ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την αστυνομική βία σε βάρος μεταναστών

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή το θάνατο μετανάστη κοντά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών

Την άγρια αστυνομική επίθεση που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα σε βάρος προσφύγων που περίμεναν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό άλλων τριών, ως συνέχεια μιας σειράς αυξανόμενων κρουσμάτων βάρβαρης αστυνομικής βίας, ξυλοδαρμού, ακόμη και βασανισμού μεταναστών και προσφύγων από αστυνομικές δυνάμεις, πρακτική που συνδυάζεται με τα σχέδια βίαιης απομάκρυνσής τους από το κέντρο της πόλης, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για μία απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η οποία οφείλεται στη γενικότερη αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η άγρια αστυνομική επίθεση, στην Αθήνα, εναντίον εκατοντάδων αλλοδαπών, που διανυκτέρευαν σε άθλιες συνθήκες, έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλλοδαπών, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση πολιτικού ασύλου, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 29χρονου Πακιστανού και τον τραυματισμό άλλων τριών μεταναστών».

Οπως τονίζεται στην παρέμβαση, «η επίθεση αυτή αποτελεί συνέχεια ανάλογων κρουσμάτων απρόκλητης αστυνομικής βίας, βασανισμού, ξυλοδαρμού και δημόσιου εξευτελισμού μεταναστών και προσφύγων σε δρόμους και αστυνομικά τμήματα, που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα. H κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων». Καταλήγοντας, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να απαντήσει αν καταδικάζει «τέτοια βάρβαρα περιστατικά και πρακτικές, που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως ανθρώπους χωρίς δικαιώματα».

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών κάθε Σαββατοκύριακο είναι μια πτυχή της εγκληματικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από το Σάββατο το μεσημέρι, χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες συγκεντρώνονται εκεί. Από αυτούς, την Κυριακή το πρωί θα γίνουν δεκτοί, για να κάνουν αίτηση για άσυλο, μόλις 400, αφού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορούν να εξετάζονται μόνο 80 αιτήσεις τη μέρα, δηλαδή 400 τη βδομάδα. Οι απαντήσεις για χορήγηση ασύλου θα είναι αρνητικές, κι αυτό οι μετανάστες το γνωρίζουν (σ.σ. μέχρι τον Ιούνη του 2008, το «προσφυγικό καθεστώς» αναγνωρίστηκε σε μόλις 61 άτομα, ποσοστό 2,11%. Αντίστοιχα, το 2007 το «προσφυγικό καθεστώς» δόθηκε σε 140. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ξεπέρασαν τις 20.000!).

Ομως, μέχρι να βγουν οι αρνητικές απαντήσεις, τους χορηγείται η ροζ κάρτα, δηλαδή κάποιοι μήνες νόμιμης παραμονής. Μπορούν πιο εύκολα να εργαστούν, να κυκλοφορούν χωρίς να φοβούνται, γίνεται κάπως πιο ανθρώπινη η ζωή τους. Ουσιαστικά, είναι ζήτημα επιβίωσης γι' αυτούς.

Αυτοί οι χιλιάδες απελπισμένοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, που περνούν πολλά Σαββατοκύριακα έξω από τη Διεύθυνση, συνωστίζονται όλη τη νύχτα καθισμένοι κάτω, περιμένοντας στην ουρά. Ολοι προσπαθούν να φτάσουν όσο πιο μπροστά γίνεται, με κίνδυνο να ποδοπατηθούν. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικοί τους κυνηγούν και τους χτυπούν, για να διασφαλίσουν την ...τάξη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο νεαρός Πακιστανός εργάτης έχασε τη ζωή του.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ: Δύο εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σημειώθηκαν χτες τη νύχτα στο Νέο Ψυχικό και στο Βύρωνα. Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο του προξενείου της Λιβύης, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Aντερσεν 18, στο Νέο Ψυχικό. Στις 4.10 τα ξημερώματα εξερράγη δεύτερος αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός έξω από έκθεση αυτοκινήτων στην οδό Δελμούζου 1 στο Βύρωνα.

ΤΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ αμαξοστοιχιών στη γραμμή Ζευγολατιό - Καλαμάτα, όπου είχε διακοπεί - λόγω έργων - η κυκλοφορία, ανακοίνωσε η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ». Ετσι, από μεθαύριο Δευτέρα έως και τις 19 Δεκέμβρη 2008, στη γραμμή Ζευγολατιό - Καλαμάτα δρομολογούνται οι αμαξοστοιχίες 7308, με αναχώρηση από το Ζευγολατιό στις 7.17 π.μ. και 7309, με αναχώρηση από την Καλαμάτα στις 10.12 μ.μ. Επίσης, από μεθαύριο Δευτέρα δρομολογούνται και οι αμαξοστοιχίες 8495 και 8497 (Καλαμάτα - Αρι - Καλαμάτα), με αναχώρηση από Καλαμάτα στις 12.34 μ.μ. και στις 2.03 μ.μ. αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Αύξηση δημοτικών φόρων

Δυναμική διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την αντιλαϊκή και άδικη απόφαση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας (ΝΔ), να αυξήσει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού καθώς και των τελών κοινοχρήστων χώρων και διαφημίσεων κατά 4,7%, καταγγέλλει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, το οποίο την ημέρα της ψήφισης (προχτές Πέμπτη) προχώρησε σε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στόχο να την αποτρέψει.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή συνεπικουρούμενη ουσιαστικά από την αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) κατάφερε να περάσει την αύξηση των τελών και μάλιστα ασυζητητί, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο είχε διακοπεί από την παρουσία δεκάδων μελών του ΠΑΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τις προηγούμενες μέρες έκαναν λόγο για προσωρινό πάγωμα των δημοτικών τελών και παρά το γεγονός ότι καταψήφισαν την πρόταση, με τη στάση τους «νομιμοποίησαν» το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε διακοπεί και ακολούθησε η ψήφιση της απαράδεκτης απόφασης.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ «ενόχλησε η διαμαρτυρία που οργανώσαμε γιατί εξέφρασε το κοινό αίσθημα αγανάκτησης και οργής των αδύνατων κοινωνικά στρωμάτων της πόλης για τη ληστεία του εισοδήματός τους μέσω της πρόσθετης φορολογίας. Κοινός εχθρός αποδείχτηκε γι' άλλη μια φορά ο εχθρός λαός και για την παράταξη του κ. Νίκα (ΝΔ) αλλά και για τις παρατάξεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πιστές στη στήριξη της ανταποδοτικότητας και της δημοτικής φορολογίας δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους για την κινητοποίηση των εργαζομένων και των επαγγελματιών ενάντια στην αύξηση των τελών».

ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κίνδυνος καθίζησης αν δεν παρθούν μέτρα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

Κίνδυνος για υποχώρηση του παραλιακού τμήματος, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, διαπιστώνεται στην παραλία της Χαλκίδας και ιδιαίτερα στο σημείο της προβλήτας Αγίου Νικολάου μέχρι τη γέφυρα του Ευρίπου, από μελέτη που παραδόθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, υπάρχει φθορά του τοίχου αντιστήριξης και διάβρωση από τη θάλασσα των πετρωμάτων του, που έχει κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1930.

Το πρόβλημα είναι γνωστό από το 1984, όμως, από τότε - 24 χρόνια μετά - παρέμενε μόνο ως πρόβλημα που συζητούνταν. Η εκάστοτε Λιμενική Επιτροπή και Δημοτική Αρχή (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) το ξεπέρναγαν, αφήνοντάς το να χρονίζει και να οξύνεται. Ωσπου το έδαφος, τα τελευταία χρόνια, σε αρκετά σημεία του τμήματος, άρχισε να βυθίζεται, εντείνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής.

Από τις ειδικές έρευνες που έγιναν, προκειμένου να συνταχτεί η μελέτη προέκυψε ότι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές - φθορές ο «κρηπιδότοιχος», ενώ μεγάλο μέρος λίθων που είχαν τοποθετηθεί, έχουν εξαφανιστεί. Αποτέλεσμα είναι το θαλασσινό νερό να διευρύνει τις σπηλαιώσεις και να επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση. Η λύση που προκρίθηκε - απ' τις τρεις που προτείνει η μελέτη - είναι η κατασκευή «πετάσματος» με εισπιεζόμενο σκυρόδεμα. Ειδικότερα, προτείνεται επέμβαση πίσω από το υπάρχον λιθόκτιστο έργο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η παραπέρα κατάρρευση των λίθων του μετώπου.

Συνέδριο της ΟΓΕ

Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες

Στις 14, 15 και 16 Νοέμβρη στο Πολεμικό Μουσείο θα διεξαχθεί το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας με κεντρικό σύνθημα: «Γυναίκα, ο Ιμπεριαλισμός Στοχεύει τη Ζωή, Κάνε τη Δύναμή σου Ανατροπή». Εναρξη: Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008, στις 6 μ.μ.

Επίσης, η ΟΓΕ φιλοξενεί την Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) στην Αθήνα, 11 - 13 Νοέμβρη 2008. Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα: «ΠΔΟΓ και Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Αλληλεγγύη» την Τρίτη, 11 Νοέμβρη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας), 10.00 - 13.00 μ.μ.

Εκδήλωση για τον Π. Κοσιώνη

Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «Πάτρα - Μπροστά» διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον επικεφαλής του αγωνιστικού συνδυασμού Παναγιώτη Κοσιώνη, λαμπρό επιστήμονα και αγωνιστή κομμουνιστή που υπηρέτησε τα πανανθρώπινα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης και ως γιατρός και ως πολιτικός.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο των ΑΤΕΙ (απέναντι από το Κέντρο Κούκου). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Ομιλία εκπροσώπου της ΔΑΣ Πάτρα - Μπροστά. Προβολή DVD με περιεχόμενο τη ζωή και τη δράση του Π. Κοσιώνη. Τραγούδια Ελλήνων συνθετών από τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΦΥΛΑΚΕΣ
Ξεκίνησε απεργία πείνας

Ξεκίνησε χτες, παράλληλα με την αποχή συσσιτίου, απεργία πείνας φυλακισμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της «Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων», στις φυλακές Αλικαρνασσού συμμετέχουν 52 άτομα, Κομοτηνής 231, Λάρισας 230, Χανίων 33, και Χίου 53 άτομα. Σε ό,τι αφορά τις υπογραφές των κρατουμένων που έχουν συγκεντρωθεί για τα συνολικά 16 αιτήματά τους, ο αριθμός αγγίζει πανελλαδικά τις 4.600.

Τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, εξέφρασε χτες, με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Η Επιτροπή μάλιστα ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των κρατουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ