Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΕΑΕ - ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για νέες επιθεωρήσεις

ΒΙΕΝΝΗ.--

Την πλήρη συνεργασία της συριακής ηγεσίας στις επιθεωρήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ζήτησε χτες ο επικεφαλής της, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις πληροφορίες περί ύπαρξης μυστικού πυρηνικού προγράμματος στη Συρία. Ο αλ Μπάρανταϊ προσέθεσε, σε δηκτικό ύφος, ότι αν η εγκατάσταση που έλεγξαν οι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ, λίγους μήνες νωρίτερα, δεν είχε καταστραφεί από τον ισραηλινό βομβαρδισμό πέρυσι το φθινόπωρο, σίγουρα τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων θα ήταν πιο ακριβή και σαφή.

Οι δηλώσεις Μπάρανταϊ έγιναν μία μέρα μετά τη διαρροή της πληροφορίας από διπλωματικές πηγές προσκείμενες στη ΔΕΑΕ ότι τα αποτελέσματα των πρώτων επιθεωρήσεων εντόπισαν στις βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις «ίχνη ουρανίου και μιας άλλης ουσίας». Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Η διεύθυνση της ΔΕΑΕ, όμως, έχει, εδώ και καιρό, καταθέσει αίτημα προς τη Δαμασκό για νέες επιθεωρήσεις τόσο στο συγκεκριμένο σημείο όσο και σε άλλες τρεις εγκαταστάσεις. Η συριακή ηγεσία από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι «εξετάζει το αίτημα». Εντούτοις διέρρεε ότι διατηρεί πολλές επιφυλάξεις καθώς ανησυχεί ότι οι επιθεωρήσεις θα φέρουν στο φως και άλλα απόρρητα, μη πυρηνικά, στρατιωτικά μυστικά, ενώ ακόμη η Συρία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ