Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης

Με αφορμή τις χτεσινές φραστικές απειλές των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, που απειλούν με κυρώσεις τις τράπεζες για τα τοκογλυφικά επιτόκια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Τα εργατικά λαϊκά στρώματα που έχουν δανειστεί, δεν πρέπει να περιμένουν μείωση της ληστείας που υφίστανται από το τραπεζιτικό κεφάλαιο.

Οι εξελίξεις στα επιτόκια των τραπεζών επιβεβαιώνουν ότι τα δεκάδες δισ. ευρώ που σε ΕΕ και Ελλάδα χορηγούνται από τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς της ΕΕ προς τα μονοπώλια των τραπεζών, είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Οι κυβερνητικές εκκλήσεις και "απειλές" προς τους τραπεζίτες δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα στη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της λαϊκής οικογένειας, καθώς η αφετηρία της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας του τραπεζιτικού κεφαλαίου. Ακόμη, επειδή θεωρούν το δανεισμό και την καταχρέωση της λαϊκής οικογένειας ως προϋπόθεση και βασικό στοιχείο της ανάπτυξης.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο στήριξης των τραπεζών δεν αφορούν και δεν οδηγούν ούτε καν στην ανακούφιση της χρεωμένης λαϊκής οικογένειας, αλλά στην εξασφάλιση φθηνού χρήματος εκτός από τους τραπεζίτες και στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Των βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, για τη στήριξη της δικής τους κερδοφορίας με χρήματα του λαού.

Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα επιτόκια και να παγώσουν τα δάνεια για τους ανέργους και τις λαϊκές οικογένειες που έχουν ανάγκη, είναι η αποφασιστική λαϊκή δράση στη γραμμή: Να πληρώσει το κεφάλαιο, τραπεζίτες - βιομήχανοι - εφοπλιστές και μεγαλέμποροι για την οικονομική κρίση γιατί αυτοί ευθύνονται. Να απορριφθούν η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου".

Η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν κάθε είδους ενίσχυση για τη στήριξη του κεφαλαίου, τραπεζιτικού, χρηματιστικού και βιομηχανικού. Να διεκδικήσουν αύξηση του λαϊκού εισοδήματος και προστασία των ανέργων. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας. Να εγκαταλείψουν τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου", να διαμορφώσουν τη δική τους αντιμονοπωλιακή συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ