Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Στο ψυγείο αλλά όχι στην κατάψυξη» τα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας

Εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Να παρακάμψουν το ζήτημα της εκτελεστικής εξουσίας και να περάσουν στις συζητήσεις περί νομοθετικής εξουσίας, αποφάσισαν χτες ο σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, Γιώργος Ιακώβου και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί. Οι σύμβουλοι των δύο ηγετών συναντήθηκαν, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν και άλλων από την ομάδα των ΗΕ.

Οπως σημείωσε ο Γ. Ιακώβου μετά τη συνάντηση, «προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε ο ένας για τον άλλο πώς βλέπουμε τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα κάποια απόσταση. Ετσι αποφάσισαν να περάσουν στο τρίτο θέμα συζήτησης, που είναι η νομοθετική εξουσία, παρακάμπτοντας την εκτελεστική, στην οποία θα επιστρέψουν στη συνέχεια, δηλώνοντας ότι «από καιρού εις καιρόν, σε συνάρτηση με τα θέματα που συζητούμε για τη νομοθετική και αργότερα στην εκτελεστική, θα επιστρέφουμε πίσω στο θέμα των αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Δηλαδή, θα είναι λίγο στο ψυγείο, αλλά όχι στην κατάψυξη».

Ο ίδιος ο Α. Ντάουνερ σε συνέντευξή του χτες επανέλαβε ότι «τη λύση του Κυπριακού θα τη βρουν οι ίδιοι οι Κύπριοι. Γι' αυτό το λόγο, οποιαδήποτε συμφωνία θα τεθεί σε έγκριση σε δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα», ενώ εξέφρασε ακόμα μία φορά την ικανοποίησή του για την πρόοδο της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι και «οι δύο ηγέτες δεν είναι μόνο ευαίσθητοι για το μέλλον των δύο κοινοτήτων, αλλά επίσης είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε ένα δίκαιο και διαρκές αποτέλεσμα».

Επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Συμπληρώνονται 25 χρόνια σήμερα από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με το κατοχικό καθεστώς να προετοιμάζει παρέλαση και «λαμπρούς εορτασμούς», με την παρουσία πολιτικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλα κράτη. Εκ μέρους της Τουρκίας το «παρών» δίνουν ο ΓΓ της Προεδρίας Μουσταφά Ισέν, η Αντιπρόεδρος της Βουλής Μεράλ Ακσενερ και ο υπουργός για κυπριακές υποθέσεις Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Παράλληλα με τους... προσκεκλημένους για τις «εκδηλώσεις» βρίσκονται στα κατεχόμενα το ακροβατικό σμήνος της τουρκικής αεροπορίας και τα πολεμικά πλοία «Γκέμλικ» και «Μπαρντίρμα».

Στις ελεύθερες περιοχές πραγματοποιήθηκαν χτες εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης τους ψευδοκράτους, σε σχολεία και πανεπιστήμια. Τις εκδηλώσεις αυτές χαιρέτησε η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, εκφράζοντας με ανακοίνωσή της την ικανοποίηση γιατί οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία από την άποψη της συμμετοχής των νέων, αλλά ακόμη περισσότερο λόγω των μηνυμάτων που απέστειλαν.

Ο Κύπριος Πρόεδρος και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση του Κόμματος, στο οδόφραγμα του Ορφέα, στη Λευκωσία, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις συνομιλίες για να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού», σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να καταγγείλουμε με αυταρέσκεια, για μια ακόμα φορά, την Τουρκία ως υπαίτιο ενός ενδεχόμενου νέου αδιεξόδου», ενώ τόνισε ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις συνομιλίες επειδή συναντούμε δυσκολίες, ή επειδή διαπιστώνουμε ότι στην παρούσα στιγμή ορισμένες θέσεις της άλλης πλευράς παραμένουν αρνητικές».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ταλάτ, σε δηλώσεις του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ισχυρίστηκε ότι «δημιουργήθηκε για να προετοιμάσει την τουρκοκυπριακή πλευρά για ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ίσο ομοσπονδιακό σύστημα» και ότι είναι αποτέλεσμα της «επιθυμίας του τουρκοκυπριακού λαού για αυτοδιοίκηση».

Ο Μ. Ταλάτ επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί δύο λαών και δύο κρατών, υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος «θα είναι η θεσμική δομή του τουρκοκυπριακού κρατιδίου που θα αυτοδιοικείται κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή», προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Τουρκοκυπρίων «στον αγώνα για λύση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει περισσότερο θάρρος στην επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος, ο τουρκοκύπριος ηγέτης απηύθυνε «μήνυμα» στους Ελληνοκύπριους να «καταλάβουν ότι οι τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν την Τουρκία και να παρουσιάσουν αποδεκτές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

  • Στην Ελλάδα θα βρίσκεται ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, για επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, από τις 26 έως τις 28 Νοέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ