Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υπέρ της εθνικής κάθαρσης και για την κουρδική κοινότητα τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Βετζντί Γκιονούλ, μιλώντας στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση της πρεσβείας, για την επέτειο του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και το διωγμό των Ελλήνων, που ακολούθησε την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων και την ανάμειξη της Αντάντ, το 1922. Οι θέσεις του χαρακτηρίστηκαν επιζήμιες τόσο για την Τουρκία όσο και για την κυβέρνηση, ενώ αντιμετωπίστηκαν ως ρατσιστικές και από τον εγχώριο Τύπο. Αποτέλεσμα, χτες ο Β. Γκιονούλ να επιχειρήσει «διορθωτική δήλωση», υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε παρερμηνεύτηκαν...

Οπως υποστήριξε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας στην ομιλία του, «εάν σήμερα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι Ελληνες στα παράλια του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε πολλά σημεία της Τουρκίας, θα είχαμε άραγε σήμερα το ίδιο έθνος-κράτος; Δεν ξέρω πώς να σας εκφράσω τη σημασία της ανταλλαγής αυτής, αλλά η σημασία αυτή φαίνεται, αν ρίξετε μια ματιά στις ισορροπίες του παρελθόντος. Ακόμη και σήμερα, και με βάση τη μάχη που δίνουμε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα εξαιτίας της οικοδόμησης του έθνους και, ιδιαίτερα, τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα του εκτοπισμού», προσθέτοντας ότι ο Μ. Κεμάλ στήριξε την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στα στοιχεία της «οικοδόμησης του έθνους και της οικονομίας».

Στο μεταξύ ενισχυμένο φαίνεται να είναι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Genar» το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που φέρεται να έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά 9%, σε σχέση με τις εκλογές του 2007, με τη δύναμή του να φτάνει σήμερα το 49,5%. Το Ρεπουμπλικανικό και Λαϊκό Κόμμα (CHP) παρουσιάζεται με 25,1%, το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 12% και το Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) με 5,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ