Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιζητεί «συμβιβασμό» με τις τράπεζες

Η απόφαση των τραπεζών να μετακυλίσουν το «κόστος» της χρηματοοικονομικής κρίσης στα λαϊκά νοικοκυριά έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που όμως επιμένει στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ

Συμβιβασμό με τις τράπεζες επιδιώκει απεγνωσμένα η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι είναι δυσβάσταχτο το πολιτικό κόστος από την κόντρα για τους όρους αποδοχής και μοιρασιάς του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

Εχοντας αναγορεύσει ως μονόδρομο για τη χρηματοδότηση και στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών, η κυβέρνηση πασχίζει να βρει λύσεις ώστε να ξεπεραστεί η αντίδραση των τραπεζών στο νομοσχέδιό της και να διοχετευτεί «ρευστό στην αγορά».

Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις και σε πολλά επίπεδα, επιλέγοντας να μετακυλίσουν το κόστος της χρηματοοικονομικής κρίσης στους «πελάτες» τους, δηλαδή στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες όχι μόνο δεν αρνούνται να μειώσουν τα επιτόκια στα πάσης φύσης δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.ά.), αλλά τα έχουν αυξήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Φροντίζουν μάλιστα να τα αποσυνδέουν από τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μην υποχρεώνονται να ακολουθούν τις μειώσεις της. Παράλληλα «σκληραίνουν» τις προϋποθέσεις χορήγησης δανείων, ενώ δε διστάζουν να προχωρούν σε κατασχέσεις ακόμα και κόντρα στον ισχύοντα νόμο.

Η κυβέρνηση επιμένει όμως να σκέφτεται και να ενεργεί ως μεγαλοτραπεζίτης φτάνοντας στο σημείο να δηλώνει, διά στόματος Γ. Αλογοσκούφη, ότι «θα καταρρεύσει το πιστωτικό σύστημα» αν εφαρμοστεί το θλιβερό «πακέτο Θαπατέρο» στη χώρα μας, αν δηλαδή σταματήσουν οι άνεργοι και άλλα εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους για ένα ή δύο χρόνια! Μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας δε δίστασε χτες μιλώντας στη Βουλή να χρησιμοποιήσει τις εκβιαστικές κινήσεις των τραπεζών για να πείσει για την ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Βλέπετε αυτές τις ημέρες το τι γίνεται στην αγορά, όσο δε χρησιμοποιείται η εγγύηση του Δημοσίου: Πολλές τράπεζες αρνούνται να δώσουν νέα δάνεια, ανακαλούν υφιστάμενα δάνεια ή αυξάνουν το κόστος των συναλλασσόμενων», είπε, δικαιολογώντας πλήρως τον εκβιασμό.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξακολουθεί να καλύπτει και να εξωραΐζει τη νομιμοποιημένη τοκογλυφία των τραπεζών. Κλείνοντας τα μάτια στην πρακτική των τραπεζών, απέφυγε να σχολιάσει την αύξηση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών στο 17-19% το τελευταίο διάστημα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια μετά τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ. «Είμαι βέβαιος όμως ότι εκείνοι οι οποίοι διαχειρίζονται τα ποσά που κατευθύνονται ως δάνεια προς τους Ελληνες πολίτες, θα μετακυλήσουν όλες αυτές τις πτώσεις των επιτοκίων στους τελικούς καταναλωτές: στους Ελληνες πολίτες, όπως και πρέπει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος, εμφανίζοντας την επιθυμία της κυβέρνησης ως πραγματικότητα.

Κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή παρέμβαση στη Βουλή του διοικητή της Εθνικής Τ. Αράπογλου, που επιφυλάχτηκε για τη συμμετοχή της Εθνικής στο σχέδιο «διάσωσης» των τραπεζών, αξιώνοντας να παίρνει η κάθε τράπεζα ό,τι θέλει από το πακέτο, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να επισημάνει ότι «η συμμετοχή στο σχέδιο είναι εθελοντική» και πως η τύχη του νομοσχεδίου θα κριθεί στα τέλη Γενάρη, με τη λήξη δηλαδή του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με το πακέτο διάσωσης της κερδοφορίας των τραπεζών, το «πακέτο παροχών» υπάρχει μόνο ως «διαρροή» για να «παίζουν» τα φιλικά ΜΜΕ τη δήθεν «ευαισθησία» της κυβέρνησης προς τους οικονομικά ασθενέστερους. Οταν πρόκειται να διοχετευτεί «ζεστό χρήμα» στα λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση θυμάται τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος και το δανεισμό: «Δε χωρά καμιά αμφιβολία, ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με δανεικά. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να είμαστε ευαίσθητοι κοινωνικά, δανειζόμενοι και να χρεώνουμε τα δάνεια στη γενιά που έρχεται», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ξεχνώντας ότι η κυβέρνηση δανείζεται με μεγάλη ευχαρίστηση για λογαριασμό των τραπεζών. Παράλληλα ο υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το οικονομικό επιτελείο κάνει καλά τη δουλειά του». Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να υπάρξει κρατική παρουσία παντού», απορώντας «γιατί οι τράπεζες αντιδρούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ