Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση και πτώση στους «ναούς του τζόγου»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζουν να κλυδωνίζονται οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς παρά τις συνεχιζόμενες και συντονισμένες σε κρατικό επίπεδο ενέργειες, που σκοπό έχουν να προκαλέσουν την ανάσχεση των πτωτικών τάσεων, οι Γενικοί Δείκτες τιμών παραμένουν πεισματικά κολλημένοι στο «κόκκινο». Συνεπώς η κρίση επ' ουδενί έχει παρέλθει... και φυσικά η «έλευση» Ομπάμα ουδόλως βοήθησε.

Στο μεταξύ, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς εν αναμονή της Συνόδου της G20, στις 15 Νοέμβρη, στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε ότι εντός του 2009 οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν την πρώτη συρρίκνωση (-0,3%) του ΑΕΠ τους από το 1945 και ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δε θα ξεπεράσει το 2,2%, αναθεωρώντας τις πρότερες προβλέψεις του περί ανάπτυξης του 0,5% στις ανεπτυγμένες χώρες και 3,0% στον κόσμο για το 2009.

Ειδικότερα, για την ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2009, έναντι ανάπτυξης 0,2% που είχε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα. Η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από την κρίση αναμένεται να είναι η Βρετανία με συρρίκνωση 1,3% της οικονομικής της δραστηριότητας το 2009. Οσο για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις οικονομικές του προβλέψεις για το 2009, κρίνοντας ότι η οικονομία τους θα συρρικνωθεί κατά 0,7%, μολονότι πριν από ένα μήνα προέβλεπε μια ανάπτυξη 0,1%.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική μείωσης των επιτοκίων αποτελεί σχεδόν μονόδρομο. Μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,25%, αποφάσισε χτες όπως αναμενόταν η ΕΚΤ καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται με ύφεση. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση επιτοκίων μέσα σε μήνα. Η Τράπεζα της Αγγλίας πάντως ξάφνιασε, καθώς ανακοίνωσε ότι προχωρά στη σημαντικότερη μείωση επιτοκίων στην ιστορία της, κατά 1,5%. Η κίνηση αυτή εξέπληξε τους αναλυτές και συνάμα επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή τρόπο ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η ανακοίνωση για τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας στο 3%, ακολούθησε τα στοιχεία για συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,5% στο τρίμηνο Ιούλης - Σεπτέμβρης του 2008, ενώ πολλοί είναι οι ειδικοί που δεν αναμένουν ανάκαμψη πριν από το 2010.

Επίσης μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η «Τογιότα», ανακοινώνουν υποχώρηση στις πωλήσεις λόγω της μικρής ζήτησης, πράγμα που προμηνύει και νέα κύματα απολύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ