπούλου, Δημήτρης Ναζίρης, Χρήστος Παπαδημητρίου και Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου. Το έργο παίζεται μόνο κάθε Παρασκευή. Τις υπόλοιπες μέρες παίζεται η κωμωδία του Ακη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης».

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Λύσσανδρος Ταμουρίδης «Απ' τον Ολυμπο στο Γράμμο (Ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ)» (μαρτυρία του γνωστού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, από τον αγώνα του πρώτου αντάρτικου πυρήνα - το 1941 - στη Θεσσαλία, την ένταξή του έπειτα στον ΕΛΑΣ, και τον Ιούνη του 1946 στις πρώτες ομάδες του ΔΣΕ, τις ηρωικές μάχες στο Γράμμο, όπου ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός και τελικά λοχαγός. Το βιβλίο προλογίζει ο Δημήτρης Κηπουρός. Επιμέλεια - επίμετρο Ηρακλής Κακαβάνης. Διεύθυνση συγγραφέα: Χατζιδάκη 8, Ανω Πατήσια, 210-2234.482).

- Παπαδήμα: Αμπελ Ζανιέρ «ΠΛάτων» (μετάφραση Σταύρου Βλοντάκη. Το βιβλίο - στη σειρά βιογραφιών - ιστορεί γλαφυρά τη ζωή και το έργο του αρχαίου φιλοσόφου, τις πολιτικές ιδέες του, τους «σωκρατικούς» διαλόγους και τις απόψεις του για τη σημασία των λέξεων «ον», «είναι», «ωραίο». Σε παράρτημα περιλαμβάνονται κρίσεις για τον Πλάτωνα: Καντ, Χέγκελ, Νίτσε, Χαϊντέγκερ κ.ά.). Αναστασία Πεκρίδου - Γκορέκι «Η μόδα στην αρχαία Ελλάδα» (μετάφραση Δ.Γ. Γεωργοβασίλης - Μαριέλλα Φράιμπερ). Ιστορικο-κοινωνική και πολιτισμική μελέτη για τη σημασία και τις διαφορές της ενδυμασίας ελεύθερων και δούλων - ανδρών και γυναικών - και τις μεθόδους κατασκευής των ενδυμάτων.

- «Αγρα»: Γκουλιέλμο Καβάλλο «Η ανάγνωση στο Βυζάντιο» (μετάφραση Σμαράγδα Τσοχανταρίδου - Πάολο Οντόρικο. Μελέτη για τη γραφή, το βιβλίο, τους τρόπους ανάγνωσης και τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα που πέρασαν στο βυζαντινό και δυτικό μεσαίωνα). Παναγιώτης Αγαπητός «Η ερωτική διήγηση στα μεσαιωνικά χρόνια (Περσία - Βυζάντιο - Φραγκιά)» (δοκίμιο για την ερωτική μυθοπλασία και τα ιστορικά - κοινωνικά - πολιτιστικά χαρακτηριστικά της από το 12ο - 15ο αιώνα στη γαλλονορμανδική Δύση - τη «Φραγκία» όπως την ονόμαζαν οι Βυζαντινοί, την αραβοπερσική Ανατολή - στην «Περσία» και το Βυζάντιο). Ταρίκ Αλί - Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ «1968» (μετάφραση Σάββας Μιχαήλ - Κρίτων Ηλιόπουλος. Πρόκειται για δυο κείμενα για τις ισλαμικές εξεγέρσεις του 1968, στις οποίες συμμετείχαν οι δύο συγγραφείς). Κατερίνα Μάτσα «Ψυχοθεραπεία και τέχνη στην απεξάρτηση (Το «παράδειγμα» του «18 Ανω»)» (Μελέτη της υπεύθυνης του «18 Ανω» για τον ευεργετικό ρόλο της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής απασχόλησης στην ψυχοθεραπεία και απεξάρτηση των τοξικομανών).

- «Οδός Πανός». Κάτια Τσόλκα «Γαιώματα» (νέα ποιητική συλλογή της γνωστής γιατρού και καλής ποιήτριας). Λώρενς Φερλινγκέτι «Αμέρικους (βιβλίο 1)» (εισαγωγή, μετάφραση, σημειώσεις Ειρήνη Α. Βρης. Το έργο αποτελεί ένα ποιητικό κολάζ - ντοκουμέντο για την πολιτικοκοινωνική ιστορία της Αμερικής μέσα από την ποίησή της, αρχίζοντας από το μεγάλο ποιητή Γουόλτ Ουίτμαν και φθάνοντας μέχρι την ποίηση της δεκαετίας του 1960).

- «Ιωλκός». Μαρία Ταστσόγλου - Κοκκίνου «Στη Σμύρνη γεννήθηκα...» (ιστορικό και αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα για τη Σμύρνη, και τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια). Κούρτζιο Μαλαπάρτε «Οι πηγές του Βόλγα (Γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ενωση - Πολιορκία του Λένινγκραντ 1941-1942)» (μετάφραση Αθανάσιος Παππάς, επιμέλεια Κώστας Κοκκορόγιαννης. Ιστορική μαρτυρία του γνωστού Ιταλού συγγραφέα, ο οποίος ήταν ο μοναδικός πολεμικός ανταποκριτής στην πρώτη γραμμή του Ανατολικού Μετώπου). Μάικλ Γουόλτσερ «Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι (Σκοποί, κανόνες, μέσα, εγκλήματα και θεωρία πολέμου. 428 π.Χ. - 2003 μ.Χ.)» (μετάφραση Γεωργία Δημητροπούλου. Ιστορική μελέτη για διαφόρους πολέμους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα).

- «Περίπλους»: Νικολό Μακιαβέλλι «Οι 183 βασικές μακιαβελικές ρήσεις του «Ηγεμόνα» για managers, πολιτικούς και... κανονικούς ανθρώπους» (απόδοση Διονύσης Βίτσος. Απάνθισμα ρηματικών φράσεων του μεγαλοφυούς Ιταλού διανοητή από το πάντα επίκαιρο έργο του «Ο ηγεμόνας»). «Το "Μακεδονικό"» (έκδοση σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Εθνικών Ζητημάτων, που εξετάζει το συγκεκριμένο εθνικό ζήτημα μέσα από έγγραφα του ΥΠΕΞ. Υπεύθυνος της σειράς είναι ο Νίκος Ε. Σίμος). Μαρία Βουτσινά «Παραμύθια για δίαιτες και άλλα...» (βιβλίο διαιτολογικού περιεχομένου).

- «Bell»: Αλμπερ Σάντσεθε Πινόλ «Η Πανδώρα στο Κονγκό» (μετάφραση Στράτος Αναστασιάδης, μυθιστόρημα).

- «Επτανησιακά Φύλλα» (φιλολογικό, λογοτεχνικό, λαογραφικό, ιστορικό περιοδικό της Ζακύνθου. Τόμος ΚΗ-1,2 με αφιέρωμα στο ζωγράφο - αγιογράφο Χρήστο Ρουσέα και στο Γιάννη Τσακασιάνο).

- «Μανδραγόρας» (τετραμηνιαίο περιοδικό για τη λογοτεχνία και την τέχνη. Τεύχος 38 με αφιέρωμα στο Βασίλη Ρώτα).

Στις 29/10 (7.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42), οι εκδόσεις «Κέδρος» οργανώνουν αφιέρωμα στον σπουδαίο ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του. Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιώργος Δουατζής και ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος. Ποιήματά του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Κώστας Καστανάς, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Βασίλης Βλάχος. Θα προβληθεί ταινία του Σταύρου Στρατηγάκου και θα εκτεθούν φωτογραφίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ