Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Παρανομούν οι τράπεζες με το τέλος κτηματοσήμου

«Οι τράπεζες δε δικαιούνται να μετακυλίουν μονομερώς και εκ των υστέρων στο δανειολήπτη καταναλωτή έξοδα που γίνονται αποκλειστικά και μόνο προς δική τους εξασφάλιση». Αυτό τονίζει σε γνωμοδότησή του ο Συνήγορος του Καταναλωτή μετά από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες χρεώνουν ή εισπράττουν κατευθείαν από τον λογαριασμό του πελάτη τους έξοδα και τέλη καταχώρισης εμπράγματων δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο ύψους 105 ευρώ (ήτοι 35 ευρώ για το τέλος εγγραφής συν 70 ευρώ για «έξοδα»)! Ο Συνήγορος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης οι δανειολήπτες έχουν ήδη καταβάλει τα σχετικά έξοδα δανείου. Συνεπώς - υπογραμμίζει ο Συνήγορος - οι τράπεζες δε δικαιούνται να επιβάλλουν τέτοια χρέωση, η οποία σε κάθε περίπτωση ισοδυναμεί με εξασφάλιση εμπράγματων δικαιωμάτων των ίδιων των τραπεζών για χορηγηθέντα στεγαστικά και άλλα δάνεια προς τους δανειολήπτες.

Σημειώνει, ακόμη, ότι παρόμοιες πρακτικές με επιβολή εφάπαξ επιβαρύνσεων κατά των δανειοληπτών - όπως «έξοδα χρηματοδότησης», «προμήθεια φακέλου» κλπ., με μονομερείς εκ μέρους των τραπεζών τροποποιήσεις των γενικών όρων συναλλαγών - έχουν κριθεί δικαστικά παράνομες και καταχρηστικές. «Η επιχειρούμενη εκ μέρους των τραπεζών είσπραξη των ως άνω μη οφειλόμενων ποσών εκ μέρους των δανειοληπτών είναι παράνομη και καταχρηστική», καταλήγει.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή καλεί την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να παρέμβει σε κάθε μια τράπεζα, ώστε να σταματήσουν αυτές τις χρεώσεις και να επιστρέψουν στους καταναλωτές ποσά που έχουν εισπράξει για την εγγραφή των δικαιωμάτων της τράπεζας στο Κτηματολόγιο. Ακόμη, συνιστά στους καταναλωτές να μην καταβάλουν στις τράπεζες αυτά τα τέλη και να διεκδικήσουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που εισπράχθηκαν γι' αυτόν το λόγο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράνομα και καταχρηστικά τα «έξοδα καθυστέρησης»(2011-06-28 00:00:00.0)
Στο έλεος των τραπεζών οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών(2010-04-21 00:00:00.0)
Τα «καλά και συμφέροντα» των τραπεζών(2007-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ