Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Οδυνηρούς συμβιβασμούς» ζητούν οι ΗΠΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Σκληροί και οδυνηροί συμβιβασμοί» πρέπει να γίνουν για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Φρανκ Ουρμπάντσικ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και οι δύο κοινότητες θα πληρώσουν το λογαριασμό της κατοχής, εξίσου ακριβά, όπως θα εξυπηρετεί καλύτερα το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι στην περιοχή.

Ο συμβιβασμοί, που κατά τον Αμερικανό πρέσβη θα πρέπει να γίνουν αν «είναι να προκύψει κάτι υπέρτερο», θα είναι και από τις δύο πλευρές, με τη διεθνή κοινότητα να εξαντλεί τις δυνατότητές της επί του θέματος, στην ενθάρρυνση των συμβιβασμών, επαναλαμβάνοντας τη συνήθη θέση ότι «οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους όταν τους ζητηθεί. Εγώ, όμως, δεν είμαι Κύπριος και δεν εξαρτάται από μένα, ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από τη διεθνή κοινότητα να κάνουμε αυτό το σκληρό συμβιβασμό για σας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε βοήθεια εάν και όταν μας ζητηθεί. Μπορούμε να σας ενθαρρύνουμε σε όλη τη διάρκεια».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος σε χτεσινές δηλώσεις του στην τουρκική κατοχή της Κύπρου, έκανε λόγο για μια «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας μας που απειλεί την ίδια την επιβίωσή της», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού με τις απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ», αρκεί, βέβαια, «ο καθένας που πάει στη διαπραγμάτευση να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ιστορίας που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο και να ανταποκριθεί και στην ανάγκη που υπάρχει για να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού με σωστό περιεχόμενο που να τερματίζει την κατοχή και που να επανενώνει την Κύπρο», επαναβεβαιώνοντας την απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παραμείνει μέχρι τέλους στις συνομιλίες.

Οσον αφορά στην Εκθεση Προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία, ο Σ. Στεφάνου επισήμανε ότι έχει μεν θετικές αναφορές σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά και αναφορές με τις οποίες η κυβέρνηση δε συμφωνεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας δημοσκόπηση του ΑΚΕΛ, η οποία δείχνει μια ευρύτατη αποδοχή του Προέδρου, ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι «επιβεβαιώνεται η αποδοχή την οποία έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση μέσα στην κοινή γνώμη. Μια αποδοχή, η οποία είναι αποτέλεσμα της σωστής πολιτικής που ακολουθείται στο Κυπριακό, των συνεχών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γενικότερα της προσπάθειας που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ