Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Επίδειξη... ταξικής αλληλεγγύης με στόχο τα χρήματα του ελληνικού λαού

Στη Βουλή παρουσίασαν τις θέσεις τους οι πρόεδροι της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και του ΣΕΒ

Οι τραπεζίτες, χέρι χέρι με τους βιομηχάνους απαιτούν να μεταφερθούν στις «πλάτες» των λαϊκών στρωμάτων οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ζητώντας «εδώ και τώρα» οικονομική ενίσχυση και μάλιστα χωρίς έλεγχο! Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το σχετικό νομοθέτημα.

Επίδειξη ταξικής αλληλεγγύης, με στόχο τα χρήματα του ελληνικού λαού είχαμε από την πλευρά τραπεζιτών και βιομηχάνων. Τόσο ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Παναγιώτης (Τάκης) Αράπογλου, όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μάλιστα ει δυνατόν χωρίς την παραμικρή εποπτεία, χαρακτηρίζοντας φυσικά θετικό το νομοσχέδιο.

Εκ μέρους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ο Π. Αράπογλου τόνισε πως «απαιτείται να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι τράπεζες να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα να διοχετεύσουν στην οικονομία». Μάλιστα υπερθεμάτισε υπέρ των ελληνικών τραπεζών λέγοντας πως «δεν είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών» αφού «οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι έκαναν κακοδιαχείριση».

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «εάν κάποιος χρησιμοποιήσει αυτό το πακέτο δεν υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο», ενώ υποστήριξε ότι οι όροι χορήγησης δανείων, που ορίζονται στην περίπτωση χρήσης του «πακέτου», οδηγούν τα δάνεια να έχουν απόδοση μόνον 8% που «αποδεικνύεται να μην είναι κερδοφόρο». Τέλος, όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει η Εθνική Τράπεζα (της οποίας είναι πρόεδρος) αν και δε διευκρίνισε αν θα ενταχθεί ή όχι στα κυβερνητικά μέτρα, υποστήριξε ότι «δεν παρατηρούμε μείωση του ρυθμού εκταμίευσης των δανείων».

Εκπροσωπώντας το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών ο Δ. Δασκαλόπουλος ήταν σαφέστατος, λέγοντας ότι «τα μέτρα για την ομαλοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αιμοδοτεί τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, είναι αναγκαία. Φοβάμαι ότι έχουν καθυστερήσει πολύ στη λήψη τους». Πρόσθεσε πως «το νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε μια κατεύθυνση που είναι μονόδρομος». Παράλληλα τόνισε πως «δεν μπορεί να επιβληθεί κρατική κηδεμονία σε τράπεζες που δεν έχουν ανάγκη να προσφύγουν στο κράτος για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου», γιατί έτσι θα είναι σαν «να τιμωρούνται για την επιτυχία τους».

Κάθε άλλο παρά αμφισβήτησε με την παρέμβασή του την «καρδιά» του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αφού εστίασε όχι στο «ποιος» θα πληρώσει τη λεγόμενη «οικονομική κρίση», αλλά στο αν η ενίσχυση των τραπεζών θα συνδυαστεί με «κοινωνική πολιτική» και αν υπάρχουν εγγυήσεις για τη διάθεση της τραπεζικής ρευστότητας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν υπάρχει ένας προσανατολισμός ότι η ρευστότητα θα κατευθυνθεί στην αγορά και ιδιαίτερα στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και στις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ