Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιλιγγιώδης αύξηση της ανεργίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας συνεχίζουν να βρίσκονται οι χρηματαγορές, παρά το γεγονός ότι κάποια ανεπαίσθητα δείγματα ανόδου σημειώθηκαν χτες μετά από δύο μέρες μαζικών ρευστοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή η λαιμητόμος των απολύσεων συνεχίζει να θερίζει στις ΗΠΑ ενώ η ανεργία ανήλθε ήδη στο υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 14 χρόνια, φτάνοντας το 6,5%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 240.000, γεγονός που σημαίνει ότι κατά τους δέκα μήνες της χρονιάς, 1.200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Και ενώ η ανεργία έχει ήδη ανέλθει στο υψηλότερο ποσοστό από το 1994, αναλυτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα έπονται καθώς προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας το 2009 θα αυξηθεί στο 8%, ενδεχομένως και περισσότερο.

Παράλληλα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που «πνέει τα λοίσθια», κατέφυγε στη νομοθετική εξουσία αναζητώντας βοήθεια «μαμούθ», ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και τη, σχεδόν μηδενική, ζήτηση νέων αυτοκινήτων. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των στελεχών των «Τριών Μεγάλων» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, δηλαδή των στελεχών της Τζένεραλ Μότορς, της Φορντ και της Κράισλερ, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι και τον ηγέτη της Γερουσίας, Χάρι Ρέιντ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Πελόσι ανακοίνωσε ότι η συνάντηση είχε στόχο «την προστασία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων και τη διασφάλιση των συμφερόντων των Αμερικανών φορολογουμένων». Διαβεβαίωσε δε, ότι τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας και η κυβέρνηση «θα συνεργαστούν για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της βιομηχανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ