Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αγωνιά για την ... καθυστέρηση στήριξης των τραπεζιτών!

Αμεσα μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού και μεγάλου κεφαλαίου πρότεινε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, ζήτησε να εξασφαλιστεί ρευστότητα στις τράπεζες και να υπάρξει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στο όνομα της ενίσχυσης της «πραγματικής οικονομίας».

Δίνοντας για πολλοστή φορά τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση των 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και για τη χρηματοδότηση έργων από το κράτος μέσω των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να προωθήσει τις πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, επιχειρώντας να συγκαλύψει τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, πρόβαλε και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, μέσω της παροχής επιδομάτων, και κατέθεσε προτάσεις για την ανακούφιση των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με την πολιτική εκπρόσωπο Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κατσέλη, και τον εκπρόσωπο Τύπου, Γ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση και μετέφεραν τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την αγωνία του για την καθυστέρηση της προώθησης του νομοσχεδίου για τη στήριξη των τραπεζών και τόνισε ότι αυτή «θα προκαλέσει παρενέργειες»! Παρά τις ...ενστάσεις του για την αδιαφάνεια του νομοσχεδίου, που «αφήνει περιθώρια επιμέρους διαπραγματεύσεων κάθε τράπεζας με το υπουργείο Οικονομίας και δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς επισφαλειών στο δημόσιο και τελικά στους φορολογουμένους», ο Γ. Παπανδρέου πρόταξε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε και την πρότασή του για πάγωμα δανείων έως το τέλος του 2009, ενώ ο Γ. Προβόπουλος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αυτή μπορεί να τύχει της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδας, εφόσον αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες με συγκεκριμένους όρους. Δηλαδή, για πολύ λίγους και χωρίς να θίγεται το καθεστώς των ληστρικών επιτοκίων, ό,τι ουσιαστικά ζητάει και το ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, τον κατηγόρησε ότι «δεν έχει καταλάβει, ούτε τι συμβαίνει στην κοινωνία, ούτε τι συμβαίνει στην αγορά», και εγκάλεσε συνολικά την κυβέρνηση που έχει αφήσει τις τράπεζες να λειτουργούν «απολύτως ανενόχλητες, με εναρμονισμένες πρακτικές και καταχρηστικές πρακτικές στα δάνειά τους προς τους καταναλωτές». Ο ίδιος προφανώς ...ξέχασε ότι το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη ΝΔ, ψήφισε τους νόμους και τάχτηκε υπέρ της απελευθέρωσης του τραπεζικού κεφαλαίου στο όνομα του ανταγωνισμού, ο οποίος δήθεν θα λειτουργούσε προς όφελος των πολιτών, και σήμερα επανέρχεται εντελώς υποκριτικά για να ζητήσει νέους κανόνες λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με εποπτεία και διαφάνεια, προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ