Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Τροπολογίες εκτόνωσης των αντιδράσεων

Σε ελιγμούς εκτόνωσης των αντιδράσεων των εργαζομένων προχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε για την απροκάλυπτη στήριξη των τραπεζών με τον πακτωλό των 28 δισ. ευρώ. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και τροπολογίες - προσθήκες που κατατέθηκαν χτες στη Βουλή, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται:

-- Η συγκρότηση Συμβουλίου Εποπτείας στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας. Στο Συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει την πορεία του προγράμματος χρηματοδότησης, θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο αρμόδιος υφυπουργός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και οι εκπρόσωποι του δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.

-- Οτι το μέρισμα του ελληνικού δημοσίου, από τη συμμετοχή μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ στο μετοχικό κεφαλαίο των τραπεζών, δε θα αφαιρείται από το καθαρό εισόδημα των τραπεζών, για τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών τους.

-- Οι τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, δε θα μπορούν να διαθέτουν στους μετόχους μέρισμα μεγαλύτερο του 35% των καθαρών κερδών τους, ενώ οι αποδοχές των στελεχών τους και μπορεί να είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ανέρχονται σε 430 χιλ. ευρώ ετησίως)! Επίσης, καταργούνται οι πάσης φύσεως πρόσθετες απολαβές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ