ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
Οι αστοί ξέρουν ποιος είναι ο αντίπαλος

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Να γελάς, ή να κλαις; `Η, μήπως - καλύτερα - να οργανώσεις την οργή σου;

Θα μας πείσουν ότι πράγματι έχουν έρθει τα πάνω κάτω; Οι τραπεζίτες υπέρ των φτωχών. Αδολος συμπαραστάτης ο Παπανδρέου και αθώα του γκαιμπελισμού η ΝΔ.

Τότε, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Την απάντηση δε θα τη δώσουν οι φυλακισμένοι έτσι που έραψαν το στόμα τους. Οπως δεν την έδωσε κανένας Γκάντι.

Ας είναι καλά οι μεγαλέμποροι, που μιλάνε για όλους μας. Τι ζητάνε; Να γίνουν λάστιχο οι εργάτες, να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Εδώ και τώρα, λένε, είναι η χρυσή ευκαιρία να γίνουν ορισμένα πράγματα που σε άλλη περίοδο δεν περνάνε εύκολα. Κι όλο αυτό το πουλάνε ως εκδούλευση στην εργατική τάξη, γιατί έτσι λέει θα έχουν δουλειά περισσότεροι. Δηλαδή, εκεί που η μέγιστη ανάγκη κάνει τον άνεργο να δέχεται ακόμα και μια ώρα δουλειάς, τώρα ζητάνε - οι μεγαλέμποροι - όλοι οι εργάτες να κάνουν το ίδιο. Δεν τους είπε κανείς ότι ο Παναγόπουλος, με τον οποίο συνομιλούν, εκπροσωπεί την εργατική αριστοκρατία άντε και το αφεντικό του...

Πάμε γι' άλλα: Πώς λέμε τα λέω στη νύφη να ακούει η πεθερά; Ετσι συμβαίνει με τη ΝΔ. Τα λέει στον Τατούλη για να τ' ακούσουν άλλοι, σίγουρα όχι μόνο οι βουλευτές της... Τα 'χει αυτά η αστική διακυβέρνηση. Αντε να ισορροπήσεις ανάμεσα σε επιχειρηματίες και όχι μόνο για αγωγούς, οπλικά συστήματα, σύνορα που αλλάζουν, δημόσια έργα, ιδιωτικά πανεπιστήμια και ακόμα πιο ιδιωτικά νοσοκομεία.

Να το πάμε αλλιώς; Οσο το δούλεμα πάει σύννεφο, τόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για την αστική τάξη. Και τότε περισσεύουν και οι «μαρξιστές». Που μπορούν και περιγράφουν ως και πώς θα γίνει η επανάσταση, αρκεί να μη γίνει από τους εργάτες, αρκεί να μη γίνει από τους εργάτες οργανωμένους στο κόμμα τους. Γράφονται καταπληκτικά κείμενα αυτές τις μέρες. Με ένα διά ταύτα: μακριά απ' τους κομμουνιστές. Για τον καπιταλισμό ξεκινάνε να γράψουνε, τις αλητείες των αστών περιγράφουν, μακριά απ' τους κομμουνιστές καταλήγουν. Αβυσσος η ψυχή τους; Μπα, στοχοπροσηλωμένη. Ειδικά όταν οι νομοτέλειες δεν αφορούν μόνο στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική.

Το κρίσιμο - για ενός τύπου στοχοπροσηλωμένη προπαγάνδα - είναι να πείθει τους κάτω ότι δεν έχουν ελπίδα. Πως ο οργανωτής της αγανάκτησής τους είναι ηλίθιος ή ανορθολογικός. Ομως, ο κόσμος προχωράει μπροστά, ναι, με επιστημονική ανάλυση, αλλά και με εκείνους τους πρωτοπόρους εργάτες που - αρχικά συναισθηματικά, σίγουρα επιστήμονες στη συνέχεια - δεν κάνουν βήμα πίσω, δεν πουλάνε και σίγουρα δεν περιμένουν καμιά «πρωτοπορία» εκτός Κόμματος να δώσει λύση.

Το Κόμμα, αυτό είναι το κρίσιμο, απ' τον καιρό που έγινε καθαρό πως καλές οι πρωτοποριακές προσωπικότητες, αλλά αλίμονο στην τάξη που δεν αποκτά το δικό της κόμμα ως συλλογικό νου και οργανωτή της. Αυτό θέλουν να χτυπήσουν σήμερα διάφοροι που λυπούνται τους εργάτες γιατί, δήθεν, έχουν ανίκανους ηγέτες...


ΟΣΟ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕ ΖΗΤΑΝΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΒΡΗΚΑΝΕ ΠΑΠΑ ΝΑ ΘΑΨΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: «H παραγωγή της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο, για πέμπτο συνεχή μήνα, σημείωσε νέα «βουτιά» κατά 4,3%, ενώ ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε κατά 3,3%. Πλήττονται όχι μόνον «παραδοσιακοί» κλάδοι, αλλά και δυναμικοί κλάδοι υψηλής τεχνολογίας (...) Με το λιανικό εμπόριο και την οικοδομική - κατασκευαστική δραστηριότητα να έχουν μπει επίσης σε τροχιά ύφεσης, οι προοπτικές για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δείχνουν δυσοίωνες (...) Η εξάπλωση της κρίσης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. O εμπορικός κόσμος ζητά από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων, μεταξύ άλλων και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ώστε να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας (...) Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης. H εφαρμογή μέτρων με στόχο την τόνωση της παραγωγής πρέπει να γίνει εδώ και τώρα» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ... «Η κρίση δεν είναι τίποτα, είναι απλώς η... υγιεινή του συστήματος, μια εμπύρετη κατάσταση που κάποια στιγμή θα βρει πάλι τη σωστή θερμοκρασία της. Αυτά λένε οι μικροί προφήτες, οι επ' εσχάτοις "ομπαμανείς", αυτοί που πριν λίγο καιρό πρότειναν τη σωτηρία των Ταμείων μέσω των "τοξικών ομολόγων" (...) έτσι, όμως, είναι; Ετσι είναι, εκτός εάν. Η κρίση θα σημάνει την πραγματική ανατροπή αν τα θύματα πάρουν χαμπάρι την απάτη και ξεσηκωθούν, οργανώνοντας την απελπισία τους και παύοντας να δέχονται ενέσεις ψεύτικων ελπίδων από τους στρατηγούς της πολιτικής επικοινωνίας, όπως λέγεται σήμερα η προπαγάνδα (...) από τον 19ο αιώνα ο Αμερικανός ποιητής και φιλόσοφος Ραλφ Ουάλντο Εμερσον (1803-1882) έλεγε ότι "πρέπει να εκπαιδεύουμε το λαό έτσι ώστε να μη μας αρπάξει απ' τον λαιμό" (...) οι ίδιες προπαγανδιστικές τεχνικές θα επιβάλουν στους πολίτες μια "φιλοσοφία ματαιότητας" και ότι σημασία έχουν μόνο τα τετριμμένα πράγματα» (ο Γ. Χ. Παπασωτηρίου στη ΒΡΑΔΥΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεν είναι ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ για να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βουλιάζει η βιομηχανία, υποχώρησε κατά 4,3% η βιομηχανία

Η ΧΩΡΑ: Πώς μοιράζεται η πίτα στις τράπεζες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΑΠΟΣΤΑΤΗ για να ανατρέψει τον Καραμανλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπετόν με 151 ή κραχ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κακό το κλίμα «το 'φαγε» κι ο Τατούλης

ΤΑ ΝΕΑ: Κατρακυλάει προς τις εκλογές

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αίνιγμα Τατούλη

ΕΘΝΟΣ: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ των 151 επιστρέφει

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Με 151 τώρα η κυβέρνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με οριακή πλειοψηφία η κυβέρνηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο 151ος ΥΠΟΛΟΓΟΣ απέναντι στο λαό

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΕΦΥΓΕ οι αντάρτες έμειναν

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΕΛΟΣ στην υπονόμευση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΙΑΓΡΑΦΗ - ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Η ΑΥΓΗ: 4.800 κραυγές από τις φυλακές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι τραπεζίτες μοιράζουν τα ιμάτιά τους στους φτωχούς

«Οι τράπεζες παίρνουν τα 28 δισ. ευρώ αλλά δίνουν ψίχουλα (...) αφού αύξησαν κατακόρυφα τα περιθώρια κέρδους τους και τα επιτόκια χορηγήσεων, εν μέσω κρίσης τώρα η μία μετά την άλλη προχωρούν σε μειώσεις μόλις 1% στα επιτόκια πιστωτικών καρτών και επιχειρηματικών δανείων» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Ο Παπανδρέου σπεύδει να στηρίξει τους φτωχούς

«Με στόχο να πιέσει τις τράπεζες ούτως ώστε να στηρίξουν τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία, ο Γ. Παπανδρέου συναντά τους διοικητές των τραπεζών (...) επιδιώκει να περάσει στην κοινωνία ως ο υπεύθυνος πολιτικός (...) επιπλέον ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές σχέδιο για την οικονομία της χώρας» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΝΔ ανακάλυψε ότι την αδικούν τα γκάλοπ

«Ο Γιόζεφ Γκέμπελς υποστήριζε πως η κοινή γνώμη διαθέτει ασθενή μνήμη και επομένως το ίδιο μήνυμα πρέπει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές (...) η επανάληψη δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται αποσκοπεί στην παγίωση μιας κατάστασης, ώστε αυτή να αποτυπωθεί και σε εκλογικό αποτέλεσμα» (η Σ. Βούλτεψη στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

...και κάτι ψυχές έραψαν το στόμα τους

«Οι έγκλειστοι των φυλακών, που δικαίως χαρακτηρίζονται αποθήκες ψυχών εδώ και χρόνια, διαμαρτύρονται (...) Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν πόσο εξοντωτικές είναι οι ελληνικές φυλακές είναι γνωστά. Και τα αιτήματα των κρατουμένων σαφέστατα, κι ας τα κρίνει "ασαφή" το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών. Είναι "ασαφής" η απαίτηση να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων; Είναι "ασαφής" η διεκδίκηση να εφαρμοστεί ο Σωφρονιστικός Κώδικας και να τεθεί φραγμός στη βαρβαρότητα όσων δεσμοφυλάκων χρησιμοποιούν ατιμωρητί το μικροβασίλειό τους σαν εκτονωτήριο; Είναι "ασαφές" το αίτημα να σταματήσουν οι εκβιαστικές πειθαρχικές ποινές και οι εκφοβιστικές μεταγωγές; Για όσους δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τα ακούσουν, ναι, τα αιτήματα των κρατουμένων είναι "ασαφή". Μήπως τουλάχιστον έχουν την καλή προαίρεση να διακρίνουν πόσο σαφές μήνυμα εκπέμπουν τα ραμμένα στόματα των τριών φυλακισμένων στα Τρίκαλα;» (ο Π. Μπουκάλας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ