ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ «ΑΠΑΤΣΙ»
Τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα

Κηδεύονται σήμερα στη Λιβαδειά και στη Λάρισα οι δύο άτυχοι χειριστές του ελικοπτέρου, τύπου «Απάτσι», της Αεροπορίας Στρατού που συνετρίβη το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή της Κύμης στη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Πρόκειται για τον ταγματάρχη Σκούρα Δημήτριο του Βασιλείου, ετών 36, από τη Γραμμενίτσα Αρτας, πατέρα 2 παιδιών, και το λοχαγό Κακαμπάκο Αθανάσιο του Χαράλαμπου, ετών 33, από τη Λάρισα, πατέρα ενός παιδιού.

Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν αναπάντητα και είναι πολλά. Αφορούν τόσο στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός, όσο και συνολικά τις συνθήκες εκπαίδευσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως των πιλότων ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, που καλούνται κάτω από συνθήκες εντατικοποίησης και σωματικής εξουθένωσης να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Πάντως, σύμφωνα με το ΓΕΣ, οι συγκεκριμένοι χειριστές ήταν και οι δυο έμπειροι, με 1.200 ώρες πτήσης ο πρώτος, ο οποίος τον Αύγουστο του 2008 ολοκλήρωσε τη φοίτησή του και στο Σχολείο εκπαιδευτών πτήσεων «Απάτσι» (ΑΗ-64Α) στις ΗΠΑ, και με 560 ώρες πτήσης ο δεύτερος. Το μοιραίο ελικόπτερο είχε πραγματοποιήσει τις προβλεπόμενες συντηρήσεις στις 11 Ιούλη 2008 των 1.000 ωρών (μεγάλη) και στις 27 Οκτώβρη 2008 τη μικρή.

Υπενθυμίζεται πως το ελικόπτερο αυτό μαζί με ένα δεύτερο του ίδιου τύπου (ως ζεύγος) πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη πτήση στο πλαίσιο επιχειρησιακής αξιολόγησης Μονάδας Πυροβολικού αντιαεροπορικών βλημάτων τύπου «Χοκ».

Οι σοροί των δύο πιλότων βρέθηκαν με τις ζώνες ασφαλείας δεμένες και απανθρακωμένοι στην κατεστραμμένη άτρακτο του ελικοπτέρου χτες το πρωί μετά από ολονύχτια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επίγειων και εναέριων μέσων σε μια ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή.

Από την πλευρά του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού επιχειρεί να προκαταλάβει την έρευνα διαβεβαιώνοντας ότι «κανένας συμβιβασμός δε γίνεται σε θέματα ασφαλείας και πρωταρχικό μέλημα είναι η ασφάλεια πτήσεων σε κάθε δραστηριότητα, γι' αυτό λαμβάνονται και τηρούνται σχολαστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας», καθώς και ότι «το τεχνικό προσωπικό εφαρμόζει πιστά όλες τις διαδικασίες συντήρησης των αεροπορικών μέσων και σε καμία περίπτωση δεν αποδεσμεύεται για πτήση αεροπορικό μέσο, εφόσον δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς πτήσης». Κατά συνέπεια το ΓΕΣ, πριν καν γίνει οποιαδήποτε έρευνα, προσανατολίζει αυτή είτε στο «απρόβλεπτο» είτε σε «ανθρώπινο λάθος», όπως συνήθως γίνεται...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Οδυνηρούς συμβιβασμούς» ζητούν οι ΗΠΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Σκληροί και οδυνηροί συμβιβασμοί» πρέπει να γίνουν για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Φρανκ Ουρμπάντσικ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και οι δύο κοινότητες θα πληρώσουν το λογαριασμό της κατοχής, εξίσου ακριβά, όπως θα εξυπηρετεί καλύτερα το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι στην περιοχή.

Ο συμβιβασμοί, που κατά τον Αμερικανό πρέσβη θα πρέπει να γίνουν αν «είναι να προκύψει κάτι υπέρτερο», θα είναι και από τις δύο πλευρές, με τη διεθνή κοινότητα να εξαντλεί τις δυνατότητές της επί του θέματος, στην ενθάρρυνση των συμβιβασμών, επαναλαμβάνοντας τη συνήθη θέση ότι «οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους όταν τους ζητηθεί. Εγώ, όμως, δεν είμαι Κύπριος και δεν εξαρτάται από μένα, ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από τη διεθνή κοινότητα να κάνουμε αυτό το σκληρό συμβιβασμό για σας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε βοήθεια εάν και όταν μας ζητηθεί. Μπορούμε να σας ενθαρρύνουμε σε όλη τη διάρκεια».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος σε χτεσινές δηλώσεις του στην τουρκική κατοχή της Κύπρου, έκανε λόγο για μια «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας μας που απειλεί την ίδια την επιβίωσή της», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού με τις απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ», αρκεί, βέβαια, «ο καθένας που πάει στη διαπραγμάτευση να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ιστορίας που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο και να ανταποκριθεί και στην ανάγκη που υπάρχει για να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού με σωστό περιεχόμενο που να τερματίζει την κατοχή και που να επανενώνει την Κύπρο», επαναβεβαιώνοντας την απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παραμείνει μέχρι τέλους στις συνομιλίες.

Οσον αφορά στην Εκθεση Προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία, ο Σ. Στεφάνου επισήμανε ότι έχει μεν θετικές αναφορές σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά και αναφορές με τις οποίες η κυβέρνηση δε συμφωνεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας δημοσκόπηση του ΑΚΕΛ, η οποία δείχνει μια ευρύτατη αποδοχή του Προέδρου, ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι «επιβεβαιώνεται η αποδοχή την οποία έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση μέσα στην κοινή γνώμη. Μια αποδοχή, η οποία είναι αποτέλεσμα της σωστής πολιτικής που ακολουθείται στο Κυπριακό, των συνεχών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γενικότερα της προσπάθειας που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού».

Τιμάμε την Επανάσταση των Μπολσεβίκων

Επέτειος σήμερα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, της πρώτης στην Ιστορία νικηφόρας μάχης για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που διατηρεί άσβεστη την επενέργειά της και σήμερα. Ακέραια διατηρούνται ακόμα τα διδάγματά της, η φωτοβόλος δύναμη των επιτευγμάτων της που δεν μπαίνουν στο μουσείο της Ιστορίας, όπως επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές, αλλά εμπνέουν τους λαούς, τους εργάτες όλου του κόσμου, στον αγώνα για την ανάπτυξη νέων επαναστατικών κινημάτων και επαναστάσεων, ώστε ο 21ος αιώνας να είναι αιώνας σημαντικών κοσμοϊστορικών αλλαγών.

Μπορεί, ο προηγούμενος αιώνας να τελείωσε με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης, αλλά σήμερα ο σοσιαλισμός προβάλλει αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ. Η αντίφαση ανάμεσα στην κοινωνικοποιημένη παραγωγή και την καπιταλιστική ιδιοκτησία, λύνεται μόνο με τη Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Εκτενές ρεπορτάζ για τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση θα δημοσιευτεί στο κυριακάτικο φύλλο του «Ρ».

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου, σημειώνεται:

«Ο θάνατος των δύο πιλότων φέρνει και πάλι στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο τις συνθήκες που εκπαιδεύονται και ασκούνται οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, συνθήκες εντατικοποίησης και σωματικής εξουθένωσης. Η κυβέρνηση φέρνει και γι' αυτό τις πολιτικές ευθύνες, τις ίδιες που έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ