Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο αποκλεισμός φέρνει πείνα στη Γάζα

«Κλεφτοπόλεμος» Χαμάς - Φατάχ με αφορμή την τέταρτη επέτειο από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Επαίσχυντο και απαράδεκτο» χαρακτήρισε το νέο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας η, αρμόδια για τους πρόσφυγες, υπηρεσία του ΟΗΕ - UNWRA - ανακοινώνοντας ότι αν δε λειτουργήσουν άμεσα τα εμπορικά μεθοριακά περάσματα, δε θα έχει τρόφιμα να μοιράσει στους κατοίκους της Λωρίδας από την Πέμπτη και μετά. Από την παροχή τροφίμων της υπηρεσίας του ΟΗΕ εξαρτώνται άμεσα τουλάχιστον 750.000 Παλαιστίνιοι, στη συγκεκριμένη περιοχή. Οπως τονιζόταν, είναι απολύτως αναγκαίο να εισέλθουν στη Γάζα φορτία σταριού, κρέατος, γάλατος σε σκόνη και λαδιού.

Ενταση μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ»

Αστυνομικοί της «Χαμάς» απέτρεψαν χτες διά της βίας την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ. Η «Χαμάς» απαγόρευσε σε όλα τα τυπογραφεία της Λωρίδας να τυπώσουν αφίσες ή ανακοινώσεις για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ενώ προσήγαγε προληπτικά στελέχη της «Φατάχ» υποχρεώνοντάς τους να υπογράψουν ότι δε θα συμμετάσχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και τα πυρά στον αέρα για να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις.

Ο Πρόεδρος Αμπάς, μιλώντας σε συγκέντρωση στη μνήμη του Αραφάτ στη Ραμάλα, κατηγόρησε τη «Χαμάς» για έλλειψη πατριωτισμού και για διχαστική πολιτική. Εκπρόσωποι της «Χαμάς» απάντησαν ότι δε θα επέτρεπαν να επικρατήσει «χάος»όπως πέρυσι, όταν 250.000 Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση στη Γάζα και σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια με οκτώ νεκρούς στην προσπάθεια της «Χαμάς» να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων βρίσκονται, και πάλι, σε τεντωμένο σχοινί μετά το ναυάγιο της τελευταίας αιγυπτιακής προσπάθειας, το Σαββατοκύριακο, για συνομιλίες, αφού η «Χαμάς» δεν παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή ζητώντας την απελευθέρωση μελών της που κρατούνται στη Δ. Οχθη αλλά αρνούμενη να κάνει το ίδιο για τα μέλη της «Φατάχ» που κρατούνται στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ