Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διοικητής στην «ευρύτερη Μέση Ανατολή» ο Πετρέους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία (CENTCOM) ανέλαβε, χτες, και επισήμως ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε στην έδρα της Διοίκησης στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, έπλεξε το εγκώμιο του Πετρέους, τονίζοντας ότι είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση».

Θεωρητικώς, οι αρμοδιότητες της Centcom καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Προτεραιότητα για τον νέο διοικητή αναμένονται να είναι οι εξελίξεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Πετρέους χαρακτηρίζεται, από πολλούς «θαυμαστές» του εντός ΗΠΑ, «αρχιτέκτονας» της βελτίωσης της κατάστασης στο Ιράκ μέσα από την ανάπτυξη σημαντικών αμερικανικών ενισχύσεων, καθώς και την καθημερινή πραγματοποίηση περιπόλων και επιχειρήσεων εντός κατοικημένων περιοχών.

Ο Πετρέους έχει, μέχρι στιγμής, ταχθεί υπέρ της παραμονής ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων, εκτιμώντας ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη και ρευστή». Οσον αφορά στο Αφγανιστάν ο Πετρέους έχει ήδη δώσει εντολή, όπως λεγόταν, «γενικής επανεξέτασης της αμερικανικής στρατηγικής με έμφαση περισσότερο στη βελτίωση της περιφερειακής κατάστασης παρά στην ολική εξολόθρευση των Ταλιμπάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ