ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι» στη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Εκκλησίας

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ σε συζήτηση πρότασης νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα

Τη θέση του ΚΚΕ για τις σχέσεις Εκκλησίας Κράτους όσο και για το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας διασαφήνισε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση πρότασης νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Αναφερόμενος συνολικά στο ζήτημα της φορολογίας ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «υπάρχουν τεράστιες ανισότητες και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που ζούμε σε μια έντονα ταξική κοινωνία», μιλώντας για «σκαστά παραδείγματα φορολογικής ασυλίας την οποία έχει το μεγάλο κεφάλαιο και αυτό είναι το κυρίαρχο και το πρωταρχικό». Συνέχισε, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν μέτρα και νόμοι, τα οποία απαλλάσσουν επί της ουσίας τη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Ταυτόχρονα, σε αυτά τα πλαίσια βεβαίως, υπάρχει και μια διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση της εκκλησίας στο όνομα της φοροαπαλλαγής της». Ειδικότερα, διευκρίνισε πως «οι δραστηριότητες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη λατρευτική λειτουργία, δεν πρέπει να φορολογούνται», όμως «πρέπει να φορολογείται η επιχειρηματική δραστηριότητα της εκκλησίας», όπως και «των μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν παρόμοια δράση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στην εκκλησιαστική περιουσία ξεκαθάρισε ότι «τα δάση, τα βουνά, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, η ακτή, οι παραλίμνιες εκτάσεις, ο αιγιαλός δεν μπορεί να ανήκουν σε επιχειρήσεις, δεν μπορεί να ανήκουν στην εκκλησία και μάλιστα με χρυσόβουλα».

Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων Eκκλησίας - Kράτους σημειώνοντας πως «ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σεβόμαστε τα θρησκευτικά "πιστεύω" όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτου δόγματος ή θρησκεύματος και γι' αυτό ακριβώς το λόγο δε συμφωνούμε με την εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από μία σειρά κόμματα, αλλά και από την εκάστοτε εξουσία, που σε αυτά τα πλαίσια της εκμετάλλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος, προωθούν τις φοροαπαλλαγές, αλλά και ως αποτέλεσμα της διασύνδεσης ανάμεσα στο κράτος και στην εκκλησία. Ταυτόχρονα, απαιτούμε τον ίδιο σεβασμό και για τους μη θρησκευόμενους. Από αυτήν την άποψη, ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στεκόμαστε με συνέπεια στην ανάγκη, την οποία άλλωστε θεωρούμε ώριμη και στη συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά και σε μεγάλο τμήμα της Eκκλησίας για το διαχωρισμό της εκκλησίας από το Kράτος».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
«Δείχνει» Ρουσόπουλο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Αμεση εμπλοκή του πρώην υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου με παρεμβάσεις υπέρ της μονής «έδειξε» χτες, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Α. Ξυνίδης. Επικαλέστηκε συνάντηση φορέων του Νομού Ξάνθης που αντιδρούσαν στα σχέδια της μονής για την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστονίδας, κατά την οποία ο Θ. Ρουσόπουλος τους ανακοίνωσε ότι το θέμα έληξε υπέρ της μονής.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι το Σεπτέμβρη του 2004 σε ραντεβού των φορέων με τον Θ. Ρουσόπουλο - από το οποίο ο ίδιος, όπως είπε, αποκλείστηκε σκόπιμα λόγω της πολιτικής του θέσης (ανήκει στο ΠΑΣΟΚ) - ο υπουργός τους μετέφερε ότι έχει λήξει το θέμα της ιδιοκτησίας της Βιστονίδας υπέρ της μονής και τους είπε ότι «αφού αντιδράτε η μονή θα πάρει αλλού ακίνητα». Σε ερωτήσεις πώς ξέρει το τι ειπώθηκε στη σύσκεψη, αφού ο ίδιος δεν ήταν παρών, ανέφερε ότι τη στιχομυθία του τη μετέφεραν ο δήμαρχος και ο νομάρχης Ξάνθης που ήταν παρόντες.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, κατέθεσε στην Επιτροπή ότι ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο από τον Θ. Ρουσόπουλο και ως εκ τούτου αναμένεται να κληθούν οι δύο σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση ενώπιον της Επιτροπής.

Ο Α. Ξυνίδης, κάνοντας μια αναδρομή στην υπόθεση, είπε ότι μετά την ευνοϊκή υπέρ της μονής απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυ, το 1998, για πρώτη φορά οι μοναχοί του Βατοπεδίου εμφανίζονται στην περιοχή και δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους αφού εκπόνησαν ένα «μεγαλεπήβολο» σχέδιο αξιοποίησης!

Η αντίθεσή μου, είπε, ήταν κάθετη και τον Αύγουστο του 2003 γίνεται σύσκεψη των φορέων της Ξάνθης και αποστέλλεται έγγραφη διαμαρτυρία στον τότε πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη.

Συναντηθήκαμε, συνέχισε, με τον Γ. Δρυ και τον Α. Φωτιάδη και ο πρώτος είπε στους φορείς ότι «εγώ θεωρώ ότι αυτή τη μικρή έκταση την οποία έδωσα τη δικαιούνται», ενώ ο δεύτερος ανέφερε ότι «από τη στιγμή που το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο πρότεινε οφείλαμε να υπακούσουμε».

Τον Ιούλη του 2004, είπε ο Α. Ξυνίδης, σε σύσκεψη με τον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα αυτός δήλωσε άγνοια του θέματος ενώ είχε ήδη υπογράψει την παραίτηση του δημοσίου από τη δίκη με τη Μονή Βατοπεδίου σχετικά με την κυριότητα της λίμνης Βιστονίδας.

Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι το σκάνδαλο έχει δύο φάσεις. Η πρώτη με την παραχώρηση δικαιωμάτων στη Μονή Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστονίδα και η δεύτερη με την ανταλλαγή της με ακίνητα του δημοσίου.

Πέτρα του σκανδάλου, είπε, είναι ο Ι. Διονυσόπουλος, νομικός σύμβουλος του κράτους, ο οποίος εισηγήθηκε την άνοιξη του 2004 την παραίτηση του δημοσίου από τη δίκη που είχε με τη μονή σχετικά με την ιδιοκτησία της Βιστονίδας και στη συνέχεια ήταν αποσπασμένος στο γραφείο του Ρουσόπουλου στο υπουργείο Τύπου.

Προχτές το βράδυ η δημοσιογράφος Α. Μπουγάτσου κατέθεσε ότι ο τότε υπουργός Γεωργίας, Σ. Τσιτουρίδης, της είπε πως οι επισκέψεις των μοναχών του Βατοπεδίου στα διάφορα υπουργεία για το θέμα των ανταλλαγών έγιναν μετά από παραπομπή του Μεγάρου Μαξίμου.

  • Στα συμβόλαια που συνέταξε η Αικ. Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη, αναφέρθηκε χτες ο δήμαρχος Σταγίρων Ακάνθου, Μ. Βλαχόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει στην εισαγγελέα Ευστ. Σπυροπούλου, στα πλαίσια της έρευνας για τις «ιερές μπίζνες» της Μονής Βατοπεδίου.
ΡΑΔΙΟ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ
Ο καλός νέγρος

Οι τεχνικοί της εξουσίας αποφάσισαν να κατεβάσουν από το ρινγκ έναν ακόμα εκπρόσωπο της ατέλειωτης σειράς των αποδιοπομπαίων τράγων: αυτόν του νέγρου. Μετά τον Eβραίο του Αουσβιτς, που τον μετέτρεψαν σε τύραννο σιωνιστή, ήρθε η ώρα του καλού νέγρου να κυβερνήσει.

Ο εν λόγω, ουδεμία σχέση έχει με τη μεγάλη παράδοση του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων, του Ελντριτζ Κλίβερ, του Μάλκομ Εξ, των αδελφών μουσουλμάνων. Ανέτειλε ο νέος Μπαρμπα-Θωμάς, που άφησε πίσω του το Ισλάμ που τον γέννησε και έγινε χριστιανός ένεκα προεδρίας. Οι διαφημιστές τα κατάφεραν μια χαρά. Ο Ομπάμα, με το συνεσταλμένο του γέλιο, αφιέρωσε την τελευταία ομιλία του στο θάνατο της γιαγιάς του λες και η μακαρίτισσα ήταν ο Ιούλιος Καίσαρ, συγκίνησε όμως τους πάντες, που έσπευσαν να τον ψηφίσουν. Ετσι εξελέγη ένας ακόμη πρόεδρος που θα υπηρετήσει τη μόνη αλήθεια της αστερόεσσας: την κυριαρχία. Οπως είχε πει πριν από διακόσια χρόνια ο Τόμας Τζέφερσον: «Δεν πιστεύουμε περισσότερο τους πολέμους του Βοναπάρτη απλώς για την ελευθερία των θαλασσών απ' ό,τι τους πολέμους της Μεγάλης Βρετανίας για την ελευθερία της ανθρωπότητας. Ο στόχος είναι ο ίδιος: να οικειοποιηθούν την εξουσία, τον πλούτο και τις πηγές άλλων εθνών».

Ο Λευκός Οίκος απέκτησε τον μαύρο του, σίγουρα στις επόμενες εκλογές θα γίνει πρόεδρος και ο καλός Ινδιάνος, και όταν αυτός ο κύκλος της γελοιότητας κλείσει, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα είναι αμείλικτοι απέναντί μας, γιατί έστω για ένα βράδυ καθίσαμε σαν τους ηλίθιους στην οθόνη της τηλεόρασης, περιμένοντας ένα ακόμα αμερικανικό όνειρο.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης

Εκδήλωση με θέμα «Καύκασος: Οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις», διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου. Ομιλητής θα είναι ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Παρασκευή, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, θα επισκεφθεί στις 12 μ. τους εργαζόμενους στο πολυκατάστημα ΜΑΚΡΟ (στη Λ. Κηφισού).

-- Σήμερα Παρασκευή, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, με ομιλητή τον Τ. Τσιαπλέ.

Στα Χανιά

Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή η διήμερη περιοδεία στο Νομό Χανίων του Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σήμερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Στις 7.30 π.μ. θα μιλήσει στους εργαζόμενους στα συνεργεία του Δήμου Χανίων και της ΔΕΥΑΧ.
  • Στις 11.30 π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ Χανίων (Αποκορώνου 35).
  • Στη 1 μ.μ., θα μιλήσει στους εργαζόμενους στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων.
  • Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση στα Παλιά Ρούματα στο καφενείο Κατζάκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ