ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αντιθέσεις κυρίαρχες στη Σύνοδο της «G-20»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Δεν πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον θαύματα από αυτή τη συνάντηση, αλλά μάλλον να τη δούμε ως την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ένα πλήρες πρόγραμμα» δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανοίγοντας το χορό των δηλώσεων που θα συνοδεύσουν τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας «G-20» στην Ουάσιγκτον, που επισήμως ανοίγει σήμερα τις πύλες της.

Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, που είναι και οικοδεσπότης της συνάντησης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη έδωσε το στίγμα: Παρά τις κρατικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην ελεύθερη οικονομία. Οι δηλώσεις αποτελούν προειδοποιητικές βολές και δεν είναι οι μόνες... Ουσιαστικά απάντησε και στα κελεύσματα περί «αλλαγής της οικονομικής αρχιτεκτονικής», όπως παραδείγματος χάριν του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί είναι δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, όπως του περιοδικού «Der Spiegel» και της εφημερίδας «Sddeutsche Zeitung», έντυπα και τα δύο του γερμανικού κατεστημένου, που επιτίθενται με πρωτοφανή δριμύτητα και οξύτητα σε ΗΠΑ και Βρετανία ως «κύριες υπεύθυνες για την παρούσα κρίση». Σε ανάλογο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι θα πιέσει κατά τη σύνοδο της «G-20» για μια μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ώστε να βελτιώσει την ικανότητά του να αντιμετωπίζει κρίσεις. Φυσικά όλες αυτές οι διαμάχες δεν αφορούν τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Ολες αυτές οι αντιθέσεις όσον αφορά το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, για το διεθνή έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - που θα είναι το επίκεντρο της Συνόδου - αφορούν την προώθηση της σφαίρας επιρροής τους και την υπεράσπιση των συμφερόντων και των κερδών της μερίδας του κεφαλαίου που εκπροσωπούν.

Ετσι, αναλυτές και εκπρόσωποι προϊδεάζουν για το αποτέλεσμα και κάνουν πλέον λόγο για «μειωμένες προσδοκίες» από τη Σύνοδο της «G-20».

Την ίδια στιγμή τα χειρότερα συνεχίζουν να έρχονται. Σε καθεστώς ύφεσης και επισήμως οι οικονομίες της ευρωζώνης. Σε ύφεση οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς παρουσίασαν αρνητική ανάπτυξη και το τρίτο τρίμηνο του 2008. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους. Σε πρώτο στάδιο απολύσεις. Ηδη οι ουρές ανέργων στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία πληθαίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας της Ρουμανίας, Μαριάνα Καμπεάνου, οι άνεργοι στη χώρα αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά χιλιάδες έως το τέλος του έτους. Τις περασμένες εβδομάδες, αρκετές ήταν οι εταιρείες που προχώρησαν σε απολύσεις, με τους εργαζομένους στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, της μεταλλουργίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας να πλήττονται περισσότερο έναντι άλλων. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Οκτώβρη, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1992, καθώς η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Τέλος, η Ιαπωνία προτίθεται να χορηγήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ για να τα χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τόκιο.


ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η οικονομική κρίση είναι εδώ
  • Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,2%)
  • Το φάσμα της ανεργίας απειλεί την ευρωπαϊκή εργατική τάξη

Και επίσημα από χτες η οικονομία της ευρωζώνης έχει περάσει τη γραμμή της ύφεσης, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο του 2008, σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,2%), ενώ αντίστοιχη υποχώρηση είχε σημειώσει και το β΄ τρίμηνο ως προς τα επίπεδα του α΄ τριμήνου. Η εξέλιξη αυτή - η υποχώρηση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα - χαρακτηρίζεται από την αστική οικονομία ως κατάσταση ύφεσης. Πρόκειται για την πρώτη ύφεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωζώνη, από την περίοδο της σύστασής της το 2000. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (- 0,5%) σημείωσαν οι οικονομίες της Γερμανίας - της αποκαλούμενης και ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας - της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Αντίθετα - με βάση τις τεχνητές αυτές εκτιμήσεις - διασώζεται η οικονομία της Γαλλίας (άνοδος 0,14%), ενώ η Ελλάδα, το ΑΕΠ της οποίας σημείωσε άνοδο 0,5%, εμφανίζεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης...

Οι ειδήσεις που έρχονται καθημερινά από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πέρα για πέρα ανησυχητικές. Μεγάλες επιχειρήσεις στα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, με αιχμή του δόρατος τις αυτοκινητοβιομηχανίες, κλείνουν παραγωγικές μονάδες, περιορίζουν τα επενδυτικά τους προγράμματα και προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις προσωπικού. Η εργατική τάξη, για μια ακόμη φορά, καλείται να σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου, που ακούει στο όνομα «καπιταλιστική κρίση». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, που δόθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στη δημοσιότητα, η ανεργία στην ευρωζώνη θα αυξηθεί στο 8,6% το 2009 και στο 9% το 2010. Και πρόκειται για καταγραφή της ανεργίας με τα «ελαστικά» κριτήρια που ισχύουν από τις αρχές του 1990, σύμφωνα με τα οποία, όποιος απασχολείται 2 ώρες την ημέρα, θεωρείται εργαζόμενος... Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα των ανέργων αναμένεται να κινηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις - υποκειμενικές - εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών.

Το ενδιαφέρον του πράγματος είναι ότι, όταν στις αρχές του 2008, η χρηματοπιστωτική κρίση σοβούσε στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι οι εξελίξεις αυτές δεν τους αφορούσαν άμεσα και ότι η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζει να εμφανίζει υψηλή αναπτυξιακή δυναμική... Την ίδια δε περίοδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχοντας στραμμένη την προσοχή της στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προέβη σε διαδοχικές αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου - έφτασε το 4,25% - ενώ ...συνιστούσε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν περιοριστική εισοδηματική πολιτική, προκειμένου να αποφευχτεί το φαινόμενο του αλληλοτροφοδοτούμενου πληθωρισμού. Σήμερα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ δέχονται τα πυρά της κριτική, ότι αιφνιδιάστηκαν και δεν προέβλεψαν τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν απροετοίμαστοι στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τα μαύρα σύννεφα της οποίας έχουν απλωθεί απειλητικά πάνω από τους ουρανούς των χωρών της Ευρώπης.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Διευκολύνσεις» με το αζημίωτο

Συνεχίζονται τα ...παρακάλια της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες να σταματήσουν την κερδοσκοπία με την επιβολή καταχρηστικών όρων στα συμβόλαια

«Μικροδιευκολύνσεις» με το αζημίωτο για τις ίδιες ανακοινώνουν για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών ορισμένες τράπεζες, κινούμενες στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας. Αλλά ακόμη και οι όποιες μειώσεις στα επιτόκια καταναλωτικών δανείων δεν ανταποκρίνονται στις γενικότερες συνθήκες που πλέον διαμορφώνονται και οι οποίες έρχονται μετά τις σωρευτικές ανατιμήσεις που είχαν επιβάλει το προηγούμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) ανακοίνωσε «πάγωμα» για 1 χρόνο στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια για ανέργους δικαιούχους επιδόματος του ΟΑΕΔ, δίνοντας τη δυνατότητα παράτασης αποπληρωμής των δανείων μέχρι και 2 χρόνια. Να σημειωθεί πως η χρονική επιμήκυνση του δανεισμού και πολύ περισσότερο το «πάγωμα» κάποιων δόσεων θα σημάνει το μεγάλωμα της συνολικής οικονομικής αφαίμαξης για τους δανειολήπτες τους. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα στήριξης - στη βάση των κατευθύνσεων της Τράπεζας της Ελλάδας - αφορούν αυτούς που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να πληρώσουν. Ειδικά για τους αγρότες η ΑΤΕ ανακοίνωσε πάγωμα των πλειστηριασμών για στεγαστικά δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ.

Σταματήστε την ...παραβίαση των νόμων

Στο πλαίσιο της σπουδής που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις αντιδράσεις, εξαιτίας της πλήρους ασυδοσίας του τραπεζικού κεφαλαίου και της συστηματικής καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων, το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε χτες επιστολή - σύσταση στη διοίκηση της «Eurobank», ζητώντας να απαλείψει από τα συμβόλαιά της μια σειρά από καταχρηστικούς όρους.

Πρόκειται για όρους που διέπουν τις συμβάσεις πιστωτικών καρτών και δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται καθώς έχουν κριθεί καταχρηστικοί και απαγορεύονται από τις σχετικές διατάξεις. Ως αποτέλεσμα αυτών των όρων είναι η ανεξέλεγκτη και «μονομερής» διαμόρφωση του επιτοκίου εν αγνοία των πελατών της τράπεζας και, ακόμη, αυξήσεις επιτοκίων αντί για μειώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ