Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΟΜΠΑΜΑ
Προετοιμασίες και... σεμινάρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ανεργία καλπάζει, η αυτοκινητοβιομηχανία πνέει τα λοίσθια, οι χρηματαγορές βουλιάζουν... Αυτά είναι μόνο τα δυσοίωνα νέα του χτεσινού 24ωρου που θα πρέπει να προστεθούν στη συνολική «μαύρη» εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης του νεοεκλεγμένου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με «συνεργάτες και παράγοντες».

Ο Μπαράκ Ομπάμα (η «χρυσή συνταγή» για το αμερικανικό κεφάλαιο) και ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκαν χτες με τη 17μελή επιτροπή συμβούλων επί θεμάτων οικονομίας, μεταξύ αυτών τα πρώην στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον Λόρενς Σάμερς και Ρόμπερτ Ρούμπιν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της FED επί προεδριών Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρίγκαν, Πολ Βόλκερ, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων όπως ο πολυεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ (μέσω τηλεδιάσκεψης), ο διευθύνων σύμβουλος της «Google» Ερικ Σμιντ και ακαδημαϊκοί.

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει τις επαφές και τις τηλεφωνικές συνομιλίες με ηγέτες κρατών ειδικά ενόψει της Συνόδου της G20 την επόμενη εβδομάδα. Συνομίλησε με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, μεταξύ άλλων και για την οικονομική αναταραχή, και συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα. Στενή συνεργασία συμφώνησε να έχει και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με την οποία συνομίλησε χτες, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε επίσης με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Λι Μίουνγκ Μπακ, με τον οποίο συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά προκειμένου να επιτευχθεί ο πυρηνικός αφοπλισμός της ΛΔ Κορέας. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη σχέση Σεούλ - Ουάσιγκτον ως «θεμέλιο λίθο της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ασία», ανακοίνωσε το γραφείο του Νοτιοκορεάτη Προέδρου.

Το βράδυ αναμενόταν ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος να δώσει την πρώτη μετεκλογική συνέντευξη Τύπου, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρεαν δε θα έκανε αναφορά για τα πρόσωπα που πρόκειται να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό του επιτελείο. Οπως είναι λογικό, ο νέος Πρόεδρος θα περάσει από πολλά σεμινάρια και διαβουλεύσεις με Υπηρεσίες μέχρι τις 20 Γενάρη, που αναλαμβάνει καθήκοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ