ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΟΜΠΑΜΑ
Προετοιμασίες και... σεμινάρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ανεργία καλπάζει, η αυτοκινητοβιομηχανία πνέει τα λοίσθια, οι χρηματαγορές βουλιάζουν... Αυτά είναι μόνο τα δυσοίωνα νέα του χτεσινού 24ωρου που θα πρέπει να προστεθούν στη συνολική «μαύρη» εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης του νεοεκλεγμένου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με «συνεργάτες και παράγοντες».

Ο Μπαράκ Ομπάμα (η «χρυσή συνταγή» για το αμερικανικό κεφάλαιο) και ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκαν χτες με τη 17μελή επιτροπή συμβούλων επί θεμάτων οικονομίας, μεταξύ αυτών τα πρώην στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον Λόρενς Σάμερς και Ρόμπερτ Ρούμπιν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της FED επί προεδριών Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρίγκαν, Πολ Βόλκερ, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων όπως ο πολυεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ (μέσω τηλεδιάσκεψης), ο διευθύνων σύμβουλος της «Google» Ερικ Σμιντ και ακαδημαϊκοί.

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει τις επαφές και τις τηλεφωνικές συνομιλίες με ηγέτες κρατών ειδικά ενόψει της Συνόδου της G20 την επόμενη εβδομάδα. Συνομίλησε με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, μεταξύ άλλων και για την οικονομική αναταραχή, και συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα. Στενή συνεργασία συμφώνησε να έχει και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με την οποία συνομίλησε χτες, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε επίσης με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Λι Μίουνγκ Μπακ, με τον οποίο συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά προκειμένου να επιτευχθεί ο πυρηνικός αφοπλισμός της ΛΔ Κορέας. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη σχέση Σεούλ - Ουάσιγκτον ως «θεμέλιο λίθο της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ασία», ανακοίνωσε το γραφείο του Νοτιοκορεάτη Προέδρου.

Το βράδυ αναμενόταν ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος να δώσει την πρώτη μετεκλογική συνέντευξη Τύπου, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρεαν δε θα έκανε αναφορά για τα πρόσωπα που πρόκειται να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό του επιτελείο. Οπως είναι λογικό, ο νέος Πρόεδρος θα περάσει από πολλά σεμινάρια και διαβουλεύσεις με Υπηρεσίες μέχρι τις 20 Γενάρη, που αναλαμβάνει καθήκοντα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Βρέχει» αμερικάνικους πυραύλους

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στο Πακιστάν ενάντια στις αμερικανικές επιδρομές

Associated Press

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στο Πακιστάν ενάντια στις αμερικανικές επιδρομές
ΠΕΣΑΒΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εξακολουθεί να «βρέχει θάνατο» από αμερικανικούς πυραύλους στο κατεχόμενο Αφγανιστάν και στις βορειοδυτικές περιοχές των φυλών στο Πακιστάν, παρά τις «προσπάθειες» της κυβέρνησης να πείσουν τα αφεντικά της Ουάσιγκτον να επιτρέψουν στις τοπικές αρχές να «πολεμήσουν την τρομοκρατία» με ίδια μέσα. Οι αμερικανικοί πύραυλοι που βομβάρδισαν χτες το Πακιστάν, είχαν στόχο υποτίθεται «στρατόπεδο ανταρτών» στο Καμσχάμ, του Βορείου Ουαζιριστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 άνθρωποι - «ισλαμιστές μαχητές» κατά την επίσημη εκδοχή - να χάσουν τη ζωή τους.

Ως αποτέλεσμα των αμερικανικών επιθέσεων, με τις οποίες οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι αμύνονται απέναντι στους Ταλιμπάν, που τους απειλούν στο κατεχόμενο Αφγανιστάν, είναι η αύξηση της έντασης στο Πακιστάν, καθώς πληθαίνουν οι επιθέσεις «ισλαμιστών ανταρτών»...

Οσο για το Αφγανιστάν οι επιθέσεις των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων, αποδεικνύονται ότι αποφέρουν περισσότερους νεκρούς αμάχους. Χαρακτηριστική η επίθεση της Τετάρτης, που αρχικά αναφέρονταν επτά άμαχοι νεκροί, οι οποίοι χτες αυξήθηκαν σε 37, ενώ αναφέρονται ακόμα 26 νεκροί ως «αντάρτες». Η πλειοψηφία των νεκρών αμάχων είναι μικρά παιδιά, γεγονός που εξαγριώνει ακόμα περισσότερο τον αφγανικό λαό.

Οσο για την εγκάθετη αφγανική κυβέρνηση, αποφάσισε να «αντιδράσει» στα ζητήματα που απειλούν τη ζωή του λαού της χώρας, αρχικά αποζημιώνοντας τις οικογένειες με νεκρούς με 2.000 δολάρια εκάστη και με 100 δολάρια τους τραυματίες, δίνοντας μία «τιμή» στη ζωή των Αφγανών. Εν συνεχεία, εξήγγειλε την απαγόρευση της επαιτείας, που αυξάνεται συνεχώς και λόγω της κατοχής σημειώνοντας ότι οι επαίτες είναι «ευάλωτοι στο έγκλημα και την εκμετάλλευση»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΝΑΜΑΣ.-- Στο «σκαμνί» του δικαστηρίου κάθισαν χτες πρώην αξιωματούχοι του Παναμά με την κατηγορία της κατάχρησης της εξουσίας στην υπόθεση της απελευθέρωσης του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον Αύγουστο του 2004. Σημειώνεται ότι ο Καρίλες και οι συνεργοί του επιχείρησαν το 2000 να δολοφονήσουν τον Φιντέλ Κάστρο στην 10η Ιβηροαμερικανική Σύνοδο, ωστόσο συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε 8χρονη ποινή φυλάκισης. Ομως, η τότε Πρόεδρος της χώρας, Μ. Μοσκόσο, τους απέμεινε χάρη λίγες ημέρες πριν ολοκληρώσει τη θητεία της.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Να απορρίψει η ιρακινή κυβέρνηση τη «συμφωνία ασφαλείας» ζήτησαν, μία ακόμη φορά, οι συνεργάτες του νεαρού σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ με αφορμή την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, νέες βομβιστικές επιθέσεις σημειώνονταν στη Βαγδάτη. Η αιματηρότερη είχε στόχο μια σιιτική οικογένεια που μόλις είχε επιστρέψει στη σουνιτική της συνοικία. Συνολικά, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, κάλεσε την ιρανική ηγεσία σ' ένα νέο γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα, μετέδωσε, χτες, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Βίντεο με «ομολογίες», όπως αναφέρεται, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση από 11 συλληφθέντες υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση της 27ης Σεπτέμβρη στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι. Οι συλληφθέντες φέρονται να αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ένα σημαίνον στέλεχος της ισλαμιστικής «Φατάχ αλ Ισλάμ», που είχε προκαλέσει την πολύμηνη και αιματηρή πολιορκία παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού στο Λίβανο, το 2007.

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ.-- Το Κόμμα των Μαορί, των αυτόχθονων κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας, φαίνεται να έχει το κρίσιμο «βάρος» που θα δείξει ποιο από τα μεγάλα κόμματα θα σχηματίσει κυβέρνηση στις εκλογές που διεξάγονται αύριο, Κυριακή, με την απερχόμενη πρωθυπουργό Ελεν Κλαρκ του «Εργατικού Κόμματος» να διασταυρώνει τα ξίφη της εξουσίας με τον πολυεκατομμυριούχο Τζον Κι του «Συντηρητικού Εθνικού Κόμματος»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Πιερ Μιρέλ, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε χτες στο Βελιγράδι ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει με τα σερβικά αιτήματα προκειμένου να τεθεί υπό τη σκέπη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Ενδείξεις μετατροπής της κρίσης σε περιφερειακή σύγκρουση

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τη συμμετοχή Αγκολέζων στρατιωτών στο πλευρό του στρατού της ΛΔ Κονγκό επιβεβαίωσαν χτες αξιωματούχοι της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στην περιοχή. Το γεγονός σχολιάστηκε απ' τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην περιφερειακή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ναϊρόμπι της Κένυας μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων από επτά αφρικανικές χώρες σαν τέτοιο «που φανερώνει τον κίνδυνο μετατροπής, για μία ακόμη φορά, της σημερινής κρίσης στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό σε περιφερειακή σύρραξη στην καρδιά της Αφρικής», γνωστή και ως περιοχή των «Μεγάλων Λιμνών»... Στην ίδια συνάντηση, Αφρικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν την άμεση παύση πυρός και «ενίσχυση» της εντολής των κυανοκράνων στη ΛΔ Κονγκό.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν χτες πως στρατιώτες απ' την Αγκόλα βρίσκονται στο έδαφος της ΛΔ Κονγκό εδώ και τέσσερις μέρες μετά από έκκληση του Κογκολέζου προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα στον Αγκολέζο ομόλογό του για αλληλεγγύη απέναντι στα πυρά που δέχεται απ' τους ενόπλους του πολέμαρχου Λοράν Νκούντα. Η άφιξη των Αγκολέζων στρατιωτών δεν αποθάρρυνε τις δυνάμεις του Νκούντα, που και χτες συνέχισαν για τρίτη μέρα τις επιθέσεις τους κατά κογκολέζικου στρατού, φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών ομάδων των Μάι-Μάι και αμάχων, σφαγιάζοντας τουλάχιστον 30 απ' αυτούς πέριξ της περιοχής Κιμπάτι. Περιοχή που απέχει ελάχιστα απ' την πόλη της Γκόμα και έχουν καταφύγει εκεί πάνω από 45.000 ανέστιοι άμαχοι...

Στη σύνοδο του Ναϊρόμπι, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) και με τη συμμετοχή του Ευρωενωσιακού επιτρόπου για την Ανάπτυξη Λουί Μισέλ, συζητήθηκε ακόμη το ενδεχόμενο διορισμού ενός απεσταλμένου της ΑΕ που θα αναλάβει ρόλο μεσολάβησης στην κρίση. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, που κατηγορείται απ' τον Κογκολέζο ομόλογό του για εξοπλισμό και στήριξη του πολέμαρχου Νκούντα, αποποιήθηκε οιαδήποτε ανάμειξη στην κρίση, λέγοντας ότι το θέμα είναι «εσωτερική υπόθεση» του Κονγκό.

ΑΪΤΗ
Τραγωδία σε σχολείο

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Περίπου 700 μαθητές πληρώνουν ακόμη και με την ίδια τη ζωή τους στις τραγικές συνέπειες της υπανάπτυξης και της κατοχής, καθώς το σχολείο τους στο Πεσιόνβιλ, στα προάστια του Πορτ ο Πρενς και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημος απολογισμός.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σωστικά συνεργεία, αλλά και απλοί περαστικοί, ακόμη και οι γονείς των παιδιών έχουν σπεύσει στα ερείπια του σχολείου που κατέρρευσε σε ώρα μαθημάτων και προσπαθούν να ανασύρουν από τα συντρίμμια τα παιδιά. Στο σημείο έχουν σπεύσει επίσης αστυνομικοί και στρατιώτες από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που αναζητούν επιζώντες καθώς πολλοί μαθητές παραμένουν παγιδευμένοι. Ο αστυνομικός διευθυντής Καρλ Ανρί Μπουσέρ είπε ότι τουλάχιστον 30 άτομα έχουν μεταφερθεί στα τοπικά νοσοκομεία. Η κατάστασή τους είναι σοβαρή και πολλοί από αυτούς ενδέχεται να προστεθούν στον κατάλογο των νεκρών.

Οσο για τα αίτια της τραγωδίας; Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Πάντως, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, μάρτυρας ανέφερε ότι ο πρώτος όροφος του κτιρίου υποχώρησε, ενώ τα παιδιά βρίσκονταν στις τάξεις τους, και στη συνέχεια οι δύο άλλοι όροφοι κατέρρευσαν από πάνω του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ