Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Σφυροκόπησαν την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Τον «ανάγλυφο χάρτη» των προβλημάτων επιβίωσης και αφανισμού που αντιμετωπίζει η αγροτιά σε κάθε περιοχή της Ελλάδας παρουσίασαν με τις τοποθετήσεις τους χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ. Οπως επισήμαναν, τα προβλήματα οξύνονται και απαιτούνται άμεσα λύσεις που όμως δεν μπορούν να δοθούν στο πλαίσιο των πολιτικών του «ευρωμονόδρομου».

Στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι λύσεις στα φλέγοντα προβλήματά τους δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις αυταπάτες που επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι κυβερνήσεις περί «ποιοτικής γεωργίας» ή «αγροτοτουρισμού», ως λύση στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αναφέρθηκε ο Σταύρος Σκοπελίτης.

Στην κατάσταση των αγροτών στην Ηπειρο αναφέρθηκε ο Κώστας Αλυσανδράκης, τονίζοντας πως «η Ηπειρος συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ηπειρώτες, δηλαδή, είναι φτωχοί χωρίς η ίδια η Ηπειρος να είναι φτωχή», ενώ μηνύματα απόγνωσης από τους αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης μετέφερε στο Κοινοβούλιο η Σοφία Καλαντίδου.

Οι επιπτώσεις της ΚΑΠ στην Πελοπόννησο συνδυάζονται και με τις καταστροφικές συνέπειες από τις περσινές πυρκαγιές, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οξύνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και οι μεσαίοι αγρότες

«Δε σας ελέγχουμε, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν εφαρμόζετε τη ριζοσπαστική πολιτική, ριζοσπαστικά μέτρα», τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Γεωργίας, Αλ. Κοντό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής. Οπως είπε, «αυτά προϋποθέτουν άλλη εξουσία, άλλη κυβέρνηση, προϋποθέτουν λαϊκή εξουσία. Για άλλο πράγμα σας ελέγχουμε. Σας ελέγχουμε ότι με την πολιτική σας, όχι μόνο δε λύνετε, αλλά απεναντίας οξύνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φτωχοί και οι μεσαίοι αγρότες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην αλυσίδα των επιπτώσεων από τις πολιτικές της ΚΑΠ που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «οδήγησαν από τη μια στην αύξηση του κόστους παραγωγής, από την άλλη στον εξανεμισμό του αγροτικού εισοδήματος και έχουμε το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας, τις μεν τιμές παραγωγού να μειώνονται και τους δε καταναλωτές να τα αγοράζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλο και ακριβότερα αυτά τα προϊόντα, τρεις, τέσσερις, μέχρι και πέντε φορές. Και μη μας πείτε τώρα ότι κινήσατε διαδικασίες για Επιτροπές Ανταγωνισμού και για τα καρτέλ, γιατί όλα αυτά είναι γνωστό που καταλήγουν: Στα αρχεία των διαφόρων επιτροπών. Ακόμα και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο γνωστό καρτέλ εκκρεμούν στα δικαστήρια, με κίνδυνο να συρρικνωθούν και να καταπέσουν».

Συνέχισε επισημαίνοντας πως «αυτά είναι τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που φρόντισαν να μας εξωραΐσουν τα προηγούμενα χρόνια με όλους τους τρόπους τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, κρύβοντας από τους φτωχούς αγρότες τις πραγματικές τους συνέπειες, που αποκάλυπτε και προειδοποιούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Αχιλλέας Κανταρτζής σημείωσε ότι «δεν είναι πρόβλημα διαχείρισης, είναι πρόβλημα κατεύθυνσης. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχει συγκεκριμένη κατευθυντήρια αρχή, την αρχή της ανταγωνιστικότητας, την αρχή του ανταγωνισμού, που σημαίνει τον εξαφανισμό της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερα χέρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ