ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Διεκδικούν ενισχυμένο ρόλο για τα ευρωμονοπώλια
  • Οι «27» αποφάσισαν χτες να αρχίσουν τα παζάρια με τις ΗΠΑ για να έχουν λόγο και εποπτεία στο «διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» που να διασφαλίζει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου
  • Στη σύνοδο του Δεκέμβρη τα συγκεκριμένα μέτρα, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και της Στρατηγικής της Λισαβόνας

Τη βούλησή τους να ξεκινήσουν παζάρια, κυρίως με τις ΗΠΑ, ώστε να διεκδικήσουν έναν ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στο νέο «διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» που να κατοχυρώνει τα συμφέροντα των ευρωμονοπωλίων, εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ στη χτεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι 27 ηγέτες θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα έχουν λόγο και θα ασκούν κάποια εποπτεία στο διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν και να πληρώσουν τα βάρη των κρίσεων που δημιουργούνται σε άλλα καπιταλιστικά κέντρα, εννοώντας κυρίως τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όμως, εμφανίζεται απρόθυμη στην εκχώρηση ρόλου και πίτας στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο και αυτό αναμένεται να εκφραστεί στη σύνοδο των «20» ισχυρότερων κρατών στις 15 του μήνα στην Ουάσιγκτον. Προφανώς, γι' αυτό οι «27» πρότειναν να γίνει μια νέα διεθνής διάσκεψη στα τέλη Φλεβάρη, υπολογίζοντας ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν αποτελέσματα καθώς τότε θα έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ο Μπ. Ομπάμα.

Παράλληλα, ανέθεσαν στην Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ να υποβάλουν στην επόμενη σύνοδο κορυφής «μια ευρωπαϊκή στρατηγική, με βάση τη Στρατηγική της Λισαβόνας και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», που θα περιλαμβάνει αρχές για τη δράση και συγκεκριμένα μέτρα «για να αντιμετωπιστεί η οικονομική επιβράδυνση και να διατηρηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση», προαναγγέλλοντας νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαών.

Ενόψει της συνόδου των «20» την ερχόμενη βδομάδα οι «27» κατέληξαν χτες σε ορισμένες αρχές και κατευθύνσεις που πρέπει να διέπουν στο εξής το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναγνωρίζοντας ωστόσο τον κυρίαρχο ρόλο του ΔΝΤ για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κρίσεων που παρουσιάζονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» προτείνουν τα εξής:

-- Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και τομέας της αγοράς να μη διαφεύγει από τη ρύθμιση και την εποπτεία.

-- Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να βασίζεται στις αρχές της ευθύνης και της διαφάνειας (π.χ. πληρέστερο σύστημα ενημέρωσης και αναθεώρηση των μηχανισμών που ενθαρρύνουν την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων).

-- Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να επιτρέπει τη μέτρηση κινδύνων ώστε να προλαμβάνονται οι κρίσεις. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εποπτεύονται με συντονισμένο τρόπο μεταξύ των διάφορων ενδιαφερόμενων εθνικών αρχών, μέσω της δημιουργίας εποπτικών ομάδων. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να επισημαίνεται εκ των προτέρων πότε αυξάνουν οι κίνδυνοι ή πότε σχηματίζονται «φούσκες» κατά την αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων ενεργητικού.

-- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των χρηματοοικονομικών κρίσεων και να έχει την κύρια ευθύνη για τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

-- Να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία.

-- Να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους.

-- Να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να αποφεύγεται η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Επίσης οι «27» στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της Ουάσιγκτον θα πρέπει να ορίσει μια μέθοδο εργασίας που να επιτρέπει να σημειωθούν τακτικά και γοργά βήματα προόδου προς τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ζεστό χρήμα» μόνο για τις τράπεζες

Δεν υπάρχουν περιθώρια για να ενισχυθούν τα λαϊκά στρώματα

Με φραστικούς λεονταρισμούς κατά των τραπεζών επιχείρησε ο Κ. Καραμανλής να αποκρύψει αφ' ενός την πλήρη και άνευ όρων στήριξη της κυβέρνησης στην κερδοφορία των τραπεζών, αλλά και την ειλημμένη απόφαση να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την ενίσχυση των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων.

Ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να επαναλάβει το γνωστό παραμύθι ότι τάχα μέσω των τραπεζών θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και τις επιχειρήσεις και άρα έτσι θα υποστηριχτεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Η ρευστότητα αφορά τους πολίτες και όχι τις τράπεζες, οι τράπεζες είναι το όχημα να μεταφερθεί η ρευστότητα. Αυτούς στηρίζουμε κι όχι τις τράπεζες», ισχυρίστηκε. Προκειμένου να υποστηρίξει τον ανυπόστατο αυτό ισχυρισμό του, ότι δηλαδή το σχέδιο δε στηρίζει τους τραπεζίτες, επικαλέστηκε ως απόδειξη ότι «δε σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν οι τράπεζες»(!), πράγμα που βέβαια δεν ισχύει, καθώς πέτυχαν αυτό που ήθελαν με την τροπολογία που κατέθεσε προχτές ο Γ. Αλογοσκούφης. Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε «σκληρός» με τους τραπεζίτες, λέγοντας ότι «η ένταξη στο σχέδιο είναι εθελοντική, αλλά κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει στους δανειολήπτες τις επιπτώσεις των δικών του αποφάσεων». Παράλληλα, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τραπεζικοί παράγοντες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να περάσει το μήνυμα ότι «όλοι» πρέπει να πληρώσουν για την κρίση. «Σε συνθήκες κρίσης όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και όλοι πρέπει να αναδείξουν και την κοινωνική τους ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, η κυβέρνηση επικαλείται τα «μικρά περιθώρια» που δίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις «αντοχές» της οικονομίας και του προϋπολογισμού για να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη. Αφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα «ψίχουλα» που ετοιμάζει να δώσει σε δόσεις η κυβέρνηση στους οικονομικά ασθενέστερους είναι το μέγιστο που μπορεί να κάνει! «Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια που μας δίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας για την προστασία των ασθενέστερων και την ανάπτυξη», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αλλάζει και δεν ανατρέπεται.

Επικαλέστηκε επίσης τις αντοχές της οικονομίας για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο πάγωμα των δόσεων των δανείων για τους ανέργους. «Θα ήταν επικίνδυνο για την πραγματική οικονομία» αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε γενικευμένο πάγωμα (σ.σ. των δανείων), ισχυρίστηκε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες «επιλεκτικές εξαιρέσεις».

Κι όμως, σε άλλο σημείο, επικαλούμενος τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, εκτίμησε ότι «η οικονομία μας έχει αντοχές», προφανώς μόνο για τις τράπεζες και τα μονοπώλια.

Επιδόθηκε σε φραστικούς λεονταρισμούς κατά των εταιρειών που «μπλέκουν την ελεύθερη αγορά με την ασυδοσία», για να απαντήσει στο πρόβλημα της ακρίβειας και να συγκαλύψει την επέλαση των πολυεθνικών στα λαϊκά εισοδήματα. Στην προσπάθειά του να πείσει για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, επικαλέστηκε τα τελευταία πρόστιμα-χάδια σε ορισμένες πολυεθνικές, ζητώντας ταυτόχρονα «απόλυτη συμμόρφωση στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού»...

Τα μονοπώλια και μόνο πρέπει να πληρώσουν την κρίση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού υπογραμμίζεται:

«Εμπαίζουν τους λαούς και ματαιοπονούν ταυτόχρονα οι φιλελεύθερες και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ με τις θέσεις που προτείνουν στους G20 για νέους κανόνες λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, εποπτείας και διαφάνειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική κρίση. Εκφράζουν τη χρεοκοπία κάθε μορφής καπιταλιστικής διαχείρισης.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι κανόνες και διαφάνεια δεν μπορεί να υπάρξουν στην απελευθερωμένη παρασιτική δράση των τεράστιων κεφαλαίων, και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να βρεθεί μηχανισμός που να απαλλάσσει τον καπιταλισμό από την αναρχία, την ανισομετρία και τις κρίσεις.

Η ΕΕ, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν ενιαία γραμμή μόνο στο να φορτώσουν την κρίση στους λαούς. Αυτό κάθε άλλο παρά αναιρεί την όξυνση των αντιθέσεών τους σχετικά με την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, λόγω της ανισομετρίας στο εσωτερικό της ΕΕ και του ανταγωνισμού των μονοπωλίων τους.

Η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να απορρίψουν χωρίς συζήτηση τη θέση του πρωθυπουργού ότι είμαστε όλοι κοινωνικά υπεύθυνοι και πρέπει να συμβάλουμε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έρχεται. Η κρίση στην ΕΕ οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κερδών από τα μονοπώλια, που υπηρετεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της. Τα μονοπώλια και μόνο πρέπει να την πληρώσουν.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να φοβηθούν την αναμέτρηση, την ανυπακοή και την απειθαρχία προς την ΕΕ και τα κόμματά της. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τη στρατηγική της ΕΕ. Αυτή τους υποχρέωσε να πληρώσουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Τώρα επιδιώκει να πληρώσουν και την κρίση τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ