Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ»
Μητρώο στήριξης των μεγαλοαγροτών

ΚΚΕ: Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μη νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις της αγροτιάς

Στη διάθεση των θιασωτών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ βρίσκεται από χτες ένα ακόμη «όπλο» εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς, αφού από το Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Μητρώο Αγροτών. Στο όνομα του ...ορισμού του αγροτικού επαγγέλματος δίνεται με τις διατάξεις του ένα ακόμη χτύπημα στους φτωχούς αγρότες, ενώ παρέχονται νέα προνόμια στις αγροτικές επιχειρήσεις και τους μεγαλο - αγρότες.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης «το μητρώο δεν προβλέπει μέριμνα για τους αγρότες, αντίθετα είναι ένα εργαλείο για να ξεκληρίσει, να διώξει βίαια τη φτωχή αγροτιά, να μαζέψει την παραγωγή στους επιχειρηματίες, στους μεγαλοαγρότες». Επισήμανε παράλληλα ότι με το νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιούνται δραστηριότητες του Δημοσίου, τις δίνετε σε ιδιώτες που θα επιβάλλουν χαράτσια, τέλη, θα ξεζουμίζουν τα εισοδήματα αγροτών». Οσον αφορά τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» που ορίζεται στο νομοθέτημα σημείωσε ότι και αυτό θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των μικρομεσαίων αγροτών, αφού «έχετε συμφωνήσει να ορίσετε ποιους θα πετάξετε έξω από τις επιδοτήσεις. Δεν είναι άλλοι από τη φτωχολογιά στην ύπαιθρο». Ειδικά, μάλιστα, για τους νέους αγρότες, επισήμανε ότι υπάρχει κατηγοριοποίηση και στα ποσοστά των εθνικών επιδοτήσεων, ενώ διατηρείται η είσπραξη παραβόλου που φέρνει χαράτσια, ληστεία, προκειμένου να υπάρξει η ενεργοποίηση δικαιωμάτων για την επιδότηση. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε πως «εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μη νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις της αγροτιάς. Θα είμαστε δίπλα τους στους αγώνες για ανάπτυξη αγροτικής παραγωγής σε όφελος των αγροτών και του λαού ενάντια στα μονοπώλια και τα καρτέλ που είναι σε βάρος των διατροφικών λαϊκών αναγκών. Για την ανάπτυξη της χώρας με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ κάνει καταγγελίες χωρίς να διαθέτει εναλλακτικές προτάσεις, ενώ ο υφυπουργός Μ. Καχριμάκης υποστήριξε ότι «ικανοποιούμε με την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου μια χρόνια ανάγκη του αγροτικού πληθυσμού για τον προσδιορισμό της επαγγελματικής ιδιότητας του αγρότη, αναγκαία για την αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ