ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Εν κρυπτώ συναντήσεις στο Σκαραμαγκά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνάντηση εν κρυπτώ με το διευθύνοντα σύμβουλο που έχει διορίσει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυπηγείου, «Thyssen Krupp», είχε την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος! Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απαίτησε στη συνάντηση να συμμετέχει μόνο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ναυπηγείου «ΤΡΙΑΙΝΑ». Την ύποπτη συνάντηση αποκαλύπτει η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή» (ΕΕΝΣ) τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό προκαλεί έκπληξη και ανησυχία στους εργαζόμενους του ναυπηγείου, τους οποίους θέτει σε αγωνιστική επαγρύπνηση καθώς, όπως αναφέρει, «η εργοδοσία στο ναυπηγείο θέλει προφανώς βοήθεια στην υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων της, και πού αλλού θα πήγαινε, σε αυτούς που μέχρι σήμερα στήριξαν όλες τις επιλογές της, στην ΠΑΣΚΕ».

Οι προειδοποιήσεις της παράταξης είναι απόλυτα βάσιμες αν ανατρέξει κανείς στα «έργα» των παρατάξεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, στο ναυπηγείο: Στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την ιδιωτικοποίησή του, έσπευσαν να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, συμμετέχοντας στους αντεργατικούς της σχεδιασμούς, όπως οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις», αλλά και τον τεμαχισμό του (τμήμα τρένων, λιμάνι, και έπεται συνέχεια), ενώ από κοινού μετέτρεψαν το ναυπηγείο «σε παράδεισο για τα εργολαβικά συμφέροντα και σκλαβοπάζαρο για τους εργαζόμενους», όπως καταγγέλλεται. Μετά απ' όλα αυτά είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η εργοδοσία, με τη στήριξη της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, θα γίνει προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση, για να επιταχύνει τα σχέδιά της σε βάρος των εργαζομένων.

Τα στησίματα και τα θαψίματα...

Οπως μας πληροφόρησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΝ και κατ' επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν λέει έναν πόλο «που θα προωθεί την ενότητα, την ώρα που κάποιοι, για να την αποτρέψουν, ξαναστήνουν τον Στάλιν. Ενα πόλο που ανοίγει το δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς». Πρώτα απ' όλα ο προπαγανδιστικός τρόπος που τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει φόρα να χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΣΥΝ θυμίζει το πολύ γνωστό ανέκδοτο... και εσείς γιατί σκοτώνεται τους μαύρους. Με ό,τι και να καταπιάνονται, πετάνε και έναν «Στάλιν» μέσα, κολλάει δεν κολλάει. Σαφής ο στόχος, αλλά παρόλο που δε μας πέφτει λόγος, γίνεται πολύ άτεχνα και αποκαλύπτονται. Πάντως, ο Στάλιν δεν έχει την ανάγκη να «ξαναστηθεί» από κανέναν. Κάποιοι όμως έχουν την ανάγκη ηγέτες όπως τον Στάλιν, και όχι μόνο, να τους «θάψουν» όσο πιο βαθιά γίνεται για να μη θυμίζουν τη δυνατότητα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και να βολευτούν με έναν «καλό» καπιταλισμό σαν αυτό που πρεσβεύει ο ΣΥΝ. Να τους θάψουν, γιατί όσα πρεσβεύουν και εκπροσωπούν θα υπογραμμίζουν πάντα τον αντιλαϊκό ρόλο που δυνάμεις σαν τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παίζουν. Γιατί είναι αντιλαϊκή αντικειμενικά η πρόταση που απευθύνει στο λαό πως τα προβλήματά του θα λυθούν από μια «κυβέρνηση της αριστεράς», αυτής της «αριστεράς» που στο δίλημμα με το λαό ή το κεφάλαιο, απαντά με το «καλό» κεφάλαιο, αυτής της «αριστεράς» που την ώρα της κρίσης, που ετοιμάζεται να ξεσπάσει με σφοδρότητα στις πλάτες του λαού, ζητάει «δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα. Μέσω μιας τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο, που θα κινείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την απόδοση υπερκερδών στους μετόχους»!

Ερχονται τσουχτερές αυξήσεις

Τις επερχόμενες «τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επισκέφτηκε το πλυντήριο των συρμών ΗΣΑΠ στο σταθμό «Ειρήνη».

Δεν είχε φυσικά πρόθεση ο υπουργός να αναφερθεί στον ΟΣΕ. Απλά ήθελε να παρουσιάσει τα έργα «εκσυγχρονισμού» των ΗΣΑΠ, ορισμένα από τα οποία - ειρήσθω εν παρόδω - θα τα κατασκευάσουν ιδιώτες και θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους για πολλά χρόνια (π.χ. τέσσερις υπόγειους σταθμούς στάθμευσης). Οταν όμως οι δημοσιογράφοι έθεσαν στον υπουργό ερώτημα για τα εισιτήρια του ΟΣΕ, ο Κ. Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι μέχρι τέλος του χρόνου η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ανακοινώσει τις αυξήσεις στα εισιτήρια του Οργανισμού.

Εμείς να σημειώσουμε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΟΣΕ, εκτός από τις «τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια, προβλέπει, επίσης, δραστική μείωση του προσωπικού, καθώς και περικοπές δρομολογίων. Πρόσχημα για όλα αυτά είναι δήθεν η αντιμετώπιση του συσσωρευμένου ελλείμματος του ΟΣΕ. Ωστόσο, πίσω από τα μέτρα αυτά βρίσκεται η πολιτική ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων τμημάτων του ελληνικού σιδηροδρόμου, ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών το 2011.


Στην αποστολή του αποπροσανατολισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ βγήκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και δήλωσαν ότι δε βλέπουν άμεσα εκλογές!

Για κάποιο λόγο (άγνωστο), αυτό αποτελεί σημαντική είδηση, που προβλήθηκε δεόντως από κανάλια και ραδιόφωνα.

Λες και δεν έχουμε με τι άλλο να ασχοληθούμε, λες και δεν υπάρχει κανένα θέμα ανοιχτό σε αυτή τη χώρα, πέραν του πότε θα ξανα-προσέλθουμε στις κάλπες.

Μην ψάχνετε το ποιος φταίει ακριβώς (τα κανάλια, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), γιατί δεν είναι θέμα ποσόστωσης.

Πρόκειται για ολόκληρο σύστημα, το οποίο στοχεύει σε ένα και μόνο πράγμα: Να μην απασχολούν αυτά που πραγματικά «καίνε».

Κι όταν απασχολούν να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τις ρίζες των προβλημάτων με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Οπως τις προάλλες, που είχαν σε κάποιο κανάλι προσκεκλημένο τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον ρωτούσαν γιατί ...καθυστέρησε να φέρει το νομοσχέδιο για τα 28 δισεκατομμύρια στις Τράπεζες.

Λες και βιαζόταν ο ελληνικός λαός να δώσει λεφτά στους αγαπημένους του τραπεζίτες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται ακάθεκτα. «Εφαγαν» την «Ολυμπιακή Αεροπορία», πάνε να «φάνε» γρήγορα γρήγορα και την Αγροτική Ασφαλιστική.

Τους δυσκόλεψε λίγο, που η τελευταία έχει κερδοφόρους ισολογισμούς (την ΟΑ την έλεγαν ζημιογόνα), όμως δήλωσαν - μέσω του διοικητή της ΑΤΕ - πως θα την ιδιωτικοποιήσουν γιατί φοβούνται πως θα παρουσιάσει ζημιές.

Μονά - ζυγά δικά τους, δηλαδή. Εάν μια επιχείρηση δεν παρουσιάζει κέρδη ...πωλείται. Αν πάλι παρουσιάζει ...πωλείται, γιατί στο μέλλον δε θα παρουσιάζει.

Φαινομενικά, πρόκειται για την παράνοια σε όλο της το μεγαλείο. Ομως, πρόκειται για πλάνο (ευρω-πλάνο για την ακρίβεια), που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια. Μπαλάκι γίνεται από ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν.

Γρηγοριάδης Κώστας

Παραμυθάδες

«

Η πρόσφατη εκτίναξη της διαφοράς απόδοσης ή spread δανεισμού για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους σε σειρά κρατών - μελών είναι μια υπόμνηση πως τα περιθώρια της δημοσιονομικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικονομίας διαφέρουν από χώρα σε χώρα», κάτι που πιο απλά σημαίνει πως αποκλείεται η όποια χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα. Τα παραπάνω τόνισε προχτές σε δηλώσεις του ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις στην Κομισιόν.

Με αμηχανία στην αρχή, ανασύνταξη και αναδιάταξη των επιχειρημάτων αμέσως μετά, υποδέχτηκαν τις παραπάνω δηλώσεις τα παπαγαλάκια των κεφαλαιοκρατών, μια και τους «τέλειωσε» το επιχείρημα - παραμύθι που «πούλαγαν» στα λαϊκά στρώματα. Είχαν γεμίσει σελίδες επί σελίδων, είχαν σπαταλήσει χρόνο και χρόνο σε τηλεοπτικά παράθυρα για να πείσουν πως θα υπάρξει κατεύθυνση για επιπλέον «ευελιξία» του Συμφώνου Σταθερότητας και πως αυτή η ρύθμιση θα είναι το φάρμακο για όλα τα δεινά που προξενεί η κρίση στο λαό. Τώρα ψάχνουν εναγωνίως για άλλο φάρμακο - παραμύθι.

Μακριά, φυσικά, η σκέψη να πουν στο λαό τη μόνη αλήθεια. Οτι, δηλαδή, όπως και αν τεντώσεις ή στρίψεις, όσο και αν μαζέψεις ή απλώσεις το Σύμφωνο Σταθερότητας, αυτό δεν παύει να είναι γέννημα - θρέμμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, το μακρύ χέρι των Ευρωπαίων καπιταλιστών στην αέναη προσπάθειά τους να απομυζούν όλο και περισσότερο ιδρώτα από τους εργαζόμενους λαούς της Ευρώπης, να αυξάνουν μέχρι εκεί που δεν παίρνει την εκμετάλλευσή τους, αυγαταίνοντας έτσι τα υπερκέρδη τους.

Πέρα όμως από τα παπαγαλάκια των κεφαλαιοκρατών υπάρχουν και άλλοι - οι οπορτουνιστές - που συνεχίζουν να παραμυθιάζουν το λαό.

«Ας αφήσουμε τις ψεύτικες υποκριτικές δηλώσεις περί χαλάρωσης ενός Συμφώνου, που είναι ήδη κουρελόχαρτο, κι ας μιλήσουμε για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο Σύμφωνο με άξονα την κοινωνική ανασυγκρότηση, την κοινωνική ευημερία, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον». Τα παραπάνω υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας στις 4 του Νοέμβρη σε ομιλία του στους εργαζόμενους στο Δήμο Αθήνας.

Αφήνει να εννοηθεί ο πρόεδρος του Συνασπισμού πως είναι δυνατό στην Ευρωπαϊκή Ενωση να συμφωνηθεί ένα άλλο Σύμφωνο Σταθερότητας, που αυτό να είναι υπέρ των εργαζομένων. Πως το ίδιο δηλαδή το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα αποφασίσει να καταστήσει ανίσχυρο το όπλο που έχει για να απομυζά υπερκέρδη από τους λαούς, πολύ περισσότερο να στρέψει αυτό το όπλο εναντίον του.

Φαίνεται πως έχουμε πια τα τεύχη ώστε να δέσουμε τον τόμο με τα οπορτουνιστικά παραμύθια. Μετά το - αυτό πάλιωσε πλέον - σλόγκαν «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη», είχαμε προ ημερών το κάλεσμα στους τραπεζίτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην κοιτάνε μόνο τα κέρδη τους και το παζλ συμπληρώνεται - προς το παρόν; - με την πάλη για το καινούριο - φιλολαϊκό λέει - Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από τις αυταπάτες των υποστηρικτών του ευρωμονόδρομου. Πρέπει να τους γυρίσει οριστικά την πλάτη και να παλέψει τόσο για να μη φορτωθούν στην πλάτη του τα δεινά της κρίσης όσο και για να διεκδικήσει όλα αυτά που του ανήκουν.


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ