Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο έλεος των τραπεζών οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών

Στο έλεος των τραπεζών αφήνει ο Αρειος Πάγος τους κατόχους πιστωτικών καρτών, καθώς επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να αυξάνουν κατά το δοκούν και να επιβάλλουν ληστρικά επιτόκια, ακόμη και καθ' υπέρβαση των αυξήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη εφετειακή απόφαση με την οποία είχαν κριθεί καταχρηστικοί ορισμένοι όροι που επιβάρυναν υπέρμετρα τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου - κατά τη συνήθη τακτική του να αντιμετωπίζει ευνοϊκά τα πιστωτικά ιδρύματα - αφήνει ανυπεράσπιστους τους κατόχους πιστωτικών καρτών και γενικότερα τους δανειολήπτες, αφού με την υπ' αριθμό 652/2020 απόφασή του δέχτηκε νόμιμη την πολλαπλάσια αύξηση του επιτοκίου, ακόμη και πάνω από 200%. Για την απόφασή της η ...τυφλή Δικαιοσύνη επικαλείται το επιχείρημα πως τα επιτόκια διαμορφώνονται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση! Βέβαια, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα επιτόκια είναι κατώτερα από τα ελληνικά.

Παράλληλα, ο Αρειος Πάγος νομιμοποιεί την πρακτική των τραπεζών να επιβαρύνουν τον κάτοχο πιστωτικής κάρτας με τόκους που υπολογίζονται αναδρομικά από την ημέρα της συναλλαγής αλλά και την αύξηση του επιτοκίου στο διπλάσιο με κάθε αύξηση του Euribor, στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν εξοφλεί αμέσως τις συναλλαγές του.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε καταχρηστικούς πέντε από τους Γενικούς Ορους Συναλλαγών (επιβολή εξόδων για τις αναλήψεις, επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης στους λογαριασμούς στις τράπεζες κλπ.) που δεν προκαλούν ιδιαίτερη ζημιά στις τράπεζες. Αίτηση αναίρεσης της προηγούμενης εφετειακής απόφασης 3499/08 για διαφορετικούς λόγους έκαναν η Εθνική Τράπεζα και η ΕΚΠΟΙΖΩ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ