Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την αστυνομική βία σε βάρος μεταναστών

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή το θάνατο μετανάστη κοντά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών

Την άγρια αστυνομική επίθεση που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα σε βάρος προσφύγων που περίμεναν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό άλλων τριών, ως συνέχεια μιας σειράς αυξανόμενων κρουσμάτων βάρβαρης αστυνομικής βίας, ξυλοδαρμού, ακόμη και βασανισμού μεταναστών και προσφύγων από αστυνομικές δυνάμεις, πρακτική που συνδυάζεται με τα σχέδια βίαιης απομάκρυνσής τους από το κέντρο της πόλης, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για μία απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η οποία οφείλεται στη γενικότερη αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η άγρια αστυνομική επίθεση, στην Αθήνα, εναντίον εκατοντάδων αλλοδαπών, που διανυκτέρευαν σε άθλιες συνθήκες, έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλλοδαπών, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση πολιτικού ασύλου, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 29χρονου Πακιστανού και τον τραυματισμό άλλων τριών μεταναστών».

Οπως τονίζεται στην παρέμβαση, «η επίθεση αυτή αποτελεί συνέχεια ανάλογων κρουσμάτων απρόκλητης αστυνομικής βίας, βασανισμού, ξυλοδαρμού και δημόσιου εξευτελισμού μεταναστών και προσφύγων σε δρόμους και αστυνομικά τμήματα, που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα. H κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων». Καταλήγοντας, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να απαντήσει αν καταδικάζει «τέτοια βάρβαρα περιστατικά και πρακτικές, που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως ανθρώπους χωρίς δικαιώματα».

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών κάθε Σαββατοκύριακο είναι μια πτυχή της εγκληματικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από το Σάββατο το μεσημέρι, χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες συγκεντρώνονται εκεί. Από αυτούς, την Κυριακή το πρωί θα γίνουν δεκτοί, για να κάνουν αίτηση για άσυλο, μόλις 400, αφού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορούν να εξετάζονται μόνο 80 αιτήσεις τη μέρα, δηλαδή 400 τη βδομάδα. Οι απαντήσεις για χορήγηση ασύλου θα είναι αρνητικές, κι αυτό οι μετανάστες το γνωρίζουν (σ.σ. μέχρι τον Ιούνη του 2008, το «προσφυγικό καθεστώς» αναγνωρίστηκε σε μόλις 61 άτομα, ποσοστό 2,11%. Αντίστοιχα, το 2007 το «προσφυγικό καθεστώς» δόθηκε σε 140. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ξεπέρασαν τις 20.000!).

Ομως, μέχρι να βγουν οι αρνητικές απαντήσεις, τους χορηγείται η ροζ κάρτα, δηλαδή κάποιοι μήνες νόμιμης παραμονής. Μπορούν πιο εύκολα να εργαστούν, να κυκλοφορούν χωρίς να φοβούνται, γίνεται κάπως πιο ανθρώπινη η ζωή τους. Ουσιαστικά, είναι ζήτημα επιβίωσης γι' αυτούς.

Αυτοί οι χιλιάδες απελπισμένοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, που περνούν πολλά Σαββατοκύριακα έξω από τη Διεύθυνση, συνωστίζονται όλη τη νύχτα καθισμένοι κάτω, περιμένοντας στην ουρά. Ολοι προσπαθούν να φτάσουν όσο πιο μπροστά γίνεται, με κίνδυνο να ποδοπατηθούν. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικοί τους κυνηγούν και τους χτυπούν, για να διασφαλίσουν την ...τάξη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο νεαρός Πακιστανός εργάτης έχασε τη ζωή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ