Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θωράκιση» απέναντι στις λαϊκές ανάγκες
  • «Δεν πρόκειται να λυγίσουμε», διαμήνυσε ο Κ. Καραμανλής, απορρίπτοντας το αίτημα για στήριξη του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων
  • Ανεπιφύλακτη υποστήριξη στον Γ. Αλογοσκούφη και απόρριψη των πιέσεων για «αλλαγή μείγματος» στην οικονομική πολιτική

Να «θωρακίσει» την πολιτική της απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και αγώνες επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει ανυποχώρητα και απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Καραμανλής βάζει «φρένο» στην παροχολογία, διαμηνύοντας ότι δεν αντέχει η οικονομία και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στο πλαίσιο του ευέλικτου Συμφώνου Σταθερότητας. Ταυτόχρονα, σπεύδει να στηρίξει ανεπιφύλακτα τον Γ. Αλογοσκούφη, απαντώντας έτσι και στην πίεση που δέχεται «εκ των έσω» να αλλάξει τον υπουργό Οικονομίας καθώς και το «μείγμα της οικονομικής πολιτικής». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι «δε λογαριάζει το πολιτικό κόστος» και «αδιαφορεί» για τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για μια πρόσκαιρη υποχώρηση και σύντομα θα ανακάμψει.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στη Βουλή, φρόντισε να διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω όσον αφορά στην υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής, που δημιουργεί ένα πανίσχυρο «δίχτυ ασφαλείας» γύρω από την κερδοφορία των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη για στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ανεύθυνο λαϊκισμό». «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε. Δεν πρόκειται να λυγίσουμε», είπε χαρακτηριστικά χτες στη Βουλή, μοιράζοντας μόνο λόγια συμπάθειας και κατανόησης στους ανέργους και «τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα». Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών παρουσίασε ξανά τα βασικά σημεία του «ολοκληρωμένου σχεδίου» για την αντιμετώπιση της κρίσης, από το οποίο απουσιάζει πανηγυρικά η στήριξη του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε, διά του εκπροσώπου του, την αμέριστη υποστήριξή του στον Γ. Αλογοσκούφη, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το παραμικρό στην εφαρμοζόμενη πολιτική. «Ο,τι λέει ο κ. Αλογοσκούφης, πατάει γερά κάτω και έχει ισχύ», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας από το Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έχει καμία διάθεση να παραιτηθεί, επισημαίνοντας με νόημα ότι «δεν είμαι από αυτούς που τα παρατάνε στα δύσκολα».

Συγκαλύπτονται την ίδια ώρα ο προβληματισμός και η ανησυχία που υπάρχουν για τις δημοσκοπήσεις. «Μια κυβέρνηση κρίνεται στο τέλος της διαδρομής για την οποία έχει εκλεγεί να κυβερνήσει τον τόπο», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Με το βλέμμα όμως στις δημοσκοπήσεις ο Κ. Καραμανλής αρχίζει έναν κύκλο επισκέψεων στην περιφέρεια προκειμένου να δείξει ότι «βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό επισκέπτεται σήμερα την Κοζάνη, εξαντλώντας το ενδιαφέρον του σε επιλεγμένες μονάδες αγροτικών προϊόντων (π.χ., κρόκος), τη στιγμή που οι τιμές παραγωγού στα βασικά αγροτικά προϊόντα καταρρέουν και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες βρίσκονται στα πρόθυρα του ξεκληρίσματος.

«Γαλάζιοι» βουλευτές ωστόσο συνεχίζουν να καλλιεργούν προσδοκίες για «κοινωνικό πακέτο» που ετοιμάζεται για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, ενώ δημιουργούν κλίμα υπέρ του ανασχηματισμού. «Αυτή τη στιγμή, αναμορφώνεται ο προϋπολογισμός και επανεξετάζονται τα στοιχεία του ώστε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για κοινωνικές παροχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η χρηματοπιστωτική κρίση θα περάσει στην πραγματική οικονομία και θα επηρεάσει όλα τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Την ανάγκη για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του πρωθυπουργού με στόχο την «αντιστροφή του κλίματος» επισήμανε ο Μ. Βαρβιτσιώτης. «Δε βλέπω ότι είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση για τη Νέα Δημοκρατία. Βλέπω ότι τα περιθώρια για την αναστροφή του κλίματος αρχίζουν και γίνονται πολύ στενά», είπε (στον «Αθήνα 9,84»), συμπληρώνοντας ότι «οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για την αλλαγή πολιτικής» θα πρέπει να συνοδευτούν και από αλλαγή προσώπων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευκαιρία» η καπιταλιστική κρίση (2008-11-22 00:00:00.0)
Η πολιτική στο απυρόβλητο; (2008-10-01 00:00:00.0)
«Πρωτοβουλίες» υποστήριξης της αντιλαϊκής επίθεσης (2008-09-23 00:00:00.0)
Νέα αντιλαϊκά μέτωπα και κινήσεις «εκτόνωσης» (2008-09-18 00:00:00.0)
Απολογισμός και νέες δεσμεύσεις... (2007-05-25 00:00:00.0)
Βάσει σχεδίου οι «μεταρρυθμίσεις» (2006-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ