ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο αποκλεισμός φέρνει πείνα στη Γάζα

«Κλεφτοπόλεμος» Χαμάς - Φατάχ με αφορμή την τέταρτη επέτειο από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Επαίσχυντο και απαράδεκτο» χαρακτήρισε το νέο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας η, αρμόδια για τους πρόσφυγες, υπηρεσία του ΟΗΕ - UNWRA - ανακοινώνοντας ότι αν δε λειτουργήσουν άμεσα τα εμπορικά μεθοριακά περάσματα, δε θα έχει τρόφιμα να μοιράσει στους κατοίκους της Λωρίδας από την Πέμπτη και μετά. Από την παροχή τροφίμων της υπηρεσίας του ΟΗΕ εξαρτώνται άμεσα τουλάχιστον 750.000 Παλαιστίνιοι, στη συγκεκριμένη περιοχή. Οπως τονιζόταν, είναι απολύτως αναγκαίο να εισέλθουν στη Γάζα φορτία σταριού, κρέατος, γάλατος σε σκόνη και λαδιού.

Ενταση μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ»

Αστυνομικοί της «Χαμάς» απέτρεψαν χτες διά της βίας την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ. Η «Χαμάς» απαγόρευσε σε όλα τα τυπογραφεία της Λωρίδας να τυπώσουν αφίσες ή ανακοινώσεις για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ενώ προσήγαγε προληπτικά στελέχη της «Φατάχ» υποχρεώνοντάς τους να υπογράψουν ότι δε θα συμμετάσχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και τα πυρά στον αέρα για να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις.

Ο Πρόεδρος Αμπάς, μιλώντας σε συγκέντρωση στη μνήμη του Αραφάτ στη Ραμάλα, κατηγόρησε τη «Χαμάς» για έλλειψη πατριωτισμού και για διχαστική πολιτική. Εκπρόσωποι της «Χαμάς» απάντησαν ότι δε θα επέτρεπαν να επικρατήσει «χάος»όπως πέρυσι, όταν 250.000 Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση στη Γάζα και σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια με οκτώ νεκρούς στην προσπάθεια της «Χαμάς» να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων βρίσκονται, και πάλι, σε τεντωμένο σχοινί μετά το ναυάγιο της τελευταίας αιγυπτιακής προσπάθειας, το Σαββατοκύριακο, για συνομιλίες, αφού η «Χαμάς» δεν παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή ζητώντας την απελευθέρωση μελών της που κρατούνται στη Δ. Οχθη αλλά αρνούμενη να κάνει το ίδιο για τα μέλη της «Φατάχ» που κρατούνται στη Γάζα.

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
Πρώτες κινήσεις τακτικής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζοντας ουσιαστικά την ίδια πολιτική της κυβέρνησης Μπους, ο νεοεκλεγής Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, σχεδιάζει τη συνέχιση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν ενάντια στην «τρομοκρατία», και τη σύλληψη του... χρήσιμου φαντομά Οσάμα Μπιν Λάντεν καθώς «αυτός είναι ο εχθρός μας και πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας» σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλου του νέου Προέδρου σε θέματα ασφάλειας, που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Washington Post». Σε ό,τι αφορά το Ιράν, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «θα ήταν χρήσιμο να έχουμε έναν συνομιλητή για να διερευνήσουμε κοινούς στόχους. Οι Ιρανοί δε θέλουν σουνίτες εξτρεμιστές στην ηγεσία του Αφγανιστάν περισσότερο από εμάς».

Πάντως, η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η ομάδα μετάβασης του Ομπάμα έχει συντάξει λίστα με 200 αποφάσεις που είχε λάβει ο Μπους τις οποίες σκέφτεται να ανατρέψει, μεταξύ των οποίων και η έρευνα των εμβρυονικών κυττάρων, ωστόσο, το επιτελείο του νέου Προέδρου ανακοίνωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Η εκπρόσωπός του, Στέφανι Κάτερ, τόνισε πως ο Ομπάμα θα συζητήσει τις όποιες αλλαγές τόσο με τους Δημοκρατικούς, όσο και με τους Ρεπουμπλικάνους και με τα μέλη της κυβέρνησής του, σημειώνοντας ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του για συναίνεση, απλά «η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει».

ΔΕΑΕ - ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για νέες επιθεωρήσεις

ΒΙΕΝΝΗ.--

Την πλήρη συνεργασία της συριακής ηγεσίας στις επιθεωρήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ζήτησε χτες ο επικεφαλής της, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις πληροφορίες περί ύπαρξης μυστικού πυρηνικού προγράμματος στη Συρία. Ο αλ Μπάρανταϊ προσέθεσε, σε δηκτικό ύφος, ότι αν η εγκατάσταση που έλεγξαν οι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ, λίγους μήνες νωρίτερα, δεν είχε καταστραφεί από τον ισραηλινό βομβαρδισμό πέρυσι το φθινόπωρο, σίγουρα τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων θα ήταν πιο ακριβή και σαφή.

Οι δηλώσεις Μπάρανταϊ έγιναν μία μέρα μετά τη διαρροή της πληροφορίας από διπλωματικές πηγές προσκείμενες στη ΔΕΑΕ ότι τα αποτελέσματα των πρώτων επιθεωρήσεων εντόπισαν στις βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις «ίχνη ουρανίου και μιας άλλης ουσίας». Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Η διεύθυνση της ΔΕΑΕ, όμως, έχει, εδώ και καιρό, καταθέσει αίτημα προς τη Δαμασκό για νέες επιθεωρήσεις τόσο στο συγκεκριμένο σημείο όσο και σε άλλες τρεις εγκαταστάσεις. Η συριακή ηγεσία από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι «εξετάζει το αίτημα». Εντούτοις διέρρεε ότι διατηρεί πολλές επιφυλάξεις καθώς ανησυχεί ότι οι επιθεωρήσεις θα φέρουν στο φως και άλλα απόρρητα, μη πυρηνικά, στρατιωτικά μυστικά, ενώ ακόμη η Συρία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ