Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Επανέρχεται δριμύτερος ο τζόγος

Δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια»

Στην περαιτέρω εξάπλωση του τζόγου, ειδικά στις μικρές ηλικίες, θα συντελέσει η επαναφορά και η νομιμοποίηση πλέον της λειτουργίας των τυχερών και «ψυχαγωγικών» παιχνιδιών, με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το σχετικό σχέδιο νόμου έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για διαβούλευση, όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις, με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το νομοσχέδιο αποβλέπει να θέσει υπό κρατικό έλεγχο την αγορά του τζόγου μέσα από τη λειτουργία των τυχερών και «ψυχαγωγικών» παιχνιδιών και το διαδικτυακό στοίχημα, ενώ προβλέπεται και μια νέα μορφή τζόγου, τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων. Πρόκειται για ανταλλαγή στοιχημάτων μεταξύ παικτών.

Η προώθηση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια είναι μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου στο πλαίσιο της συμφωνίας του μνημονίου που υπέγραψε με την τρόικα, στην κατεύθυνση της αύξησης των δημόσιων εσόδων. Σύμφωνα, μάλιστα, με το μνημόνιο, το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, ώστε να εξασφαλιστεί «συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατομμύρια ευρώ από δικαιώματα».

Κερδισμένοι από τη διαδικασία αυτή, πέρα από το δημόσιο, θα είναι κύρια οι επιχειρηματίες του τζόγου, η δουλειά των οποίων θα πολλαπλασιαστεί. Χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός. Οχι μόνο γιατί οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη μορφή τζόγου θα χάσουν κάποια μικρά ή μεγαλύτερα ποσά, αλλά γιατί τέτοιας μορφής «ψυχαγωγικές» δραστηριότητες αλλοτριώνουν την κοινωνική συνείδηση και καλλιεργούν τον ατομισμό και την ψευδαίσθηση του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, σε μία μάλιστα περίοδο κατεδάφισης των λαϊκών κατακτήσεων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών δικαιολογεί την επαναφορά σε λειτουργία των τυχερών και «ψυχαγωγικών» παιχνιδιών, επικαλούμενο την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή σχετικού προστίμου, λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης, το 2002, να επιβάλει καθολική απαγόρευση λειτουργίας των συγκεκριμένων παιχνιδιών. Στη συνέχεια όμως υποστηρίξει ότι η απαγόρευση αυτή οδήγησε στη δημιουργία «μιας τεράστιας παράνομης αγοράς» - προβαίνει στην εκτίμηση ότι ο παράνομος τζόγος από τα τυχερά παιχνίδια ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ - για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η κατάσταση αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί, αποδεικνύει ότι η καθολική απαγόρευση οδήγησε στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα». Σαν ομολογία ενοχής προσθέτει στη συνέχεια ότι «ταυτόχρονα οδήγησε σε μία μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος»!

Βολική, αλλά και συνάμα επικίνδυνη δικαιολογία, προκειμένου να συγκαλύψουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, καθώς με τις ασκούμενες πολιτικές απαξιώνουν την εργασία, ως πηγή αξιοπρεπούς βιοπορισμού, και ωθούν τους εργαζόμενους και τους άνεργους να αναζητήσουν λύσεις των οξυμένων προβλημάτων τους στις ατραπούς του τζόγου.

Υποτίθεται ότι τα παιχνίδια κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. Στα ψυχαγωγικά τεχνικά και στα τυχερά, πάνω στα οποία οι παίκτες στοιχηματίζουν. Οπως όμως αποδείχθηκε και από τη λειτουργία των παιχνιδιών αυτών, πριν από το 2002, η διάκριση αυτή είναι παραπλανητική, καθώς τεχνικά είναι πολύ εύκολη η μετατροπή των μεν στα δε, γεγονός που σημαίνει ότι σε τυχερά παιχνίδια μπορούν να στραφούν και οι ανήλικοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ