Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ακολουθούν πολιτική απαλλοτρίωσης του μικροπαραγωγού

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή

Αγρότες διαδηλώνουν με την ΠΑΣΥ για τα προβλήματά τους
Αγρότες διαδηλώνουν με την ΠΑΣΥ για τα προβλήματά τους
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι φεύγει από τη μέση ο μικροπαραγωγός για να επιβιώσει ο μεγάλος, ενταγμένος μέσα στα προγράμματα της Ευρωένωσης, τα οποία, μοιραία, μας οδηγούν να τρώμε προϊόντα που δεν ξέρουμε τι είναι, να τρώμε ακριβά και, αν θέλετε, και σε περιόδους κρίσης και ύφεσης να μην έχεις τη δυνατότητα να κουμαντάρεις τα του τόπου σου, τόνισε, χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκίνησε την ομιλία της, απαντώντας στον υπουργό Γεωργίας Α. Κοντό, που είπε ότι το υπουργείο Γεωργίας κάνει διάλογο με τους αγρότες και τόνισε:

«Κύριε υπουργέ, για μας δεν είναι αυτό κριτήριο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μιλάτε με τους εκπροσώπους των αγροτών. Μόνο που αυτοί οι εκπρόσωποι δεν εκφράζουν καθόλου μα καθόλου τα συμφέροντα των φτωχών αγροτών, των μικροπαραγωγών. Τουλάχιστον, εμείς γι' αυτούς θέλουμε να μιλήσουμε».

Δύο δρόμοι για να λυθεί το πρόβλημα

Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό μικροπαραγωγών, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε μάλιστα ότι αυτή η μικρή παραγωγή με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει ανεβασμένο κόστος. Υπάρχουν δύο δρόμοι, για να λυθεί το πρόβλημα είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ο ένας είναι ο δρόμος που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και εσείς ως Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, για να το πω καθαρά, η απαλλοτρίωση του μικροπαραγωγού, η δημιουργία συνθηκών, ώστε να μην αντέξει να παράγει και να φύγει. Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δύσκολα ο αγρότης πουλάει τη γη του. Δεν την πουλάει εύκολα. Είναι πάρα πολύ δεμένος και πρέπει να δημιουργηθούν βίαιοι τρόποι. Και αυτοί υπάρχουν. Υπολογίζετε βεβαίως και στην ηλικία. Και αρκετά έχει αντέξει ο μικροπαραγωγός. Αυτός είναι ο ένας δρόμος.

Ο άλλος δρόμος είναι αυτός που εμείς πάρα πολλές φορές έχουμε αναπτύξει. Δε σκοπεύω να κάνω πλήρη ανάπτυξη. Κάνεις όμως έναν παραγωγικό συνεταιρισμό - δεν μπορείς να τους απαλλοτριώσεις βίαια, ακόμα και σε συνθήκες αν θέλετε άλλης εξουσίας - όπου σ' αυτόν δίνει το κράτος τα μέσα για να παράγει, τα μέσα για να καλλιεργήσει, όλα τα εφόδια, δωρεάν εγώ θα σας πω. Διότι αυτό που παράγει ο αγρότης από κει και πέρα θα μπει στην κυκλοφορία για πώληση. Μόνο τότε μπορεί να πέσει το κόστος της παραγωγής.

Κάποτε η Ελλάδα ήταν εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων. Απότομα έπεσε η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων; Δεν είναι αυτό. Είναι καθαρά η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει συμφωνίες η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου έχουμε αθρόες εισαγωγές, ακόμα και σε προϊόντα που είναι ελλειμματική η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες του νότου και η Ελλάδα μπορούν να καλύψουν. Παραδείγματος χάρη, ελλειμματική δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση στο λάδι; Για διάφορους λόγους λάδι παράγει η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Και όμως γίνονται εισαγωγές. Γιατί να γίνονται εισαγωγές σε γαλακτοκομικά προϊόντα;

Εν πάση περιπτώσει, εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική και εξειδικεύεται στην Ελλάδα η συγκέντρωση σε λίγα χέρια. Και υφίσταται η αγροτιά πρόσθετες συνέπειες, με την πολιτική διεθνών σχέσεων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και κέντρα».

Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ