Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Δεν κρύβεται το μαύρο μέλλον της αγροτιάς

Να χρυσώσει το χάπι της ολέθριας αναθεώρησης της ΚΑΠ μετά το 2013 επιχείρησε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στίγμα για νέες μειώσεις στις επιδοτήσεις και στο αγροτικό εισόδημα έδωσε χτες, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων επιχείρησε να περάσει στα μαλακά τα ολέθρια σενάρια της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2013 - 2020. Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη, που τόνισε ότι συνεχίζεται με γρηγορότερους ρυθμούς η φτώχεια και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στην «κρίσιμη συγκυρία» και στα «χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα» της αγροτικής παραγωγής, σημειώνοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης χαράσσεται παράλληλα με την «προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής». Αναφέρθηκε επίσης στην «απελευθέρωση της αγοράς που διευκολύνει τις εισαγωγές», μιλώντας για «ευκαιρίες συγκριτικά πλεονεκτήματα» κυρίως λόγω της «αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για ποιοτικά τρόφιμα». Οσον αφορά τις επιδοτήσεις ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «πιστώσεις που αντιστοιχούν στο 1,07% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης», μιλώντας για «σκληρή διαπραγμάτευση για το συνολικό μέγεθος των πόρων», αφού «η Γερμανία δηλώνει ότι δε θα δεχθεί προϋπολογισμό μεγαλύτερο από το 1% του ΑΕΠ». Παράλληλα, υποστήριξε «το 40% της δικής μας παραγωγής συνιστούν οι πόροι της ΚΑΠ».

Η πολιτική της ΚΑΠ και της κυβέρνησης «στοχεύει στη στήριξη των επιχειρηματιών και των μεγαλοαγροτών», τόνισε στην παρέμβασή του ο Νίκος Μωραΐτης, σημειώνοντας ότι «οι επιδοτήσεις αποδεικνύονται νεκροθάφτες της φτωχής αγροτιάς και αποτέλεσαν το τυρί στη φάκα», ώστε σήμερα να έχουμε «βίαιο ξεκλήρισμα» της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επισήμανε ότι σήμερα απαιτείται «ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ» για έναν «άλλο δρόμο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ακολουθούμενη πολιτική, ο Ν. Μωραΐτης αναφέρθηκε στο πρόσφατα θεσμοθετημένο Μητρώο Αγροτών, λέγοντας πως 373 χιλιάδες εργατο-αγρότες «που τους χαρακτηρίσατε "μη κύριο επάγγελμα" οδηγήθηκαν εκτός επιδοτήσεων», θυμίζοντας πως, ενώ «αφανίσατε δυναμικές καλλιέργειες» και «αποσυνδέσατε την επιδότηση από την παραγωγή, τώρα τους αγρότες που ψάχνουν για ένα μεροκάματο τους κόβετε από τις επιδοτήσεις». Πρόσθεσε ότι «με τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ κόπηκαν επιδοτήσεις σε φτωχούς εργατο-αγρότες», ενώ «οι στρεμματικές ενισχύσεις θα μειωθούν περισσότερο» και μάλιστα «θα συνεχίσουν να δίνονται ανεξάρτητα αν καλλιεργείται το χωράφι», μέτρο που «ευνοεί τους μεγάλους αγρότες». Συνολικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η πολιτική αυτή δεν αποτελεί κίνητρο για την παραγωγή προϊόντων» και μάλιστα «σε μια χώρα που η διατροφική εξάρτηση έχει αρνητικό ισοζύγιο αρκετά δισ., αν και υπάρχουν οι δυνατότητες να είναι η χώρα αυτάρκης σε διατροφικά προϊόντα». Στην ίδια λογική, σημείωσε, εντάσσεται και η λεγόμενη «πράσινη ενίσχυση», αφού «όλα αυτά είναι αντικίνητρα, για να μείνουν ακαλλιέργητα χωράφια που μπορούσαν να παράγουν προϊόντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ