Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ευκαιρίες

«Εάν υπάρχει ακόμα κάποιος εκεί έξω που έχει αμφιβολίες αν η Αμερική είναι ο τόπος όπου όλα μπορεί να συμβούν, που αναρωτιέται αν το όνειρο των πατέρων μας είναι ακόμα ζωντανό στις μέρες μας, που εξακολουθεί να αμφισβητεί τη δύναμη της δημοκρατίας μας, απόψε του δίνουμε την απάντηση». Ακούγονται παιδιά που δε γεννήθηκαν ποτέ, που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν. Δε γνώρισαν τον κόσμο, δε χάρηκαν τον κόσμο. Αυτοί που κινούν τα νήματα του «τόπου όπου όλα μπορούν να συμβούν» αποφάσισαν: Δε θα ζήσετε, η κυριαρχία μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Σας εκτελούμε.

«Είναι η απάντηση που δίνουν νέοι και γέροι, πλούσιοι και φτωχοί(...) μαύροι, λευκοί». Ακούγονται νέοι και γέροι, μαύροι και λευκοί, όλοι τους φτωχοί. Δεν είδαν τίποτα ν' αλλάζει. Περιμένουν, ακόμα, στην ουρά των συσσιτίων, των συσσιτίων των ελπίδων και των διαψεύσεων. Περιμένουν, ακόμα, να πάρουν πίσω το σπίτι τους. Το δάνειο, όμως, δεν αποπληρώθηκε και η τράπεζα έδωσε τη δική της «απάντηση»: Ενα δάνειο ακόμα για να ξεπληρώσεις το προηγούμενο. Σου δανείζω μια θηλιά ακόμα, για να τη δέσεις με την προηγούμενη. Μπορείς να τις κάνεις διπλό κόμπο στο λαιμό.

«Ποτέ δε θα ξεχάσω σε ποιoν πραγματικά ανήκει αυτή η νίκη. Ανήκει σε σας». Εδώ ακούγονται νέοι και γέροι, μαύροι και λευκοί, όλοι τους πλούσιοι. Το ξέρουν ότι η νίκη τούς ανήκει. Χαμογελούν με ικανοποίηση και αφήνουν τους πολλούς να χαίρονται, για λίγο. Το εμπόριο των προσδοκιών πέτυχε. Ξόδεψαν τεράστια ποσά γι' αυτήν την επιχείρηση και οι πελάτες δεν πλήρωσαν τίποτα. Ακόμα και οι προσδοκίες έχουν την τιμή τους. Αν είναι δυνατόν, ελεύθερη αγορά έχουμε! Θα πληρώσουν.

«Σε εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο - Θα σας νικήσουμε. Σε όσους επιθυμούν την ειρήνη και την ασφάλεια - Θα σας υποστηρίξουμε». Ακούγονται ουρλιαχτά. Τρόμος στο Ιράκ, τρόμος στο Αφγανιστάν, τρόμος στη Γιουγκοσλαβία, τρόμος στην Παλαιστίνη, τρόμος σε όλο τον κόσμο. Ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος; Τα «έξυπνα» όπλα είναι έτοιμα, ξέρουν. Τόσο έξυπνα, που αλλάζουν το νόημα στις λέξεις. Ειρήνη και ασφάλεια, πια, σημαίνει σιωπή και υποταγή.

«Σήμερα αποδείξαμε για μια ακόμη φορά ότι η πραγματική ισχύς του έθνους μας δεν έρχεται από την ισχύ των όπλων μας ή την ευημερία μας, αλλά από την ανθεκτική δύναμη των ιδανικών μας: τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ευκαιρία και την άσβεστη ελπίδα». Τα «όπλα» πυροβολούν, ματωμένα κορμιά, ματωμένοι τόποι. Οι άστεγοι στις πολιτείες της Αμερικής κρυώνουν, πεινούν και «ευημερούν». Η «ανθεκτική δύναμη των ιδανικών» κοστολογείται στο χρηματιστήριο. Πούλα - πούλα! Αυτή την περίοδο αγοράζουμε μετοχές «δημοκρατίας» και «ελευθερίας», αύριο θα δούμε.

Πιο πέρα δεκάδες άνθρωποι χτυπιούνται με μανία για την ίδια «ευκαιρία». Η μάχη είναι σκληρή και οι πληγές αμέτρητες. Προσπαθούν να εξοντώσουν ο ένας τον άλλον. Η ώρα περνάει και εμφανίζεται ένας που δε μοιάζει με το πλήθος. Αγοράζει την ευκαιρία και φεύγει ατσαλάκωτος, όπως ήρθε. Ετσι είναι στους τόπους «όπου όλα μπορούν να συμβούν», βαφτίζουν τα δικαιώματα ευκαιρίες και τα αγοράζουν οι ατσαλάκωτοι. Υστερα, έρχονται οι εκπρόσωποί τους και μας τα νοικιάζουν. Εάν έχεις χρήματα νοικιάζεις, εάν όχι, δεν τους αφορά...

ΥΓ: Τα αποσπάσματα είναι από την ομιλία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ένταση δεν έχει εκτονωθεί(2017-12-07 00:00:00.0)
Ανοιχτή επιστολή προς τους Θεσσαλούς(2010-11-06 00:00:00.0)
Ενα χαμογελαστό απόγευμα ή μια «απλή προσαγωγή»(2002-08-11 00:00:00.0)
Το τρύπιο παντελόνι(2001-12-18 00:00:00.0)
Ερευνώντας τα άκρα(2000-12-24 00:00:00.0)
Τα "τατουάζ" της φωτιάς(1997-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ