Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Διεκδικούν ενισχυμένο ρόλο για τα ευρωμονοπώλια
  • Οι «27» αποφάσισαν χτες να αρχίσουν τα παζάρια με τις ΗΠΑ για να έχουν λόγο και εποπτεία στο «διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» που να διασφαλίζει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου
  • Στη σύνοδο του Δεκέμβρη τα συγκεκριμένα μέτρα, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και της Στρατηγικής της Λισαβόνας

Τη βούλησή τους να ξεκινήσουν παζάρια, κυρίως με τις ΗΠΑ, ώστε να διεκδικήσουν έναν ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στο νέο «διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» που να κατοχυρώνει τα συμφέροντα των ευρωμονοπωλίων, εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ στη χτεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι 27 ηγέτες θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα έχουν λόγο και θα ασκούν κάποια εποπτεία στο διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν και να πληρώσουν τα βάρη των κρίσεων που δημιουργούνται σε άλλα καπιταλιστικά κέντρα, εννοώντας κυρίως τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όμως, εμφανίζεται απρόθυμη στην εκχώρηση ρόλου και πίτας στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο και αυτό αναμένεται να εκφραστεί στη σύνοδο των «20» ισχυρότερων κρατών στις 15 του μήνα στην Ουάσιγκτον. Προφανώς, γι' αυτό οι «27» πρότειναν να γίνει μια νέα διεθνής διάσκεψη στα τέλη Φλεβάρη, υπολογίζοντας ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν αποτελέσματα καθώς τότε θα έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ο Μπ. Ομπάμα.

Παράλληλα, ανέθεσαν στην Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ να υποβάλουν στην επόμενη σύνοδο κορυφής «μια ευρωπαϊκή στρατηγική, με βάση τη Στρατηγική της Λισαβόνας και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», που θα περιλαμβάνει αρχές για τη δράση και συγκεκριμένα μέτρα «για να αντιμετωπιστεί η οικονομική επιβράδυνση και να διατηρηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση», προαναγγέλλοντας νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαών.

Ενόψει της συνόδου των «20» την ερχόμενη βδομάδα οι «27» κατέληξαν χτες σε ορισμένες αρχές και κατευθύνσεις που πρέπει να διέπουν στο εξής το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναγνωρίζοντας ωστόσο τον κυρίαρχο ρόλο του ΔΝΤ για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κρίσεων που παρουσιάζονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» προτείνουν τα εξής:

-- Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και τομέας της αγοράς να μη διαφεύγει από τη ρύθμιση και την εποπτεία.

-- Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να βασίζεται στις αρχές της ευθύνης και της διαφάνειας (π.χ. πληρέστερο σύστημα ενημέρωσης και αναθεώρηση των μηχανισμών που ενθαρρύνουν την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων).

-- Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να επιτρέπει τη μέτρηση κινδύνων ώστε να προλαμβάνονται οι κρίσεις. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εποπτεύονται με συντονισμένο τρόπο μεταξύ των διάφορων ενδιαφερόμενων εθνικών αρχών, μέσω της δημιουργίας εποπτικών ομάδων. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να επισημαίνεται εκ των προτέρων πότε αυξάνουν οι κίνδυνοι ή πότε σχηματίζονται «φούσκες» κατά την αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων ενεργητικού.

-- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των χρηματοοικονομικών κρίσεων και να έχει την κύρια ευθύνη για τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

-- Να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία.

-- Να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους.

-- Να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να αποφεύγεται η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Επίσης οι «27» στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της Ουάσιγκτον θα πρέπει να ορίσει μια μέθοδο εργασίας που να επιτρέπει να σημειωθούν τακτικά και γοργά βήματα προόδου προς τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ