Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συντονίζουν την αντιλαϊκή επίθεση

Ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στο νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελούν τους βασικούς στόχους της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που συνέρχεται το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Με δεδομένο ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει να μετακυλίσουν τα βάρη της κρίσης στους λαούς, εντείνοντας την επίθεση κυρίως στα εργασιακά δικαιώματα, το «ενδιαφέρον» τους εστιάζεται στο πώς θα αξιοποιήσουν την κρίση για να ενισχύσουν τη θέση τους τόσο εντός των «συνόρων» της ΕΕ όσο και εκτός, διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια για τα ευρωμονοπώλια.

Το δεύτερο αυτό στόχο υπηρετεί το γαλλικό σχέδιο που θα κληθούν να επικυρώσουν οι «27» ενόψει της διεθνούς διάσκεψης των 20 μεγάλων κρατών - μελών που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 15 του μήνα.

Το γαλλικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που έφερε η σημερινή κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η γαλλική προεδρία προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν πάνω σε γενικές αρχές και κατευθύνσεις, αποφεύγοντας να πάρει θέση στο ποια όργανα του διεθνούς καπιταλισμού θα αναλάβουν την υλοποίησή τους. Η γαλλική πρόταση, για παράδειγμα, επισημαίνει ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στις χρηματαγορές και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών. Προτείνεται ακόμη να καταγραφούν επισήμως όλες οι περιβόητες «εταιρείες αξιολόγησης», ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία και να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να μειωθούν τα κίνητρα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών για επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Η γαλλική προεδρία προτείνει επίσης να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους και να διευκολυνθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες. Υποστηρίζεται ακόμη ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα πρότυπα κεφαλαιακής επάρκειας και να προωθηθούν οι κατάλληλοι τρόποι διαχείρισης των κινδύνων που συνεπάγεται η τιτλοποίηση των πιστώσεων των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, θα πρέπει να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών και των νομοθετικών αρχών όσον αφορά στην επίβλεψη των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των αγορών. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας και να προωθηθεί μια συνεκτική προσέγγιση για τους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως τάσσεται υπέρ του να αναλάβει το ΔΝΤ ηγετικό ρόλο και στο νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτή τη θέση αναμένεται να εκφράσει ο Κ. Καραμανλής. Οπως εξήγησε προχτές ο Γ. Αλογοσκούφης «εάν επρόκειτο να δημιουργηθεί ένας καινούριος εποπτικός οργανισμός, αυτό καταλαβαίνετε ότι θα έπαιρνε πάρα πολύ μεγάλο διάστημα». Γι' αυτό, όπως είπε, «η δική μας άποψη και η άποψη πολλών άλλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ότι αυτός ο ρόλος πρέπει να ανατεθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει την εμπειρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ