Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Καθίζηση και το Σεπτέμβρη

Στο -3,4% η πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων

Διαστάσεις φονικής πυρκαγιάς που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ οι φλόγες κατατρώνε τα πάντα στο πέρασμά τους, προσλαμβάνει η καθίζηση των λαϊκών εισοδημάτων, σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των άγριων και εξοντωτικών μέτρων του μνημονίου.

Ασφαλές δείγμα γραφής της πολύ μεγάλης πίεσης, που δέχονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί των λαϊκών στρωμάτων, αποτελεί η καταβαράθρωση των λιανικών πωλήσεων και το μήνα Σεπτέμβρη, η πτώση των οποίων κινήθηκε σε διψήφια ποσοστά, ενώ ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πτώση που είχε εμφανιστεί το Σεπτέμβρη του 2009.

Οι βίαιες περικοπές των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών, τα αθρόα κύματα ιδιωτικοποιήσεων σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας και η εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτοφανή μεταπολιτευτικά επίπεδα, ωθούν τη λαϊκή οικογένεια σε περιστολή των καταναλωτικών της δαπανών, μη εξαιρουμένων και των τροφίμων. Οι βίαιες ανατροπές στα καταναλωτικά πρότυπα λειτουργούν διαλυτικά στην αναπαραγωγική διαδικασία του μικρού εμπορικού και βιοτεχνικού κεφαλαίου, το οποίο εκτοπίζεται από την αγορά, προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και εφαρμογής του μισητού μνημονίου, η αναδιάρθρωση της καπιταλιστικής αγοράς περνάει μέσα από τη φωτιά και το σίδερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σε ετήσια βάση το Σεπτέμβρη του 2010, υποχώρησε κατά 9,9%, έναντι μείωσης 8,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς 2008. Χωρίς τον υπολογισμό των καυσίμων, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 11%, έναντι μείωσης 10% πέρσι.

Σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Σεπτέμβρης 2010 προς Γενάρης - Σεπτέμβρης 2009), ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 3,4%.

Η υποχώρηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 9,9% το Σεπτέμβρη του 2010, σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2009, οφείλεται στην υποχώρηση των πωλήσεων σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, μη εξαιρουμένων και των τροφίμων. Μέσα σε ένα χρόνο, οι πωλήσεις των καταστημάτων τροφίμων μειώθηκαν κατά 8,8%, στα καύσιμα λιπαντικά αυτοκινήτων κατά 8,5% και στα λοιπά καταστήματα κατά 13,3%. Η λαϊκή οικογένεια βρίσκεται πραγματικά μεταξύ σφύρας και άκμωνος.

Από μία αναλυτικότερη παρουσίαση του όγκου των λιανικών πωλήσεων το μήνα Σεπτέμβρη προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων -8,1%
  • Πολυκαταστήματα -11,4%
  • Καύσιμα - Λιπαντικά αυτ/των -8,5%
  • Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός -7,4%
  • Φάρμακα - Καλλυντικά -3,9%
  • Ενδυση - Υπόδηση - 18,5%
  • Επιπλα - Ηλεκτρικά είδη -20,9%
  • Βιβλία - Χαρτικά -7,7%

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ