Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η οικονομική κρίση είναι εδώ
  • Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,2%)
  • Το φάσμα της ανεργίας απειλεί την ευρωπαϊκή εργατική τάξη

Και επίσημα από χτες η οικονομία της ευρωζώνης έχει περάσει τη γραμμή της ύφεσης, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο του 2008, σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,2%), ενώ αντίστοιχη υποχώρηση είχε σημειώσει και το β΄ τρίμηνο ως προς τα επίπεδα του α΄ τριμήνου. Η εξέλιξη αυτή - η υποχώρηση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα - χαρακτηρίζεται από την αστική οικονομία ως κατάσταση ύφεσης. Πρόκειται για την πρώτη ύφεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωζώνη, από την περίοδο της σύστασής της το 2000. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (- 0,5%) σημείωσαν οι οικονομίες της Γερμανίας - της αποκαλούμενης και ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας - της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Αντίθετα - με βάση τις τεχνητές αυτές εκτιμήσεις - διασώζεται η οικονομία της Γαλλίας (άνοδος 0,14%), ενώ η Ελλάδα, το ΑΕΠ της οποίας σημείωσε άνοδο 0,5%, εμφανίζεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης...

Οι ειδήσεις που έρχονται καθημερινά από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πέρα για πέρα ανησυχητικές. Μεγάλες επιχειρήσεις στα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, με αιχμή του δόρατος τις αυτοκινητοβιομηχανίες, κλείνουν παραγωγικές μονάδες, περιορίζουν τα επενδυτικά τους προγράμματα και προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις προσωπικού. Η εργατική τάξη, για μια ακόμη φορά, καλείται να σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου, που ακούει στο όνομα «καπιταλιστική κρίση». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, που δόθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στη δημοσιότητα, η ανεργία στην ευρωζώνη θα αυξηθεί στο 8,6% το 2009 και στο 9% το 2010. Και πρόκειται για καταγραφή της ανεργίας με τα «ελαστικά» κριτήρια που ισχύουν από τις αρχές του 1990, σύμφωνα με τα οποία, όποιος απασχολείται 2 ώρες την ημέρα, θεωρείται εργαζόμενος... Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα των ανέργων αναμένεται να κινηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις - υποκειμενικές - εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών.

Το ενδιαφέρον του πράγματος είναι ότι, όταν στις αρχές του 2008, η χρηματοπιστωτική κρίση σοβούσε στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι οι εξελίξεις αυτές δεν τους αφορούσαν άμεσα και ότι η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζει να εμφανίζει υψηλή αναπτυξιακή δυναμική... Την ίδια δε περίοδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχοντας στραμμένη την προσοχή της στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προέβη σε διαδοχικές αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου - έφτασε το 4,25% - ενώ ...συνιστούσε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν περιοριστική εισοδηματική πολιτική, προκειμένου να αποφευχτεί το φαινόμενο του αλληλοτροφοδοτούμενου πληθωρισμού. Σήμερα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ δέχονται τα πυρά της κριτική, ότι αιφνιδιάστηκαν και δεν προέβλεψαν τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν απροετοίμαστοι στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τα μαύρα σύννεφα της οποίας έχουν απλωθεί απειλητικά πάνω από τους ουρανούς των χωρών της Ευρώπης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ύφεση η Ευρωζώνη (2023-06-09 00:00:00.0)
Ισπανία και Βρετανία κάτω από το... μηδέν (2012-04-29 00:00:00.0)
Το Βέλγιο σε ύφεση (2012-02-05 00:00:00.0)
Ο κίνδυνος νέας ύφεσης και οι σκοπιμότητες (2011-10-09 00:00:00.0)
Η Ευρώπη απειλείται από οικονομική κρίση (2008-09-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ