ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα χτυπήματα από τις ΗΠΑ

Θύματα του σεισμού που θα μπορούσαν να είναι θύματα και των αμερικανικών επιδρομών

Associated Press

Θύματα του σεισμού που θα μπορούσαν να είναι θύματα και των αμερικανικών επιδρομών
ΝΤΕΡΑ ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝ - ΓΟΥΑΜ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Νέο δολοφονικό χτύπημα με πυραύλους, των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων που εδρεύουν στο Αφγανιστάν σημειώθηκε χτες, στις περιοχές των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τις επίσημες αρχές να αναφέρονται τόσο σε αμάχους όσο και σε «ξένους αντάρτες». Ενας από τους χτεσινούς στόχους των ΗΠΑ ήταν το σπίτι ενός «Αραβα αντάρτη», που υποτίθεται ότι συνδέεται με τους Ταλιμπάν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν ήταν τελικά μεταξύ των νεκρών. Παράλληλα, σε επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Μαρντάν, κοντά στην κοιλάδα Σουάτ, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 25 τραυματίστηκαν.

Παρά το γεγονός ότι το Πακιστάν δείχνει να «διαμαρτύρεται» για τις επιθέσεις στο έδαφός του και την εισαγωγή πολέμου από το Αφγανιστάν, τα αφεντικά της Ουάσιγκτον επικαλούμενα την «τρομοκρατία» και την αδυναμία της τοπικής κυβέρνησης να την πατάξει, εξακολουθούν τις επιδρομές ασταμάτητα, εντείνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του λαού.

Την Πέμπτη στην Ιστανμπούλ πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση κορυφής με τη συμμετοχή του Προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ράζα Γκιλανί και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επανάληψη των «υποσχέσεων» για ενέργειες με στόχο «τη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και συμφωνήθηκε η συνέχιση του διαλόγου και η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας».

Δραματική η κατάσταση μετά το σεισμό

Την ίδια στιγμή δραματική είναι η κατάσταση στην περιοχή της Ζαϊράτ, του Μπαλουχιστάν, μετά το φονικό σεισμό της Τετάρτης. Οι άστεγοι φτάνουν τους 70.000, εκ των οποίων οι 30.000 παιδιά, αφού το σύνολο των σπιτιών, που ήταν πλινθόκτιστα κατά βάση, ισοπεδώθηκαν, και οι επιδημίες είναι προ των πυλών, καθώς η βοήθεια δε φτάνει άμεσα και οι νεκροί θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσουν τους 300.

ΗΠΑ
Διοικητής στην «ευρύτερη Μέση Ανατολή» ο Πετρέους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία (CENTCOM) ανέλαβε, χτες, και επισήμως ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε στην έδρα της Διοίκησης στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, έπλεξε το εγκώμιο του Πετρέους, τονίζοντας ότι είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση».

Θεωρητικώς, οι αρμοδιότητες της Centcom καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Προτεραιότητα για τον νέο διοικητή αναμένονται να είναι οι εξελίξεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Πετρέους χαρακτηρίζεται, από πολλούς «θαυμαστές» του εντός ΗΠΑ, «αρχιτέκτονας» της βελτίωσης της κατάστασης στο Ιράκ μέσα από την ανάπτυξη σημαντικών αμερικανικών ενισχύσεων, καθώς και την καθημερινή πραγματοποίηση περιπόλων και επιχειρήσεων εντός κατοικημένων περιοχών.

Ο Πετρέους έχει, μέχρι στιγμής, ταχθεί υπέρ της παραμονής ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων, εκτιμώντας ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη και ρευστή». Οσον αφορά στο Αφγανιστάν ο Πετρέους έχει ήδη δώσει εντολή, όπως λεγόταν, «γενικής επανεξέτασης της αμερικανικής στρατηγικής με έμφαση περισσότερο στη βελτίωση της περιφερειακής κατάστασης παρά στην ολική εξολόθρευση των Ταλιμπάν».

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Σπεύδουν οι ... ευαίσθητοι

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Σε λεηλασίες, εμπρησμούς και καταστροφές σε καταυλισμούς περίπου 50.000 ανέστιων αμάχων επιδόθηκαν όλο το τελευταίο 24ωρο οι άνδρες του Κονγκολέζου πολέμαρχου Λοράν Νκούντα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Κάπως έτσι υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα του «κονγκολέζικου λαού», όπως είχε πει προχτές στο Ασοσιέιτεντ Πρες ο 40χρονος αρχηγός των ενόπλων, όταν κλήθηκε να εξηγήσει τους λόγους που πήραν τα όπλα...

Συνάμα, αξιωματούχοι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εκτιμούσαν ότι η κατάσταση των παιδιών και των υπόλοιπων αμάχων «είναι τρομερή». Κυρίως, επειδή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ίσως και πάνω από 250.000(!) είναι νηστικοί επί τουλάχιστον τρεις - τέσσερις μέρες, προσπαθώντας να επιβιώσουν στην αφιλόξενη ύπαιθρο πέριξ της πόλης Γκόμα. Πολλές φορές, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ενόπλων και στρατιωτών...

Μόνη «παρηγοριά» το γεγονός ότι αποστολή του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ μπόρεσε να μοιράσει συσσίτια σε σχολεία και νοσοκομεία.

Κατά τα λοιπά, χτες στην Γκόμα τηρούνταν η εύθραυστη μονομερής εκεχειρία που κήρυξαν οι δυνάμεις του Νκούντα και οι οποίες, σύμφωνα με τα πρακτορεία, βρίσκονται σε απόσταση 10-15 χλμ. από το κέντρο της πόλης...

Πέρα από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζενταγί Φρέιζερ, που συναντήθηκε με τον Κονγκολέζο Πρόεδρο Τζόζεφ Καμπίλα, στην πρωτεύουσα Κινσάσα μετέβησαν χτες εσπευσμένως και οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και Μπερνάρ Κουσνέρ, αντίστοιχα. Πήγαν, λέει, για να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση «ασφαλείας»(;) και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθούν και τη Ρουάντα. Χώρα που κατηγορείται από τη ΛΔ Κονγκό πως εμπλέκεται στην κρίση, εξοπλίζοντας τον πολέμαρχο Νκούντα και θησαυρίζοντας από το λαθρεμπόριο του κογκολέζικου ορυκτού πλούτου. Αυτή, άλλωστε, είναι και η αιτία της ...ευαισθησίας των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

ΠΑΜΕ
Εκθεση ζωγραφικής για τους «πέντε»

Μήνυμα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που κρατούνται στις ΗΠΑ, στέλνει το ΠΑΜΕ, που συνδιοργανώνει με την πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα έκθεση ζωγραφικής του σημαντικού Κουβανού ζωγράφου Κάρλος Ρέγιες. Η έκθεση θα γίνει στο «Στέκι Νέων του ΠΑΜΕ» (Πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα) από τις 6 έως τις 8 Νοέμβρη και θα είναι ανοιχτή, με ελεύθερη είσοδο, από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 6 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ.

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα για την άρση του πολύμορφου αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και για την άμεση αποφυλάκιση των 5 Κουβανών αγωνιστών κρατούμενων στις αμερικανικές φυλακές, διοργανώνεται τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60). Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ελληνική Επιτροπή Στήριξης των 5 Κουβανών και η πρεσβεία της Κούβας στη χώρα μας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Συρία ζητά ο Ολμέρτ

Νέες προκλήσεις από εποίκους στη Δυτική Οχθη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Υπέρ της συνέχισης των έμμεσων, διά μέσου της τουρκικής διπλωματίας, διαπραγματεύσεων με τη Συρία τάχθηκε ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, που θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών στις 10 Φλεβάρη. Υπενθυμίζεται ότι ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει δικαίωμα διεξαγωγής διαβουλεύσεων, αλλά όχι υπογραφής συμφωνίας.

Στο μεταξύ ένταση επικράτησε, χτες, και στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δ. Οχθη. Δύο αντιαρματικές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα κατά ισραηλινής περιπόλου το πρωί χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Ηδη τα μεθοριακά περάσματα της περιοχής είναι κλειστά μετά την εκτόξευση ρουκέτας «Κασάμ» κατά της πόλης Σντερότ την Πέμπτη.

Στη Δ. Οχθη για άλλη μια φορά οι έποικοι βρέθηκαν στο επίκεντρο καθώς επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους δημοσιογράφους που κάλυπταν την κατεδάφιση ενός κτιρίου από τον ισραηλινό στρατό έξω από τα όρια του εποικισμού Κίριατ Αρμπα κοντά στη Χεβρώνα. Από τις πέτρες που εκτόξευσαν τραυματίστηκε ένας φωτογράφος, ο Χάζεμ Μπάντερ, που εργάζεται για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον τελευταίο καιρό έποικοι επιτίθενται σχεδόν καθημερινά σε Παλαιστινίους αγρότες, εμποδίζοντάς τους να μαζέψουν τις ελιές τους. Σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία της ΕΕ καταδικάζει τις επιθέσεις αυτές και καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση «να λάβει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ