Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αισιοδοξία Ράις για την προοπτική «τελικής συμφωνίας»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την πεποίθηση ότι αν συνεχιστούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα οδηγεί στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εξέφρασε, για πολλοστή φορά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Η Ράις υποστήριξε ότι η διαδικασία της Ανάπολης δεν απέτυχε και ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, χωρίς, όμως, συγκεκριμένη αναφορά.

Επίσης, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον νέο Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα «το παλαιστινιακό αίτημα να διατηρηθεί σε ισχύ ο μηχανισμός επίβλεψης εφαρμογής αποφάσεων, που δημιουργήθηκε κατά τη σύνοδο της Ανάπολης πριν από περίπου ένα χρόνο, και να παραμείνει υπό αμερικανική αιγίδα». Τέλος, επέκρινε την ισραηλινή ηγεσία για «τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας είτε στην πράξη είτε με διακηρύξεις γιατί βλάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες».

Ο Πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιθυμεί τις συνομιλίες και την επίτευξη συμφωνίας. Κάλεσε, δε, τον Ομπάμα «να μη χάσει χρόνο και να ασχοληθεί με την ειρηνευτική διαδικασία». Οντως, ο Ομπάμα δεν έχασε χρόνο. Χτες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολμέρτ όπου «διαπιστώθηκε η ανάγκη επίτευξης προόδου».

Την άποψη ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «πιθανώς θα προχωρήσει σε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην περιοχή και τη Χαμάς» εξέφρασε και ο Μαχμούντ Ζαχάρ, σημαίνον στέλεχος της οργάνωσης. Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν αναμένει κάτι άμεσα.

Η Ράις, αφού ολοκληρώσει τις επαφές της με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση), αναμένεται να μεταβεί στην Ιορδανία, ενώ αύριο θα βρεθεί στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του υπόλοιπου Κουαρτέτου (ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία). Στο Σαρμ ελ Σέικ οι διαπραγματευτικές ομάδες Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα «ενημερώσουν» για τα βήματα των συνομιλιών.

Βίντεο κακοποίησης

Ερευνα ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός ότι διεξάγει για περιστατικό κακοποίησης Παλαιστινίου συλληφθέντος από Ισραηλινούς στρατιώτες, όπως αυτό καταγράφεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα YouTube. Στο βίντεο εμφανίζεται ένας νεαρός Παλαιστίνιος, με τα μάτια δεμένα, να υποχρεώνεται να γονατίσει μπροστά σε συρματόπλεγμα και να πει στα εβραϊκά τιμητικές φράσεις για την ταξιαρχία «Γκολάνι» (γνωστή για βαναυσότητες κατά των Παλαιστινίων), αλλά και ύβρεις σεξουαλικού περιεχομένου κατά των συμπατριωτών του. Ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις επισήμαναν ότι η κακοποίηση και τα βασανιστήρια είναι «σύνηθες φαινόμενο» εκ μέρους του ισραηλινού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ