ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκατοντάδες εκδηλώσεις για τον Κόκκινο Οκτώβρη

Από τις χτεσινές συγκεντρώσεις, όπου οι κομμουνιστικές δυνάμεις τίμησαν την Οχτωβριανή Επανάσταση
Από τις χτεσινές συγκεντρώσεις, όπου οι κομμουνιστικές δυνάμεις τίμησαν την Οχτωβριανή Επανάσταση
Σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την 91 επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που - όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) - «βρίσκει τους Ρώσους κομμουνιστές να τιμούν αυτήν την επέτειο σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος». Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΕΚΡ σημειώνει τις τεράστιες κοινωνικές κατακτήσεις που υπήρχαν στο εργατικό κράτος, που δημιούργησε η Επανάσταση στη Σοβιετική Ενωση, στην οποία «ήταν άγνωστες οι οικονομικές κρίσεις». Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις κατακτήσεις και στις αιτίες της «προσωρινής ήττας του σοσιαλισμού». Το ΚΕΚΡ σημειώνει πως η σημερινή κυβέρνηση, «την ώρα που περιορίζει τα κοινωνικο-οικονομικά δικαιώματα και ελευθερίες καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, δίνοντας νέες οικονομικές ενισχύσεις στις τράπεζες και στους επιχειρηματίες». To ΚΕΚΡ, που σε Μόσχα και Λένινγκραντ πραγματοποίησε ξεχωριστές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ζητά από τους εργαζομένους «να απορρίψουν όλες τις εκκλήσεις αυτών που καλούν σε ομοψυχία για το ξεπέρασμα της κρίσης» και «να αγωνιστούν ενάντια σ' όλους αυτούς που προσπαθούν να σώσουν την καπιταλιστική οικονομία της αστικής Ρωσίας» και να αγωνιστούν για τη μόνη πραγματικά εναλλακτική διέξοδο, το σοσιαλισμό.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), αφού σημειώνει πως «η Οκτωβριανή Επανάσταση έδειξε τη ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού» εκτιμά ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις τεράστιες κατακτήσεις της ΕΣΣΔ, ενώ προσθέτει ότι το «παγκόσμιο σύστημα του κεφαλαίου περνά σοβαρή οικονομική κρίση». Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημειώνει πως «οι διακηρύξεις των αρχών πως η Ρωσία σ' αυτές τις συνθήκες θα είναι "το ήσυχο λιμανάκι" και "η νήσος της σταθερότητας" είναι κενές λέξεις». Και καταλήγει: «Η σοσιαλιστική εναλλακτική λύση μάς χτυπά την πόρτα. Με αισιοδοξία τιμάμε τη μέρα της Επανάστασης. Μαζί μας έχουμε την εμπειρία των προκατόχων μας. Μαζί μας έχουμε τη δύναμη των δασκάλων μας: των Μαρξ και Ενγκελς, του Λένιν και του Στάλιν».

Ζωντανή η Επανάσταση παρά τα κόλπα της σημερινής εξουσίας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας VCIOM, η 7η του Νοέμβρη, παραμένει για σημαντικό μέρος των Ρώσων «Επαναστατική γιορτή» (38%, κατά 9% περισσότεροι σε σχέση με το 2005), Επίσης, 31% τη χαρακτηρίζει «παλιά γιορτή», το 11% τη θεωρεί «μέρα συναίνεσης και ειρήνευσης», (όπως επιδίωξε να την καθιερώσει ο Γέλτσιν) και μόλις το 7% τη θεωρεί «τραγική μέρα στη ρωσική ιστορία».

Μάλιστα, το 19% ήδη είχε αποφασίσει με κάποιον τρόπο να τιμήσει, να γιορτάσει αυτή τη μέρα, παρά το γεγονός της κατάργησης της αργίας από τις σημερινές Αρχές της Ρωσίας. Τα τελευταία χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση τη μέρα αυτή οι Αρχές περιορίζουν το γιορτασμό στην επέτειο της ηρωικής παρέλασης πριν 67 χρόνια, όταν ο Κόκκινος Στρατός έφευγε από τη Μόσχα για το μέτωπο, 50-60 χιλιόμετρα παραέξω, για να αντιμετωπίσει τους Ναζί εισβολείς. Ετσι σήμερα αξιοποιώντας τον τιτάνιο αγώνα του σοβιετικού λαού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η άρχουσα τάξη επιχειρεί να κρύψει την επέτειο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο και μετέφερε τη φλόγα της σοσιαλιστικής επανάστασης στους εργάτες της Γης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αισιοδοξία Ράις για την προοπτική «τελικής συμφωνίας»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την πεποίθηση ότι αν συνεχιστούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα οδηγεί στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εξέφρασε, για πολλοστή φορά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Η Ράις υποστήριξε ότι η διαδικασία της Ανάπολης δεν απέτυχε και ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, χωρίς, όμως, συγκεκριμένη αναφορά.

Επίσης, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον νέο Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα «το παλαιστινιακό αίτημα να διατηρηθεί σε ισχύ ο μηχανισμός επίβλεψης εφαρμογής αποφάσεων, που δημιουργήθηκε κατά τη σύνοδο της Ανάπολης πριν από περίπου ένα χρόνο, και να παραμείνει υπό αμερικανική αιγίδα». Τέλος, επέκρινε την ισραηλινή ηγεσία για «τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας είτε στην πράξη είτε με διακηρύξεις γιατί βλάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες».

Ο Πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιθυμεί τις συνομιλίες και την επίτευξη συμφωνίας. Κάλεσε, δε, τον Ομπάμα «να μη χάσει χρόνο και να ασχοληθεί με την ειρηνευτική διαδικασία». Οντως, ο Ομπάμα δεν έχασε χρόνο. Χτες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολμέρτ όπου «διαπιστώθηκε η ανάγκη επίτευξης προόδου».

Την άποψη ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «πιθανώς θα προχωρήσει σε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην περιοχή και τη Χαμάς» εξέφρασε και ο Μαχμούντ Ζαχάρ, σημαίνον στέλεχος της οργάνωσης. Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν αναμένει κάτι άμεσα.

Η Ράις, αφού ολοκληρώσει τις επαφές της με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση), αναμένεται να μεταβεί στην Ιορδανία, ενώ αύριο θα βρεθεί στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του υπόλοιπου Κουαρτέτου (ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία). Στο Σαρμ ελ Σέικ οι διαπραγματευτικές ομάδες Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα «ενημερώσουν» για τα βήματα των συνομιλιών.

Βίντεο κακοποίησης

Ερευνα ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός ότι διεξάγει για περιστατικό κακοποίησης Παλαιστινίου συλληφθέντος από Ισραηλινούς στρατιώτες, όπως αυτό καταγράφεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα YouTube. Στο βίντεο εμφανίζεται ένας νεαρός Παλαιστίνιος, με τα μάτια δεμένα, να υποχρεώνεται να γονατίσει μπροστά σε συρματόπλεγμα και να πει στα εβραϊκά τιμητικές φράσεις για την ταξιαρχία «Γκολάνι» (γνωστή για βαναυσότητες κατά των Παλαιστινίων), αλλά και ύβρεις σεξουαλικού περιεχομένου κατά των συμπατριωτών του. Ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις επισήμαναν ότι η κακοποίηση και τα βασανιστήρια είναι «σύνηθες φαινόμενο» εκ μέρους του ισραηλινού στρατού.

Συγκέντρωση ενάντια στον Πρόεδρο Σαακασβίλι

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον Γεωργιανό Πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι και τον τρόπο που χειρίστηκε τον πρόσφατο πόλεμο της χώρας με τη Ρωσία πραγματοποίησαν χτες έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, τουλάχιστον τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης - το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι Χριστιανοδημοκράτες - απείχαν από τη συγκέντρωση, υποστηρίζοντας ότι αυτό το διάστημα απαιτείται εθνική ενότητα ενάντια στη Ρωσία.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, περίπου 10.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Τιφλίδας απαιτώντας τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών και προοδευτικών εκλογών την άνοιξη του 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χτεσινή διαμαρτυρία συμπίπτει με την περσινή ημερομηνία της μαζικής αντικυβερνητικής διαδήλωσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η οποία είχε κατασταλεί βίαια από τις Αρχές της χώρας.

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τη βάρβαρη και τρομοκρατική επιδρομή των ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες στη Συρία, η οποία κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, κατήγγειλε με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «όπως έγινε γνωστό, στις 26 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε ξαφνική επιδρομή του στρατού των ΗΠΑ στη Συρία. Συγκεκριμένα, τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα, παραβίασαν το συριακό εναέριο χώρο, προσγειώθηκαν στο μεθοριακό συριακό χωριό Σουκιράγια, κοντά στα σύνορα με το κατεχόμενο Ιράκ, και Αμερικανοί στρατιώτες που αποβιβάστηκαν από αυτά «γάζωσαν» μία φάρμα και μία οικοδομή, σκοτώνοντας οκτώ αμάχους. Η επίθεση αυτή, κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και πιθανά σηματοδοτεί το πέρασμα από τις συνεχείς φραστικές απειλές κατά της εξωτερικής πολιτικής της Συρίας και σε τρομοκρατικές πολεμικές ενέργειες εναντίον της».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης καλεί το Συμβούλιο να απαντήσει αν καταδικάζει «τη βάρβαρη αυτή επιδρομή, η οποία έπληξε την εδαφική κυριαρχία μιας ανεξάρτητης χώρας, μέλους του ΟΗΕ, και οδήγησε στη δολοφονία οκτώ αθώων ανθρώπων».

Συνέχεια των αντιδράσεων για πυραύλους στο Καλίνινγκραντ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «έντονη ανησυχία» της για τα ρωσικά σχέδια ανάπτυξης πυραύλων «Iskander» στο Καλίνινγκραντ εξέφρασε χτες η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δε συμβάλλουν στην εγκαθίδρυση κλίματος εμπιστοσύνης και βελτίωσης της ασφάλειας στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ επέκρινε δριμύτατα την ανακοίνωση για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων πυραύλων σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ήταν «ένα κακό σημάδι, μια κακή στιγμή» και πως η Ρωσία «δε θα έπρεπε να είναι υπεύθυνη για νέες παρεξηγήσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ» μετέδωσε χτες ότι η Ρωσία θα μελετήσει τις προτάσεις της Ουάσιγκτον για μια νέα Συνθήκη Περιορισμού των Στρατηγικών Οπλων (START) και το ζήτημα της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας και στη συνέχεια θα οριστεί ημερομηνία για μια ρωσο-αμερικανική συνάντηση. Πάντως, η παλιά συνθήκη START του 1991, η οποία καθορίζει τα όρια των πυρηνικών εξοπλισμών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, λήγει το Δεκέμβρη του 2008. Πάντως, σημειώνεται πως δημοσκόπηση της «CVVM», που δημοσίευσε το «CTK», δείχνει πως το 71% των Τσέχων πολιτών αντιδρούν στην εγκατάσταση της «ασπίδας» και απαιτούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ