Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Η αναθεωρημένη ΚΑΠ σκόρπισε φτώχεια

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του κεντρικού εισηγητή του ΚΚΕ

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας φέρνει σήμερα στη Βουλή τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φτωχή και η μεσαία αγροτιά της χώρας. Τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, των ψαράδων, που είναι αποτέλεσμα των αντιαγροτικών πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις δεκαετίες τώρα».

Με αυτή την επισήμανση ξεκίνησε την ομιλία του ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, τονίζοντας ότι οι πολιτικές αυτές «στοχεύουν στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, στο μάζεμα της φυτικής και ζωικής παραγωγής σε λίγες καπιταλιστικές επιχειρήσεις».

Ο Ν. Μωραΐτης ανέδειξε με στοιχεία τα προβλήματα των αγροτών, μιλώντας για «ραγδαία μείωση του αγροτικού πληθυσμού μετά την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και ειδικότερα με το ξεκίνημα των αναθεωρήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Από το 1992 έως σήμερα πάνω από 200.000 αγροτικά νοικοκυριά βγήκαν έξω από την παραγωγική διαδικασία και ο παράδεισος που είχαν υποσχεθεί έγινε στην κυριολεξία κόλαση για τη φτωχή αγροτιά». Χαρακτηριστικά ήταν και τα οικονομικά στοιχεία που ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ. Οπως είπε, «το αγροτικό ισοζύγιο από πλεονασματικό που ήταν πριν την ένταξη, σήμερα είναι 3 δισ. ευρώ ελλειμματικό. Το ποσοστό του αγροτικού τομέα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από 6% που ήταν το 2000 έπεσε στο 3% το 2007. Στην περίοδο από το 1980 έως το 2006, η αυτάρκεια της χώρας, για παράδειγμα στο κρέας των πουλερικών, μειώθηκε από 104% στο 75%, στο χοιρινό από 84% στο 38%, στο βοδινό κρέας από το 66% στο 25%, στο αιγοπρόβειο από το 92% έπεσε στο 75%».

Ο Ν. Μωραΐτης εστίασε στις συνέπειες από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) λέγοντας: «Μέσα σε ένα χρόνο εξαφανίστηκαν βασικές καλλιέργειες, για παράδειγμα η καπνοκαλλιέργεια, μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες που γινόταν σε φτωχές, σε άγονες, σε παραμεθόριες περιοχές. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της χώρας μας, ιδιαίτερα σε δημητριακά από όπου παράγονται βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μειώθηκαν κατά τρία εκατομμύρια τριακόσιες πενήντα χιλιάδες στρέμματα. Την ίδια περίοδο, δύο εκατομμύρια εκατόν δέκα χιλιάδες στρέμματα εγκαταλείφθηκαν, επειδή η καλλιέργειά τους ήταν ασύμφορη, από τα οποία το ένα εκατομμύριο πεντακόσιες τριάντα επτά χιλιάδες εγκαταλείφθηκαν τη διετία 2004 - 2006 που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ».

Συνολικά δε επισήμανε ότι «η αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική σκόρπισε τη φτώχεια, συρρίκνωσε το εισόδημα των φτωχών αγροτών, ειδικότερα στα προϊόντα που έγινε πλήρης αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση, και όχι μόνο. Καθήλωσε, επίσης, τις επιδοτήσεις μέχρι το 2013 σε τιμές του 2000 - 2002 και αυτές τις επιδοτήσεις τις ροκανίζει κάθε χρόνο ο πληθωρισμός».

Ο Νίκος Μωραΐτης αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των επιδοτήσεων και στη συνέχεια σημείωσε τις αυταπάτες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, μέσω της «αξιοποίησης» του Δ΄ ΚΠΣ, τονίζοντας: «Πακέτα έρχονται και φεύγουν χρόνια τώρα, από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα έως το Α΄ Κοινοτικό Πλαίσιο, το Β΄, το Γ΄. Η ύπαιθρος όμως ερημώνει, γερνάει ο αγροτικός πληθυσμός, γίνονται τα χωριά χωριά γερόντων. Μεγάλα κονδύλια αυτών των προγραμμάτων πάνε για πρόωρες συντάξεις, για διάλυση αλιευτικών σκαφών. Για έργα κοινοτικά ελάχιστα κονδύλια. Μη επιλέξιμα τα έργα για τη σύνταξη δασικών χαρτών. Και αυτά που ακόμα έχουν κάπως αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως είναι οι νέοι αγρότες, και σε αυτό το μέτρο ειδικότερα δεν μπορούν να ενταχθούν φτωχοί αγρότες και οι εργατοαγρότες, με μικρά εισοδήματα».

Εντονη κριτική στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες άσκησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, τονίζοντας: «Οι κυβερνήσεις, χρόνια τώρα, είχαν σύμμαχό τους σ' αυτή την πολιτική τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ. Προσπαθούν να εξωραΐσουν, να φτιασιδώσουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική, να χρυσώσουν το χάπι του ξεκληρίσματος, να πέσει η πολιτική σας στα μαλακά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη της ΟΑΣ και της ΠΑΣΥ στη Βόνιτσα(2014-08-19 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η ΚΑΠ 2014 - 2020(2013-11-22 00:00:00.0)
Δεν κρύβεται το μαύρο μέλλον της αγροτιάς(2010-12-02 00:00:00.0)
Μητρώο στήριξης των μεγαλοαγροτών(2010-08-27 00:00:00.0)
Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις(2008-04-10 00:00:00.0)
Η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί(2001-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ