Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Ενδείξεις μετατροπής της κρίσης σε περιφερειακή σύγκρουση

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τη συμμετοχή Αγκολέζων στρατιωτών στο πλευρό του στρατού της ΛΔ Κονγκό επιβεβαίωσαν χτες αξιωματούχοι της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στην περιοχή. Το γεγονός σχολιάστηκε απ' τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην περιφερειακή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ναϊρόμπι της Κένυας μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων από επτά αφρικανικές χώρες σαν τέτοιο «που φανερώνει τον κίνδυνο μετατροπής, για μία ακόμη φορά, της σημερινής κρίσης στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό σε περιφερειακή σύρραξη στην καρδιά της Αφρικής», γνωστή και ως περιοχή των «Μεγάλων Λιμνών»... Στην ίδια συνάντηση, Αφρικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν την άμεση παύση πυρός και «ενίσχυση» της εντολής των κυανοκράνων στη ΛΔ Κονγκό.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν χτες πως στρατιώτες απ' την Αγκόλα βρίσκονται στο έδαφος της ΛΔ Κονγκό εδώ και τέσσερις μέρες μετά από έκκληση του Κογκολέζου προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα στον Αγκολέζο ομόλογό του για αλληλεγγύη απέναντι στα πυρά που δέχεται απ' τους ενόπλους του πολέμαρχου Λοράν Νκούντα. Η άφιξη των Αγκολέζων στρατιωτών δεν αποθάρρυνε τις δυνάμεις του Νκούντα, που και χτες συνέχισαν για τρίτη μέρα τις επιθέσεις τους κατά κογκολέζικου στρατού, φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών ομάδων των Μάι-Μάι και αμάχων, σφαγιάζοντας τουλάχιστον 30 απ' αυτούς πέριξ της περιοχής Κιμπάτι. Περιοχή που απέχει ελάχιστα απ' την πόλη της Γκόμα και έχουν καταφύγει εκεί πάνω από 45.000 ανέστιοι άμαχοι...

Στη σύνοδο του Ναϊρόμπι, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) και με τη συμμετοχή του Ευρωενωσιακού επιτρόπου για την Ανάπτυξη Λουί Μισέλ, συζητήθηκε ακόμη το ενδεχόμενο διορισμού ενός απεσταλμένου της ΑΕ που θα αναλάβει ρόλο μεσολάβησης στην κρίση. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, που κατηγορείται απ' τον Κογκολέζο ομόλογό του για εξοπλισμό και στήριξη του πολέμαρχου Νκούντα, αποποιήθηκε οιαδήποτε ανάμειξη στην κρίση, λέγοντας ότι το θέμα είναι «εσωτερική υπόθεση» του Κονγκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ