ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Υπεύθυνη» διαχείριση της κρίσης
  • «Αέρας κοπανιστός» τα περί προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων από την καπιταλιστική κρίση
  • Διαλύει τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί η κυβέρνηση
  • Ανοίγει η όρεξη για νέες κρατικές ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο

Εξετάσεις «υπεύθυνης» και «συνεπούς» διαχείρισης της κρίσης δίνει σε κάθε βήμα της η κυβέρνηση, παίρνοντας όλα τα μέτρα για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μεταφέροντας τα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό.

Θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση ξεκαθάρισε χτες ότι δεν προτίθεται να κάνει τίποτα περισσότερο για τα «θύματα» της κρίσης, πέρα από τα «ψίχουλα» που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, φροντίζοντας να «διαλύσει» από την αρχή τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες μέρες περί νέου πακέτου στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων.

Οι προσδοκίες αυτές είχαν ενισχυθεί από δηλώσεις υπουργών, όπως της Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, που είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση μελετά την επεξεργασία ενός «ολοκληρωμένου πακέτου παρεμβάσεων για τη θωράκιση των θέσεων εργασίας», καθώς και ένα δίχτυ προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων. Μάλιστα, ορισμένα από τα μέτρα αυτά, όπως η χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, παράταση κατά ένα χρόνο του επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους κ.ά., είχαν διαρρεύσει στα ΜΜΕ, ως «αντίβαρο» στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κερδοφορίας των τραπεζών, και ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης.

Ολα αυτά τα «κοινωνικά μέτρα» διαψεύστηκαν και αποδοκιμάστηκαν χτες με τον πλέον σαφή τρόπο, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, καθώς εκτιμήθηκε ότι στέλνουν λάθος μήνυμα προς τα έξω για τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση απέναντι στην κρίση. Αρχικά ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «προτάσεις που δεν μπορούν να θεωρηθούν σοβαρές», ενώ στη συνέχεια ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι «οι φήμες και οι εικασίες οι οποίες αναγράφονται στον Τύπο, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Αμέσως μετά η υπουργός Απασχόλησης έσπευσε να ευθυγραμμιστεί δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομίας, πως πράγματι πολλές από τις προτάσεις που ακούγονται μπορεί «να είναι καλές ιδέες, αλλά δεν είναι εφικτή η υλοποίησή τους».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως προκύπτει σαφώς από τα παραπάνω, είναι να παρουσιαστούν τα ψίχουλα του Ταμείου κατά της φτώχειας ως μεγάλη γενναιοδωρία στη «σημερινή συγκυρία». Στο πνεύμα αυτό αναμένεται να κινηθεί ο Κ. Καραμανλής στην αυριανή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Την ίδια στιγμή πάντως είναι φανερή μια διαμάχη μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της πλουτοκρατίας για να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις κρατικές ενισχύσεις, επισείοντας το προηγούμενο των τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή ότι ο Γ. Σουφλιάς ζήτησε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής να αυξηθούν τα κονδύλια προς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πράγμα που, όπως είπε, θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξηση της απασχόλησης.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και να αξιοποιήσει την κρίση για να κατεδαφίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, διευκολύνοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μείωση των μισθών κοκ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινούνται οι προτάσεις της Κομισιόν που θα ανακοινωθούν στις 26 Νοέμβρη. Απίθανο μάλλον είναι να «χαλαρώσει» το Σύμφωνο Σταθερότητας προκειμένου να ενισχυθούν οι κοινωνικές δαπάνες, οι μισθοί και οι συντάξεις κλπ... Αν και τη βολεύει, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει τέτοιο θέμα, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Κ. Καραμανλής.

Προάγγελος της επερχόμενης της νέας αντιλαϊκής επίθεσης ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ιερά και απαραβίαστα δικαιώματα για το λαό, ζητώντας προσαρμογή στη δύσκολη εποχή της καπιταλιστικής κρίσης. «Αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι να καταλάβει ο ελληνικός λαός, ότι ζούμε μια δύσκολη εποχή», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιοσταθμό «Σίτι» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι μας αρέσει. Οτι επειδή θέλουμε, έχουμε κεκτημένα δικαιώματα, όπως λέμε, και μαχόμαστε, δε σημαίνει ότι τα κεκτημένα δικαιώματα είναι ιερά και απαραβίαστα»... Παράλληλα τάχθηκε υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων προβάλλοντας ως εφιάλτη το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας. «Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος είναι μην πέσει σε ακυβερνησία. Κυβερνήσεις τέλειες δεν υπάρχουν. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν τα ελαττώματά τους και τα προσόντα τους... Αλλά προκειμένου να πέσει στην ακυβερνησία, πρέπει όλοι μας να προτιμούμε να έρθει ο πολιτικός μας αντίπαλος με ισχυρή κυβέρνηση, από το να πέσουμε σε ακυβερνησία».

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Σε εγρήγορση ... για τη στήριξη του κεφαλαίου

Και νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, στο όνομα αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή επιδεικνύει πλήρη περιφρόνηση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της απόφασης για τα 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, χτες, εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα στήριξης της ...εθνικής οικονομίας. Επικαλούμενος την απειλή της ύφεσης, την οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρώπης, ισχυρίστηκε ότι: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να δείξουμε ευελιξία και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων» και πρόσθεσε: «Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας».

Κινητήριος βέβαια μοχλός της «ανάπτυξης της οικονομίας», για την κυβέρνηση, είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει και με νέα επιπρόσθετα προνόμια. Οσο για την ικανοποίηση των οξυμένων προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης περιορίστηκε να μιλήσει για «την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων θίγονται περισσότερο από την κρίση».

Η προσέγγιση βέβαια αυτή δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά μόνο τα πλέον εξαθλιωμένα οικονομικά στρώματα (χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, όσους παίρνουν την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ) της κοινωνίας, στα οποία προτίθενται να χορηγήσουν κάποια επιδοματική στήριξη (π.χ. επίδομα θέρμανσης).

Βέβαια, εδώ έχουμε ακόμα έναν κυβερνητικό εμπαιγμό, αφού μέτρα παρόμοιου είδους - σύσταση Ταμείου κατά της φτώχειας, επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης κλπ. - είχαν ανακοινωθεί πολύ πριν εκδηλωθεί η κρίση και, μάλιστα, περισσότερες από δυο και τρεις φορές.

Αλλά και αυτά, ενδεχόμενα και κάποια άλλα που μπορεί να ανακοινωθούν στο πλαίσιο της δημιουργίας κλίματος εντυπώσεων υπέρ της κυβέρνησης, υπόκεινται σε ...δημοσιονομικούς περιορισμούς. Τη στιγμή που στο άψε σβήσε - σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης - βρήκαν την κατάλληλη φόρμουλα να παρακάμψουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να διοχετεύσουν στο τραπεζικό κεφάλαιο κρατική ρευστότητα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την περίπτωση της παροχής οικονομικών ενισχύσεων, σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, επικαλούνται θρασύτατα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και συγκεκριμένα τη μη δυνατότητα υπέρβασης του ελλείμματος πέραν του ορίου του 3%.

ΚΚΕ
Φορτώνουν τα βάρη στο λαό, προστατεύουν τα κέρδη του κεφαλαίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την οικονομική κρίση και τα μέτρα που εξαγγέλλουν τα στελέχη της κυβέρνησης

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την οικονομική κρίση τονίζεται:

«Τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και εξαγγέλλουν τα στελέχη της, ούτε την επερχόμενη οικονομική κρίση μπορούν να αποτρέψουν, ούτε τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα να προστατεύσουν από τις συνέπειες. Αντίθετα, επιδιώκουν να τους φορτώσουν τα βάρη, προκειμένου να προστατευτούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτό η κυβέρνηση το έχει κάνει ήδη με τα 28 δισ. υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου και τώρα επιδιώκει στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας να χρηματοδοτήσει και τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές κ.ά.

Η επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων δεν μπορεί να σταματήσει με μέτρα πτωχοκομείου και με συμφωνίες κυρίων, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οσο μεγάλο ψέμα ήταν ο ισχυρισμός των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου συμφέρει και το λαό, άλλο τόσο είναι ότι μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις στην αγορά και κρατικές παρεμβάσεις σήμερα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα έναν και μόνο δρόμο έχουν για να μην πληρώσουν τα καπιταλιστικά αδιέξοδα: Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ και πιο αποφασιστικά να οργανώσουν την αντιμονοπωλιακή συμμαχία και αντεπίθεση, διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης, στην πάλη για να κατακτήσουν τον πλούτο που παράγουν, απορρίπτοντας τον "ευρωμονόδρομο", τις επιλογές του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ