ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Περιγραφή του προβλήματος μακριά από τις πραγματικές αιτίες

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες δικηγόροι και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Εξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής περιμένοντας ένα ραντεβού για τη ροζ κάρτα...
Εξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής περιμένοντας ένα ραντεβού για τη ροζ κάρτα...
Σε μια περιγραφή του προβλήματος της χορήγησης ασύλου χωρίς να αναδεικνύονται οι πολιτικές ευθύνες και με βασικό αίτημα να εφαρμοστεί η Συνθήκη της Γενεύης (σ.σ. προβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων) χωρίς όμως ταυτόχρονα να αποκαλύπτονται οι αιτίες που αυτή δεν εφαρμόζεται, περιορίστηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών μαζί με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν ο θάνατος του νεαρού Πακιστανού έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και ο τραυματισμός άλλων τη νύχτα 25 προς 26 Οκτώβρη.

Η συζήτηση αφορούσε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, στην οποία όπως υπογραμμίστηκε, πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση όλοι οι πρόσφυγες. Ωστόσο, δεν ειπώθηκε για ποιο λόγο δεν την έχουν. Μάλιστα, ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απέδωσε τη στέρηση αυτού του δικαιώματος σε «αντικειμενικούς λόγους ή κακή οργάνωση». Αντίστοιχα, ο Μίλτος Παύλου, από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφεύγοντας να δώσει πολιτική εξήγηση για την αντιμεταναστευτική πολιτική που ασκείται, σημείωσε πως «η ελληνική διοίκηση δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί, δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται»!

Επιπλέον, όπως είπε η Ευθαλία Παππά, εκ μέρους του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων, ότι «ευφάνταστες και αυθαίρετες πρακτικές έχουν εκθέσει τη χώρα μας στην Ευρώπη». Ομως, είναι γνωστό ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι εναρμονισμένη με της ΕΕ, βασίζεται σε Κοινοτικές Οδηγίες βαθιά αντεργατικές. Χαρακτηριστικά, η Ηλέκτρα Φλωροπούλου αναφέρθηκε στη Συνθήκη του Δουβλίνου 2 και τη Νορβηγία που αρνήθηκε να επιστρέψει πρόσφυγες στην Ελλάδα, ως μη ασφαλή χώρα. Δε στάθηκε όμως καθόλου στο γεγονός, ότι πρόκειται για μια αντιδραστική συνθήκη, που, μεταξύ άλλων, στερεί από τους πρόσφυγες την επιλογή κράτους - μέλους της ΕΕ και ουσιαστικά θεσμοθετεί το ρόλο της Ελλάδας και άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, ως «συνοριοφύλακες» της ΕΕ.

Επίσης, καταγγέλθηκε πολλές φορές ο συνωστισμός έξω από τη Διεύθυνση, χωρίς όμως να καταγγελθεί, ότι σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ, μόνο 80 αιτήσεις για άσυλο μπορούν να εξετάζονται καθημερινά, δηλαδή, 400 την εβδομάδα. Σε ερώτηση σχετικά με το κύκλωμα δικηγόρων που δρουν έξω από τη Διεύθυνση και με πληροφορίες που θέλουν να έχει συναφθεί συμφωνία μεταξύ της Αστυνομίας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το μοίρασμα με το αζημίωτο των πολυπόθητων ραντεβού για τη ροζ κάρτα, η Ομάδα Δικηγόρων δήλωσε άγνοια.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Παρανομούν οι τράπεζες με το τέλος κτηματοσήμου

«Οι τράπεζες δε δικαιούνται να μετακυλίουν μονομερώς και εκ των υστέρων στο δανειολήπτη καταναλωτή έξοδα που γίνονται αποκλειστικά και μόνο προς δική τους εξασφάλιση». Αυτό τονίζει σε γνωμοδότησή του ο Συνήγορος του Καταναλωτή μετά από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες χρεώνουν ή εισπράττουν κατευθείαν από τον λογαριασμό του πελάτη τους έξοδα και τέλη καταχώρισης εμπράγματων δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο ύψους 105 ευρώ (ήτοι 35 ευρώ για το τέλος εγγραφής συν 70 ευρώ για «έξοδα»)! Ο Συνήγορος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης οι δανειολήπτες έχουν ήδη καταβάλει τα σχετικά έξοδα δανείου. Συνεπώς - υπογραμμίζει ο Συνήγορος - οι τράπεζες δε δικαιούνται να επιβάλλουν τέτοια χρέωση, η οποία σε κάθε περίπτωση ισοδυναμεί με εξασφάλιση εμπράγματων δικαιωμάτων των ίδιων των τραπεζών για χορηγηθέντα στεγαστικά και άλλα δάνεια προς τους δανειολήπτες.

Σημειώνει, ακόμη, ότι παρόμοιες πρακτικές με επιβολή εφάπαξ επιβαρύνσεων κατά των δανειοληπτών - όπως «έξοδα χρηματοδότησης», «προμήθεια φακέλου» κλπ., με μονομερείς εκ μέρους των τραπεζών τροποποιήσεις των γενικών όρων συναλλαγών - έχουν κριθεί δικαστικά παράνομες και καταχρηστικές. «Η επιχειρούμενη εκ μέρους των τραπεζών είσπραξη των ως άνω μη οφειλόμενων ποσών εκ μέρους των δανειοληπτών είναι παράνομη και καταχρηστική», καταλήγει.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή καλεί την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να παρέμβει σε κάθε μια τράπεζα, ώστε να σταματήσουν αυτές τις χρεώσεις και να επιστρέψουν στους καταναλωτές ποσά που έχουν εισπράξει για την εγγραφή των δικαιωμάτων της τράπεζας στο Κτηματολόγιο. Ακόμη, συνιστά στους καταναλωτές να μην καταβάλουν στις τράπεζες αυτά τα τέλη και να διεκδικήσουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που εισπράχθηκαν γι' αυτόν το λόγο.

Συνεχίζεται η απεργία πείνας των κρατουμένων

Συνεχίζεται η κινητοποίηση των φυλακισμένων με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, 8.000 κρατούμενοι απέχουν από το συσσίτιο, ενώ πάρα πολλοί προχώρησαν σε απεργία πείνας.

Στο μεταξύ, το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ) - υπό τον αντίκτυπο της πανελλαδικής κινητοποίησης των φυλακισμένων - συνέρχεται σήμερα σε δεύτερη ειδική συνεδρίαση, όπου θα συμμετάσχουν και οι πρόεδροι των αρμόδιων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός.

Τη συμπαράστασή τους προς τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, εξέφρασε χτες με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία αναφέρει ότι η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές δεν περιποιεί τιμή στην ελληνική πολιτεία και στην πραγματικότητα οι φυλακές αποτελούν σχολείο εγκλήματος και χωματερές ανθρώπων και ψυχών.

«Εφυγε» ο Τάκης Περώνης

«Εφυγε» προχτές Κυριακή από τη ζωή ο Τάκης Περώνης, χρόνια συνδικαλιστής και πρόεδρος του σωματείου ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ο Τ. Περώνης «πρωτοστάτησε στην ενοποίηση των οικοδομικών σωματείων και στη δημιουργία της "Ενωσης Οικοδόμων" που ήταν και ο πρώτος πρόεδρός της», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου (ΕΚΑ). Τιμώντας τη μνήμη του Τ. Περώνη, που ήταν μέλος του ΚΚΕ, «το ΕΚΑ αντί για στεφάνι θα δώσει συμβολικό ποσό στη Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, όπως ήταν η επιθυμία του», σημειώνεται.

Αύριο η εκδήλωση για τον Παναγιώτη Κοσιώνη

Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «Πάτρα - Μπροστά» διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον επικεφαλής του αγωνιστικού συνδυασμού Παναγιώτη Κοσιώνη, λαμπρό επιστήμονα και αγωνιστή κομμουνιστή που υπηρέτησε τα πανανθρώπινα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης και ως γιατρός και ως πολιτικός.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 12 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο των ΑΤΕΙ (απέναντι από το Κέντρο Κούκου). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Ομιλία εκπροσώπου της ΔΑΣ Πάτρα - Μπροστά. Προβολή DVD με περιεχόμενο τη ζωή και τη δράση του Π. Κοσιώνη. Τραγούδια Ελλήνων συνθετών από τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συμβολικός αποκλεισμός γραμμής του ΟΣΕ

Σε συμβολικό αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στο Μενίδι προχώρησαν χτες το πρωί κάτοικοι της περιοχής, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων. Ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής κράτησε περίπου μια ώρα και στη συνέχεια οι κάτοικοι του Μενιδίου αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι θα επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά τους. Η κυκλοφορία των συρμών του ΟΣΕ αποκαταστάθηκε λίγο πριν από τις 9.30 π.μ.

«Αυλαία» σήμερα με το διεθνές σεμινάριο

Ενόψει του 10ου Συνεδρίου της ΟΓΕ που ξεκινά την Παρασκευή

Η ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών και του συντονισμένου αγώνα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς σεμιναρίου, που ξεκινά σήμερα, στις 10 π.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα: «ΠΔΟΓ και Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Αλληλεγγύη».

Το σεμινάριο, όπου, εκτός από την Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ), θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), πραγματοποιείται στην Αθήνα με αφορμή το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που ξεκινά στις 14 και ολοκληρώνεται στις 16 του μήνα.

Η μεταφορά διεθνούς πείρας από την ανάπτυξη της πάλης των γυναικών και συνολικά των λαών σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και ο συντονισμός της πάλης θα απασχολήσει άλλωστε και την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΔΟΓ, που αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει στην Αθήνα.

ΚΗΔΕΙΑ

Σήμερα, Τρίτη 11 Νοέμβρη, γίνεται η κηδεία του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΑΛΑ, ώρα 3.30 μ.μ., από το Νεκροταφείο Περιστερίου.

Εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά τους στο σ. Κώστα Μπουζάλα και την οικογένειά του για το θάνατο του πατέρα του Βασίλη Μπουζάλα, αταλάντευτου αγωνιστή του ΚΚΕ, προσφέρουμε 50 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Τομεακή Οργάνωση ΦΜΣ της ΚΝΕ και ΚΟΒ ΦΜΣ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ