Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
«Δείχνει» Ρουσόπουλο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Αμεση εμπλοκή του πρώην υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου με παρεμβάσεις υπέρ της μονής «έδειξε» χτες, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Α. Ξυνίδης. Επικαλέστηκε συνάντηση φορέων του Νομού Ξάνθης που αντιδρούσαν στα σχέδια της μονής για την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστονίδας, κατά την οποία ο Θ. Ρουσόπουλος τους ανακοίνωσε ότι το θέμα έληξε υπέρ της μονής.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι το Σεπτέμβρη του 2004 σε ραντεβού των φορέων με τον Θ. Ρουσόπουλο - από το οποίο ο ίδιος, όπως είπε, αποκλείστηκε σκόπιμα λόγω της πολιτικής του θέσης (ανήκει στο ΠΑΣΟΚ) - ο υπουργός τους μετέφερε ότι έχει λήξει το θέμα της ιδιοκτησίας της Βιστονίδας υπέρ της μονής και τους είπε ότι «αφού αντιδράτε η μονή θα πάρει αλλού ακίνητα». Σε ερωτήσεις πώς ξέρει το τι ειπώθηκε στη σύσκεψη, αφού ο ίδιος δεν ήταν παρών, ανέφερε ότι τη στιχομυθία του τη μετέφεραν ο δήμαρχος και ο νομάρχης Ξάνθης που ήταν παρόντες.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, κατέθεσε στην Επιτροπή ότι ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο από τον Θ. Ρουσόπουλο και ως εκ τούτου αναμένεται να κληθούν οι δύο σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση ενώπιον της Επιτροπής.

Ο Α. Ξυνίδης, κάνοντας μια αναδρομή στην υπόθεση, είπε ότι μετά την ευνοϊκή υπέρ της μονής απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυ, το 1998, για πρώτη φορά οι μοναχοί του Βατοπεδίου εμφανίζονται στην περιοχή και δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους αφού εκπόνησαν ένα «μεγαλεπήβολο» σχέδιο αξιοποίησης!

Η αντίθεσή μου, είπε, ήταν κάθετη και τον Αύγουστο του 2003 γίνεται σύσκεψη των φορέων της Ξάνθης και αποστέλλεται έγγραφη διαμαρτυρία στον τότε πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη.

Συναντηθήκαμε, συνέχισε, με τον Γ. Δρυ και τον Α. Φωτιάδη και ο πρώτος είπε στους φορείς ότι «εγώ θεωρώ ότι αυτή τη μικρή έκταση την οποία έδωσα τη δικαιούνται», ενώ ο δεύτερος ανέφερε ότι «από τη στιγμή που το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο πρότεινε οφείλαμε να υπακούσουμε».

Τον Ιούλη του 2004, είπε ο Α. Ξυνίδης, σε σύσκεψη με τον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα αυτός δήλωσε άγνοια του θέματος ενώ είχε ήδη υπογράψει την παραίτηση του δημοσίου από τη δίκη με τη Μονή Βατοπεδίου σχετικά με την κυριότητα της λίμνης Βιστονίδας.

Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι το σκάνδαλο έχει δύο φάσεις. Η πρώτη με την παραχώρηση δικαιωμάτων στη Μονή Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστονίδα και η δεύτερη με την ανταλλαγή της με ακίνητα του δημοσίου.

Πέτρα του σκανδάλου, είπε, είναι ο Ι. Διονυσόπουλος, νομικός σύμβουλος του κράτους, ο οποίος εισηγήθηκε την άνοιξη του 2004 την παραίτηση του δημοσίου από τη δίκη που είχε με τη μονή σχετικά με την ιδιοκτησία της Βιστονίδας και στη συνέχεια ήταν αποσπασμένος στο γραφείο του Ρουσόπουλου στο υπουργείο Τύπου.

Προχτές το βράδυ η δημοσιογράφος Α. Μπουγάτσου κατέθεσε ότι ο τότε υπουργός Γεωργίας, Σ. Τσιτουρίδης, της είπε πως οι επισκέψεις των μοναχών του Βατοπεδίου στα διάφορα υπουργεία για το θέμα των ανταλλαγών έγιναν μετά από παραπομπή του Μεγάρου Μαξίμου.

  • Στα συμβόλαια που συνέταξε η Αικ. Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη, αναφέρθηκε χτες ο δήμαρχος Σταγίρων Ακάνθου, Μ. Βλαχόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει στην εισαγγελέα Ευστ. Σπυροπούλου, στα πλαίσια της έρευνας για τις «ιερές μπίζνες» της Μονής Βατοπεδίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ